7. april 2019, Dumfries– “Punce, to je naš led!”, so bile besede, s katerimi je kapetanka risinj Pia Pren pospremila slovensko žensko izbrano vrsto iz garderobe pred četrtim obračunom na svetovnem prvenstvu Divizije II-A na Škotskem. Nasprotnice naših deklet so bile hokejistke iz Severne Koreje, ki so se v dosedanjih obračunih izkazale za pretrd oreh. Varovankam selektorja Acija Ferjaniča je s potrpežljivostjo danes uspelo streti tudi slednjega.

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

Slovenska dekleta so tekmo začele odločno, z željo presenetiti severnokorejske hokejistke že na samem začetku. To je odlično uspelo drugemu slovenskemu napadu, saj je Eva Dukarič, po podajah Tamare Breznik in Gaje Pezdir, plošček suvereno pospravila za hrbet vratarke Severne Koreje. Nasprotnice so odgovorile s pritiskom na slovenski gol. V nadaljevanju smo videli malo strelov na gol obeh ekip, saj sta obrambi dobro opravljali svoje delo. Severnokorejke so bile vseskozi nevarne in v 9. minuti izkoristile enega izmed svojih hitrih napadov. Slovenska obramba je uspela odbiti prvi poskus, pri ponovljenem pa je bila slovenska vratarka Pia Dukarič nemočna. Sledila je izključitev na strani risinj, kar pa vseeno ni preprečilo Sari Confidenti in Pii Pren, da poskušata presenetiti z igralko manj na ledu. Slovenke so se nekoliko otresle pritiska, a vendar so bile hokejistke Severne Koreje še naprej zelo nevarne ter poskušale izkoristiti vsako slovensko napako. Dodatno težavo je risinjam povzročila nova izključitev pred koncem prvega dela, ki pa so jo le te uspešno obranile in odšle na odmor z rezultatom 1:1.

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

Slovenke so uvodne minute drugega dela začele z novo izključitvijo. Tudi tokrat to ni oviralo naših napadalk, saj so poskušale presenetiti. Uspelo je Sari Confidenti, ki je z lepo akcijo risinje popeljala v novo vodstvo. Slovenke so še naprej vzdrževale pritisk na severnokorejsko obrambno tretjino, saj se je pet minut kasneje ta prelil v nov zadetek, ko je bila ponovno uspešna Sara Confidenti. Zdelo se je, da naših deklet nič ne more ustaviti, še zlasti ker so si nasprotnice prislužile novo izključitev. Žal pa so naredile napako, ki so jo Severnokorejke hitro izkoristile in dosegle gol z igralko manj. Kazen nasprotnic se še ni iztekla, ko so te še enkrat presenetile in poravnale rezultat. Nekaj minut so risinje potrebovale, da so se zbrale in ponovno vzpostavile svojo igro ter jo do konca tretjine tudi prevesile v svojo korist. Naša dekleta so imela tudi kar nekaj priložnosti, a rezultata niso spremenile.

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

Tretji del današnjega obračuna so začele, tako kot jim je v odmoru naročil trenerski štab – s potrpežljivo igro v napadu. Slovenski pritisk je ustavila nova izključitev, Severnokorejke so pritisnile, a so naše branilke odbijale vse poskuse. Pia Pren in Sara Confidenti sta ponovno poskušali presenetiti, na drugi strani pa Pia Dukarič ni dovolila presenečenj. Nasprotnice so pritisk ohranile tudi po izteku slovenske kazni. Slovenija je pet minut pred koncem imela dve zaporedni priložnosti z igralko več na ledu, a je bila severnokorejska obramba pretrd oreh. Veliko poskusov naših deklet, vendar vsi brez srečnega konca – sledil je podaljšek.

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

V podaljšku so naše risinje bile boljše, saj so večkrat sprožile v smeri severnokorejske vratarke. Žal brez uspeha in po izteku petih minut igre je bilo jasno, da bo o zmagovalcu odločila loterija kazenskih strelov. Selektor Aci Ferjanič je za izvajalke izbral Pio Pren, Evo Dukarič, Gajo Pezdir, Julijo Blazinšek ter Saro Confidenti. Slednje tri so tudi zdele v polno, medtem ko je na drugi strani Pia Dukarič obranila tri strele nasprotnic in nova zmaga je bila v žepu risinj.

Igralka tekme na slovenski strani je bila vratarka Pia Dukarič.

Jutri naša dekleta čakajo še zadnje nasprotnice, ekipa Mehike.

Slovenija – Severna Koreja 4:3* (1:1,2:2,0:0,0:0,1:0)
* po kazenskih strelih

1:0 – 01:30 Dukarič E. (Breznik, Pezdir)
1:1 – 08:27 Jong SH (Kim UH)
2:1 – 23:42 Confidenti (Lončar, Pren) SH1
3:1 – 28:57 Confidenti (Blazinšek, Pren)
3:2 – 33:45 Kim UH (Choe JH) SH1
3:3 – 34:18 Hwang SG SH1
4:3 – 65:00 Confidenti PS

Streli: SLO 34 (9,11,10,4); PRK 33 (11,10,11,1)
Kazni: SLO 8 (4,2,2,0); PRK 6 (0,2,4,0)

Slovenija: Dukarič P., Dovžan, Pren, Blazinšek, Confidenti, Porekar, Lončar, Dukarič E.,Pezdir, Pršina, Usnik, Glavič, Breznik, Pazlar, Kraner, Svetina, Stražar, Bizjak, Mole. Strniša, Maver, Stražar, Beribak; Selektor: Franc “Aci” Ferjanič