Alpska hokejska liga (AHL) je projekt krovnih hokejskih organizacij treh prijateljskih sosednjih dežel, ki so hokejsko že dolga leta – enkrat bolj, drugič manj povezane. Liga je bila ustanovljena leta 2016, kot nadgradnja Internacionalne lige (INL), v kateri so nastopala predvsem slovenska in avstrijska moštva.

Ustanoviteljicama – Avstrijski hokejski zvezi (ÖEHV) in slovenski krovni hokejski organizaciji (HZS) – se je kot soustanoviteljica takrat pridružila italijanska hokejska zveza (FISG) in, s podporo regionalne lige EBEL, je nastala Alpska hokejska liga, v kateri igrajo avstrijske, italijanske in slovenske ekipe. Obenem gre za obujanje močnega tekmovanja z enakim imenom iz začetka devetdesetih let, ki ga ljubitelji hokeja v tej regiji še kako dobro pomnijo.

Namen omenjenega ligaškega tekmovanja je spodbuditi klube k dvigu njihove konkurenčnosti in ravni igre v širših okvirih kot so aktualna državna prvenstva v državah ustanoviteljicah. Obenem želijo tudi prispevati k profesionalni rasti domačih igralcev, saj vsaka zveza določi število tujcev, ki lahko igrajo v klubih tekmovanja AHL.

Sestava lige je v vsaki sezoni nekoliko drugačna. Tako se je liga v drugi sezoni okrepila z ljubljansko Olimpijo, pred tretjo sezono pa smo bili žal priča tudi prvemu izstopu iz lige. Pri italijanski Neumarkt Egni so sprejeli sklep o izstopu iz lige, razlogi pa so bili finančne narave. Egno je zamenjalo moštvo Milana, v četrti sezoni pa sta se ligi pridružili še podružnični ekipi EBEL-ligašev iz Dunaja in Linza.

Sezona 2016/17

V krstni sezoni 2016/17 je v ligi AHL nastopalo 16 moštev. Poleg edinega slovenskega predstavnika, moštva HDD Sij Acroni Jesenice, je nastopilo še pet dosedanjih INL-ligašev (vsi iz Avstrije), celovški KAC in Red Bull Salzburg sta ustanovila svoji drugi ekipi, Italijani pa v ogenj pošiljajo sedem svojih najboljših ekip, ki se jim bo pridružila ekipa Neumarkt Egna, ki je doslej igrala v italijanski drugi ligi. Naslov prvaka je osvojila ekipa Rittner Buam.

Sezona 2017/18

V drugo sezono je zakorakalo vseh 16 moštev iz prve sezone, pridružila pa se jim je ljubljanska HK SŽ Olimpija, s čimer je hokej v Sloveniji dobil novo dimenzijo, saj smo bili po nekajletnem premoru znova priča ligaškim derbijem, kar je pomagalo pri dvigu zanimanja za slovenski hokej.

Naslov prvaka je osvojilo moštvo Asiago Hockey 1935 Srl. Prvič v štirinajstih serijah končnice se je zgodilo, da je o zmagovalcu serije odločala zadnja, sedma tekma. Asiago je v sezoni 2017/18 postal lastnik še enega mejnika in sicer je s 17 zmagami med začetkom decembra in koncem januarja postavil najdaljši niz neporaženosti. O suverenosti varovancev Toma Barrassa priča tudi dejstvo, da so v domačem Odegarju v 28 nastopih kar 25-krat zmagali.

V drugi sezoni je na ledenih ploskvah po Sloveniji, Italiji in Avstriji padlo tudi več zadetkov, kot v prvi izvedbi in sicer 6,27 gola na tekmo v rednem delu, ter 5,76 gola v končnici. Najvišjo zmago sezone je doseglo moštvo HDD SIJ Acroni Jesenice, ki je z v novembru z 11:1 odpravilo celovški KAC. Železarji so bili tudi udeleženci tekme z največ zadetki in sicer v marcu, ko so pri EC “Die Adler” Kitzbühel slavili z 9:5. Pri igri z igralcem več so bili najuspešnejši znova prvaki, ki so kaznovali 28,8% nasprotnikovih kazni, najboljši pri igri z igralcem manj pa so bili HK SŽ Olimpija s 86,1% uspešno ubranjenimi situacijami.

Poglejmo še na tribune – v letošnji sezoni je bilo odigranih 373 tekem, ogledalo pa si jih je več kot 270 tisoč gledalcev. Povprečno si je tekme v letošnji sezoni ogledalo 726 gledalcev, kar je le rahel porast glede na prvo sezono (721 gledalcev). Sicer so tudi letos najbolj zvesti navijači VEU Feldkirch z več kot 1600 gledalci na srečanje (lani je bilo le-teh 1270), tekme v dvorani Podmežakla si je ogledalo povprečno 1161 gledalcev (povprečno je bil obisk na Jesenicah letos boljši za 60 navijačev), v premierni sezoni pa se je tekem Zmajev v Tivoliju udeležilo 709 gledalcev na tekmo.

Sezona 2018/19

Tretja sezona je znova ponudila veliko razburljivih srečanj, zapletov in na koncu tudi razpletov, največ veselja pa je tokrat prinesla v Slovenijo, saj so končno slast zmage okusili hokejisti HK SŽ Olimpija, ki so v epski končnici dobili sedmo tekmo proti italijanski ekipi Pustertala, ki je tudi v polfinalu odigrala maksimalno število srečanj (in sicer pet), prav na zadnji pa so v podaljšku ugnali HDD Sij Acroni Jesenice in tako preprečili vseslovensko finale v tretji sezoni lige AHL. Tudi sicer so se karte v tokratni izvedbi kar precej pomešale, najboljši ekipi prvih dveh sezon Ritten in Asiago sta nekoliko padli, zato pa sta največ do sedaj pokazali ekipi Pustertala in Salzburga, ki je od Feldkircha prevzel tudi primat najboljšega avstrijskega moštva v ligi. Član Salzburga je bil tudi najboljši strelec sezone Oliver Nordberg, ki je na 47 tekmah zabil 31 golov in prispeval 50 podaj.

Skladno z rezultati so se gibale tudi številke gledalcev na tribunah. Še vedno se z najboljšim obiskom lahko pohvalijo v Feldkirchu, kjer si je domače tekme ogledalo povprečno dobrih 1400 gledalcev, kar pa je 200 manj od pretekle sezone. Zato pa je, na navdušenje slovenskih ljubiteljev hokeja, izrazit porast zabeležila Olimpija, katere tekme rednega dela sezone si je v povprečju ogledalo 950 gledalcev (leto prej 600), 8 tekem v končnici pa kar 1850 gledalcev na tekmo. Ob koncu sezone so bili v tem elementu bolj “pridni” le še Gorenjci, tekme Jesenic v končnici si je v Podmežakli ogledalo povprečno več kot 2050 gledalcev. Le predstavljamo si lahko, do kam bi te številke segle ob morebitnem velikem slovenskem finalu…

Sezona 2019/20

V sezono 2019/20 je vstopilo 19 moštev, največ v dosedanji zgodovini tekmovanja, a se pri Milanu na koncu vendarle niso odločili za nadaljevanje poti v ligi AHL. Prvič sta v ligi sodelovali tudi dve podružnični moštvi EBEL-ligašev iz Linza in Dunaja, tako da je 18 moštev odigralo 34 srečanj rednega dela, v katerem so bili najbolj suvereni pri aktualnih prvakih lige, naši HK SŽ Olimpija. Ljubljančani so se na vrh lestvice povzpeli relativno zgodaj in na koncu zbrali 81 točk, 6 več od italijanskega Rittner Buama. V precej bolj razburkanih vodah so pluli naši drugi predstavniki v ligi, HDD Sij Acroni Jesenice so namreč dolgo časa precej zaostajali za najboljšimi, na koncu pa si v zadnjem srečanju rednega dela priigrali šesto mesto, zadnje, ki je vodilo neposredno v končnico in v razigravanje pred najpomembnejšimi tekmami sezone.

V drugem delu tekmovanja so se moštva razdelila v tri skupine, v najboljši skupini je torej šest moštev (štiri italijanski predstavniki in oba slovenska) odigralo krog za razigravanje (10 srečanj), v tem delu pa so Zmaji nekoliko popustili in sezono uradno končali na četrtem mestu lestvice, mesto za Železarji, ki so v drugem delu sezone odigrali precej bolje in si upravičeno nadejali uspeha tudi v končnici. Med osmerico najboljših se je iz obeh kvalifikacijskih skupin uspelo uvrstiti še dvema avstrijskima moštvoma in sicer VEU Feldkirchu in Red Bull Salzburgu. Najboljša tri moštva so že izbrala tudi svoje nasprotnike v četrtfinalu, nato pa je udarila epidemija Covid-19 in prvenstvo je bilo prekinjeno. Najbolj optimistične napovedi o zgolj začasni prekinitvi se žal niso uresničile in vodstvo lige je v začetku marca sezono dokončno odpovedalo in tako prvič nismo dobili zmagovalca lige.Sezona 2020/21

Posledice Covid-19 krize bodo zagotovo krojile usodo vseh športnih lig, vključno z ligo AHL tudi v prihodnji sezoni. Trenutno vse aktivnosti potekajo v smeri, kot da se bo sezona – sicer nekoliko kasneje kot sicer – normalno pričela v začetku oktobra, moštva pa že igrajo pripravljalna srečanja. V uvodu v sezono naj bi ekipe odigrale več lokalnih obračunov, kasneje pa se bo sezona razvijala v skladu z razvojem epidemiološke slike v državah udeleženkah in trenutno je še nemogoče napovedati, če in koliko bo kriza vplivala na sam potek tekmovanja.

Kar se tiče udeležencev, je tudi letos podoba lige dobila nekoliko nov obraz in sicer je kriza žal “zlomila” moštvo iz Zell am Seeja, prav tako pa so se za umik svoje druge ekipe odločili na Dunaju. Tako trenutno velja, da bo s sezono v oktobru (razpored bo znan v kratkem) pričelo 16 moštev.