4. april 2019, Dumfries – Slovensko žensko hokejsko reprezentanco je po dnevu tekmovalnega premora čakal težak obračun z gostiteljicami prvenstva, ekipo Velike Britanije. Verjetno najtežji obračun turnirja, saj domače hokejistke sodijo med favoritinje za osvojitev prvenstva in napredovanje v višjo divizijo. Našim risinjam pred drevišnjim srečanjem v prid ni govorila niti statistika medsebojnih obračunov, saj so Slovenke na sedmih tekmah doslej slavile samo enkrat – pred petnajstimi leti v Južni Afriki. A je bilo v slovenskem taboru že vse od jutra moč čutiti neko pozitivno energijo, ki so jo dekleta zvečer prenesle na ledeno ploskev in jo na koncu pretopile v sladko zmago.

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

Uvodne minute srečanja so minile v znamenju precej enakovredne igre, v kateri sta obrambi obeh ekip preprečevali strele v smeri vratark. Najprej je slednje sicer uspelo Britankam, a prvo resno priložnost so imela naša dekleta, ko je v 7. minuti okvir britanskih vrat preprečil, da bi Julija Blazinšek po hitrem prodoru z zadetkom v desni zgornji kot Slovenijo popeljala v vodstvo. Obramba risinj je še naprej uspešno opravljala svoje delo, medtem ko je prvi slovenski napad na drugi strani ledene ploskve prikazal več lepih poskusov, a brez srečnega konca. Dobro in domisleno igro slovenskih hokejistk je v 14. minuti ustavila dvominutna kazen, ki so jo risinje na čelu z vratarko Pio Dukarič uspešno obranile, a po izteku kazni svoje igre niso znale vrniti v ritem iz prvega dela. Britanke so okrepile pritisk na slovensko obrambno tretjino in kar nekajkrat je bilo vroče pred slovenskim golom. Slabe pol minute pred koncem prve tretjine so slovenske hokejistke naredile napako in izgubile plošček na svoji modri črti, kar so Britanke izkoristile ter bile v situaciji ena-na-ena boljše. Plošček je končal v slovenski mreži.

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

Začetek druge tretjine je bil precej podoben uvodu prvega dela. Naša dekleta pa niso odnehala in so še naprej poskušale presenetiti britansko čuvajko mreže. V 26. minuti je tako, potem ko si je v gneči pred golom priborila plošček, poskušala Sara Confidenti, a strel od blizu ni našel poti mimo vratarke Nicole Jackson. Sledila je izključitev na strani domačink, katero so risinje izkoristile – Pia Pren je izpred slovenskega gola na sredini našla prosto Julijo Blazinšek, ki je v prodoru z leve strani pridrsala mimo britanske vratarke in ploščku pokazala pot v britansko mrežo. Izenačenje 1:1. Nasprotnice so v odgovor na slovenski zadetek vse svoje sile usmerile proti golu Pie Dukarič. Obramba risinj je tako imela kar nekaj težav igro prenesti iz svoje obrambne tretjine, tisti redki prihodi pred britanski gol minutah tekme, ki so sledile, pa niso ponudili prave priložnosti za strel. V 37. minuti se je Slovenkam nasmehnila nova priložnost, saj so si gostiteljice prislužile še eno dvominutno izključitev. Prva je s strelom z desne strani poskušala Deja Glavič, a je bila britanska vratarka na mestu. Še preden bi si lahko naše hokejistke ustvarile novo priložnost, sta si Sara Confidenti in ena izmed nasprotnic izmenjali nekaj grobosti, kar je sodnica nagradila z dvominutnim hlajenjem na klopi za kaznovane. Kljub temu je rezultat ostal konca drugega dela nespremenjen.

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

Zadnjo tretjino nocojšnjega obračuna so risinje začele z igralko več na ledu, saj so si nasprotnice tik pred iztekom drugega dela prislužile novo kazen. Gledalci v dvorani še dobro niso zasedli svojih sedežev, ko je Sara Confidenti v 41. minuti ob podaji Pie Pren iz neposredne bližine plošček spravila za hrbet Jacksonove. Tri minute kasneje je taista naveza znova zatresla mrežo nasprotnic in prisilila britanskega trenerja, da je zahteval pol minute odmora. V preostanku obračuna so hokejistke z Otoka dodatno pritisnile na slovensko obrambo, videli smo veliko trde igre, a tudi Slovenke niso ostajale dolžne. Nervoza na britanski strani se je stopnjevala, dokončno pa je njihove upe na zmago v 53. minuti pokopala Pia Pren s četrtim zadetkom za Slovenijo. Domačinke so do konca tekme zmogle še en zadetek, znižale slovensko prednost, a o zmagovalkah današnje tekme ni bilo več dvoma.

Najboljša igralka tekme na slovenski strani je bila Sara Confidenti.

Jutri risinje na svetovnem prvenstvu čaka ekipa Avstralije.

Velika Britanija – Slovenija 2:4 (1:0,0:1,1;3)

1:0 – 19:36 Culshaw
1:1 – 26:18 Blazinšek (Lončar, Pren) PP1
1:2 – 40:34 Confidenti (Pren) PP1
1:3 – 42:27 Confidenti (Pren)
1:4 – 52:34 Pren (Confidenti)
2:4 – 56:35 Lane (Allen)

Streli: GBR 43 (13,11,19); SLO 17 (4,5,8)
Kazni: GBR 8 (0,8,0); SLO 8 (2,2,4)

Slovenija: Dukarič P., Dovžan, Pren, Blazinšek, Confidenti, Porekar, Lončar, Dukarič E.,Pezdir, Pršina, Usnik, Glavič, Breznik, Pazlar, Kraner, Svetina, Stražar, Bizjak, Mole. Strniša, Maver; Selektor: Franc “Aci” Ferjanič