Slovenska moška članska hokejska reprezentanca je nastopila na dvaindvajsetih svetovnih hokejskih prvenstvih, prvič leta 1993. Od tega sedemkrat na prvenstvu elitne skupine A. Štirikrat je nastopila na kvalifikacijah za nastop na olimpijskih igrah, 2002, 2006, 2010 in 2013, na zadnjih se je uvrstila na igre. Na olimpijskih igrah v Sočiju se je uvrstila v četrtfinale. Na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v beloruskem Minsku septembra 2016 so slovenski hokejisti osvojili prvo mesto in se tako že drugič zapored uvrstili na zimske olimpijske igre februarja 2018 v korejskem Pjongčangu.

Po razpadu Jugoslavije in njene hokejske reprezentance, v kateri so prevladovali slovenski igralci, je novoustanovljena slovenska hokejska reprezentanca prvič zaigrala na Svetovnem prvenstvu 1993 v skupini C, ki je potekalo v Sloveniji. Toda ker sta v tistem času razpadli tudi Sovjetska zveza in Češkoslovaška iz katerih je nastalo več močnih reprezentanc, je potrebovala kar pet let za uvrstitev v skupino B, kar ji je uspelo z drugim mestom na prvenstv 1997 v Estoniji. 21. aprila 2001 pa si je slovenska reprezentanca z zmago proti reprezentanci Estonije s 16:0 na prvenstvu 2001 D1 v Ljubljani prvič zagotovila napredovanje v elitno skupino svetovnega hokeja. Od takrat je sedemkrat igrala v elitni skupini svetovnega hokeja, kjer je vselej igrala v skupini za obstanek, dvakrat ji je uspelo obstati v elitni skupini, petkat pa se je po izpadu z zmago na turnirju D1 ponovno uvrstila v elitno divizijo.

Leta 2013 se je Slovenija vnovič uvrstila med elito in sicer v skupino, ki igra na Švedskem, a kljub odlični igri izpadla v Divizijo I/A. Na SP 2014 v Južni Koreji si je Slovenija znova izborila mesto med elito. Istega leta je prišla do novega mejnika, saj je nastopila prvič na olimpijskih igrah in prišla vse do četrfinala. Na svojem osmem nastopu na svetovnem prvenstvu elitne divizije na Češkem se ni uspela obdržati v tej najvišji skupini, zato je bila v sezoni 2015/16 vrnitev med svetovno hokejsko elito osrednji reprezentančni cilj. Na svetovnem prvenstvu Divizije I/A aprila 2016 v poljskih Katovicah je na tekmah proti reprezentancam Japonske, Italije, Poljske, Koreje in Avstrije zabeležila štiri zmage in en poraz ter tako osvojila prvo mesto in vrnitev v elitno divizijo, kjer pa se na svetovnem prvenstvu v Parizu ni uspela obdržati, ter bo tako v sezoni 2017/18 nastopila ponovno v Diviziji I/A. Na svetovnem prvenstvu v Budimpešti aprila 2018 je slovenska izbrana vrsta z dvema zmagama in tremi porazi zasedla končno peto mesto; leto kasneje pa je Slovenija v kazahstanskem Nur Sultanu z enakim izkupičkom osvojila končno četrto mesto na prvenstvu.

Sledila je odpoved dveh svetovnih prvenstvev, leta 2021 in 2021, zaradi epidemije covid-19 v DivizijiI/A, ki bi jih morala gostiti Ljubljana. Avgusta 2021 so se slovenski hokejisti skušali še tretjič zapored uvrstiti na zimske olimpijske igre, a so na kvalifikacijah v Oslu osvojili tretje mesto za Dansko in Norveško ter pred Južno Korejo.

Na svetovnem prvenstvu Divizije I-A v Ljubljani 2022 je slovenska reprezentanca z zmagami nad Madžarsko, Romunijo, Litvo in Južno Korejo osvojila prvo mesto in si zagotovila napredovanje v elitno divizijo. Na prvenstvu elitne divizije, ki je maja 2023 potekalo v Tampereju in Rigi je slovenska reprezentanca v latvijski prestolnici zasedla zadnje mesto v skupini, ter se tako znova vrnilal v Divizijo I-A. Na svetovnem prvenstvu omenjene skupine aprila 2024 v italijanskem Bolzanu se je s tremi zmagami (Italija, Japonska, Romunija) in dvema porazoma (Madžarska, Južna Koreja) v sezoni 2024/25 ponovno uvrstila med svetovno hokejsko elito.

Reprezentanca SP Bolzano 2024

   Vratarji

 KROŠELJ Gašper 

HC Banska Bystrica (CZE)

 PINTARIČ Matija

Dragons de Rouen (FRA)

 US Žan

HDD Acroni Jesenice (SLO)

   Branilci

BOHINC Rožle

HDD Acroni Jesenice (SLO)

CRNOVIĆ Aljoša

HK SŽ Olimpija (SLO)

ČEPON Kristjan

Vastervik IK (SWE)

ĆOSIĆ Jan

HK SŽ Olimpija (SLO)

MAGOVAC Aleksandar

HK SŽ Olimpija (SLO)

MAŠIČ Bine

HK SŽ Olimpija (SLO)

PODLIPNIK Matic

Kitzbuheler EC (AUT)

   
   Napadalci

BERIČIČ Miha

HK SŽ Olimpija (SLO)

DROZG Jan

Amur Khabarovsk (RUS)

JEZOVŠEK Žan

HDD Acroni Jesenice (SLO)

KURALT Anže

Fehervar AV19 (HUN)

MACUH Rok

HC Olomouc (CZE)

MAHKOVEC Marcel

HK SŽ Olimpija (SLO)

 MEHLE Žiga

HK SŽ Olimpija (SLO)

 SABOLIČ Robert

VSV Villach (AUT)

SIMŠIČ Nik

HK SŽ Olimpija (SLO)

SODJA Jaka

HK SŽ Olimpija (SLO)

TIČAR Rok

Vienna Capitals (AUT)

 TOMAŽEVIČ Blaž

VSV Villach (AUT)

 TOROK Matic

KooKoo Kouvoula (FIN)

   

 

KONTREC Dejan

Generalni manager

PENKO Jure

Vodja reprezentance

TERGLAV Edo

Glavni trener

ŠIVIC Mitja

Pomočnik trenerja

ROBAR Mitja

Pomočnik trenerja

DRINOVEC Gorazd

Pomočnik trenerja

ULČAR Anže

Pomočnik trenerja (vratarji)

DRAGAN Milan

Tehnični vodja

TERLIKAR Drago

Tehnični vodja

ZORE Lenart Andrej

Zdravnik

CVENČEK Matjaž

Terapevt

PERČIČ Špela

Terapevtka

LAJEVEC Andraž

Terapevt

SRAKAR Rok

Tiskovni predstavnik