5. april 2019, Dumfries – Slovenska ženska hokejska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu Divizije II-A na Škotskem vknjižila še drugo zmago. Program tretjega dne tekmovanja je naši izbrani vrsti za nasprotnice prinesel ekipo Avstralije, ki je risinjam ostala v grenkem spominu zaradi poraza na lanskoletnem prvenstvu v Mariboru. Slovenska dekleta so bila pred tekmo odločena, da tokrat poravnajo račun. Srečanje se sicer ni začelo povsem po njihovih načrtih, a so v nadaljevanju pokazale svojo pravo igro in na koncu več kot zasluženo slavile.

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

Avstralke, katerim je očitno prav tako v spominu ostala tekma iz Maribora, so že v uvodnih minutah pritisnile na gol Pie Dukarič. Slovenske hokejiske so potrebovale kar nekaj minut, da so se otresle njihovega pritiska in igro prenesle na drugo stran ledene ploskve. Najlepše je to v 6. minuti uspelo prvemu slovenskemu napadu, ko je bila v srednji tretjini v boju za plošček uspešna kapetanka Pia Pren in je le tega spravila do Julije Blazinšek, ta pa je zlahka ukanila avstralsko vratarko. Risinje so v nadaljevanju poskušale pobudo ohraniti v svojih rokah, a so Avstralke s hitrimi protinapadi poskušae presenetiti slovenske branilke. Eno izmed takšnih napak so nasprotnice izkoristile v 11. minuti, ko je bila, kljub požrtvovalnosti slovenske obrambe, vratarka Pia Dukarič brez moči. Naša dekleta so novo priložnost dobile le nekaj minut kasneje z igralko več na ledu, vendar je ostalo pri rezultatu 1:1. V naših vrstah je bilo preveč netočnih podaj in izgubljenih ploščkov, ki so onemogočali slovenskim hokejistkam, da bi na prvi odmor odšle z vodstvom.

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

Navodila trenerja in pogovor v garderobi sta očitno zalegla, saj so dekleta v drugem delu začele igrati svojo igro. Slovenski prvi napad je bil uspešen že v uvodnih sekundah drugega dela, ko je avstralsko mrežo, po podaji Julije Blazinšek, zatresla kapetanka Pia Pren. Sledila je nova izključitev na strani Avstralk. Risinje so potrebovale dolgo časa, da so postavile napad pred golom nasprotnic in z medsebojnimi podajami ploščka poskušale najti vrzel v avstralski obrambi. V enem izmed poskusov je kapetanka Pia Pren z modre črte plošček poslala pred gol, kjer je čakala Sara Confidenti ter ga “pomedla” za hrbet avstralske čuvajke mreže.  Sledila je izključitev v vrstah risinj, ki pa so dvominutno kazen brez težav obranile. Po izteku slednje je prva imela priložnost kapetanka Pia Pren, a je plošček odskočil prek gola. Avstralke so znova pritisnile in skoraj pet minut so naša dekleta potrebovala, da so se jih otresle. Novo priložnost je imela Julija Blazinšek, ki se je znašla sama pred vratarko Avstralije, a je ta plošček odbila. Slovenke so pritisk stopnjevale in v naslednjem poskusu je bila ponovno uspešna Pia Pren, ki je odbiti plošček rutinsko pospravila v avstralsko mrežo.

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

V zadnji del so varovanke selektorja Acija Ferjaniča vstopile z namenom, da dokončajo začeto delo. Nadaljevale so s svojo igro in v 44. minuti je Julija Blazinšek ob pomoči Pie Pren in Sare Confidenti zadela v polno še petič. Slovenke so nadaljevale pritisk in preprečevale nasprotnicam, da bi prišle do strela. Dobrih pet minut pred koncem so po izmenjavi grobosti, v kateri je bila na slovenski strani udeležena Tamara Svetina, sodnice dosodile dvominutno izključitev na obeh straneh. Igra štiri-na-štiri ni prinesla priložnosti za spremembo rezultata, Avstralke so še naprej poskušale presenetiti, a so naša dekleta odbile vse njihove poskuse. Da bo mera polna je Pia Pren v 57. minuti zadela še šesti gol za Slovenijo in tako postavila piko na “i” slovenski zmagi. Lanskoletni poraz v Mariboru je bil uspešno maščevan.

Igralka tekme na slovenski strani je bila kapetanka Pia Pren.

Jutri je na prvenstvu dan počitka, nato pa Slovenijo do konča prvenstva čakata še obračuna s Severno Korejo in Mehiko.

Avstralija – Slovenija 1:6 (1:1,0:3,0:2)

0:1 – 05:55 Blazinšek (Pren)
1:1 – 10:50 van der Wolf (Clark-Crumpton)
1:2 – 20:30 Pren (Blazinšek)
1:3 – 25:08 Confidenti (Pren, Blazinšek) PP1
1:4 – 34:09 Pren (Confidenti, Blazinšek)
1:5 – 43:52 Blazinšek (Pren, Confidenti)
1:6 – 56:26 Pren (Confidenti, Blazinšek)

Streli: AUS 35 (10,13,12); SLO 33 (9,16,8)
Kazni: AUS 8 (2,4,2); SLO 6 (0,2,4)

Slovenija: Dukarič P., Dovžan, Pren, Blazinšek, Confidenti, Porekar, Lončar, Dukarič E.,Pezdir, Pršina, Usnik, Glavič, Breznik, Pazlar, Kraner, Svetina, Stražar, Bizjak, Mole. Strniša, Maver, Stražar, Beribak; Selektor: Franc “Aci” Ferjanič