8. april 2019, Dumfries – Slovenska ženska hokejska reprezentanca je zadnji dan tekmovanja na svetovnem prvenstvu Divizije II-A z zmago proti Mehiki osvojila prvo mesto v končni razvrstitvi ter uvrstitev v Divizijo I-B, kar je največji uspeh slovenskega ženskega hokeja v zadnjih petnajstih letih.

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

Naša dekleta so že s prvim metom ploščka močno pritisnile v smeri mehiške obrambne tretjine. Lepo priložnost za slovensko vodstvo je v 4. minuti imela Tamara Breznik, žal pa je bila mehiška vratarka hitreje pri ploščku. Tudi v minutah, ki so sledile, so slovenske hokejistke igro ohranjale v tretjini nasprotnic. Slednje so le občasno prihajale pred slovenski gol, vendar brez nevarnosti za mrežo Pie Dukarič. Pravo priložnost so nasprotnice dobile v 10. minuti tekme, ko je bila izključena Eva Dukarič. Hitro so postavile napad pred slovenskim golom in kar dvakrat je okvir rešil risinje pred zadetkom. Ob drugem poskusu so Mehičanke hitreje prišle do odbitega ploščka in naša čuvajka mreže je bila nemočna. Slovenk pa zadetek ni zmedel, nadaljevale so s svojo igro in v 15. minuti izkoristile prednost igralke več na ledu. Potem ko so strnile svoje vrste pred mehiškim golom in dvakrat poskušale ploščku najti prosto pot v mrežo, je v tretje uspelo ukaniti nasprotnice Nini Lončar in izenačiti rezultat. Omenjeni zadetek je Slovenkam dal krila, saj je slabi dve minuti kasneje mehiško vratarko matirala kapetanka Pia Pren, ki je kmalu zatem vajo ponovila še enkrat, nato pa je minuto pred koncem prvega dela svoje povedala še Julija Blazinšek. S tremi zadetki v 135-ih sekundah so risinje tekmo obrnile v svojo korist in na prvi odmor odšle z delimi rezultatom 4:1.

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

Slovenke so tudi v drugemu delu nadaljevale s svojo igro. Mehičanke so bile še vedno nevarne v občasnih protinapadih, njihova igra pa je postajala ve bolj groba. Tako jo je v 30. minuti z drsalko v glavo skupila kapetanka Pia Pren, kljub temu pa so sodniki menili, da prekrška, ki bi zahteval izključitev nasprotnic, ni bilo. Takšnega mnenja pa niso bili ob naslednjem slovenskem napadu, ko je na dvominutno hlajenje morala sesti Irena Kraner, njene soigralke pa so se bile prisiljene branti z igralko manj na ledu. Slovenke so se uspešno obranile, Mehičanke so uprizorile nekaj neuspešnih poskusov, nato pa je ponovno na sceno stopil slovenski strelski stroj. V 37. minuti je najprej zadela mlada Julija Blazinšek, nato pa v zadnji minuti drugega dela še Sara Confidenti.

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

Risinje, kljub visokemu vodstvu s 6:1, tudi v zadnjem dejanju tekme in tega svetovnega prvenstva niso ničersar prepuščale naključju. Slovenska čuvajka mreže Pia Dukarič je spretno počistila vsak plošček pred svojim golom. Medtem je na drugi strani ledu za dobro mero v 45. minuti njena sestra Eva Dukarič še v sedmo premagala mehiško vratarko in postavila končni rezultat tekme 7:1. Mehičanke so do izteka igralnega časa še poskušale presentiti slovensko obrambo, a je bilo vse zaman. Sekunde so neusmiljeno tekle in ob zadnji sireni se je slovensko slavje lahko začelo. Risinje so se po petnajstih letih znova uvrtsile v višjo divizijo ženskega hokeja.

Najboljša igralke tekme na slovenski strani je bila Nina Lončar.

Najboljša slovenska igralka po izboru ekipe je bila Sara Confidenti, medtem ko sta bili po izboru direktorata svetovnega prvenstva Pia Pren najboljša napadalka prvenstva in Pia Dukarič najboljša vratarka prvenstva.

Slovenija – Mehika 7:1 (4:1,2:0,1:0)

0:1 – 10:51 Rojas (Telez) PP1
1:1 – 14:59 Lončar (Pren, Blazinšek) PP1
2:1 – 16:44 Pren (Blazinšek, Lončar)
3:1 – 17:30 Pren (Lončar, Porekar)
4:1 – 18:59 Blazinšek (Confidenti, Pren)
5:1 – 36:56 Blazinšek (Confidenti)
6:1 – 39:59 Confidenti
7:1 – 44:40 Dukarič E. (Pezdir)

Streli: SLO 26 (14,5,7); MEX 23 (11,5,7)
Kazni: SLO 4 (2,2,0); MEX 4 (2,0,2)

Slovenija: Dukarič P., Dovžan, Pren, Blazinšek, Confidenti, Porekar, Lončar, Dukarič E.,Pezdir, Pršina, Usnik, Glavič, Breznik, Pazlar, Kraner, Svetina, Bizjak, Mole. Strniša, Maver, Stražar, Beribak; Selektor: Franc “Aci” Ferjanič