Slovenija je žensko hokejsko reprezentanco prvič dobila leta 2000, kar je, v primerjavi z ostalimi hokejskimi reprezentancami, dokaj pozno. V obdobju, ko se je ženski hokej v Sloveniji šele dobro začel razvijati, sta bila glavna pobudnika Andrej Verlič in Drago Mlinarec, ki sta takrat opravljala nalogi glavnih trenerjev v ekipah Maribora in Jesenic. Mlinarec je postal tudi prvi selektor, v naslednjih letih pa je to nalogo opravljal Verlič.

Prvo uradno tekmovanje, na katerem so risinje zastopale Slovenijo, so bile kvalifikacije za svetovno prvenstvo Divizije II, ki ga je leta 2001 gostil Maribor. Prvi nastop se je za neizkušena dekleta končal precej ponesrečeno, a led je bil prebit in od takrat naprej so slovenske hokejistke igrale na enajstih svetovnih prvenstvih ter treh kvalifikacijah za olimpijske igre. Leta 2003 in 2004 so spet v Mariboru, obakrat na SP Divizije III, osvojile dve srebrni odličji, pomemben uspeh pa je sledil leto kasneje (2005), ko so v Cape Townu osvojile zlato medaljo in napredovale v Divizijo II.

Na višji ravni so nato zaigrale leta 2007, saj zaradi olimpijskih iger v Torinu v letu 2006 ni bilo svetovnega prvenstva. Tokrat jih je pot popeljala v Severno Korejo,  kjer so v v Pjongjangu močno oslabljene ponovno izpadle v Divizijo II.  Za vnovični preboj v višjo skupino so se leta 2008 borile na Madžarskem, od koder so se vrnile s srebrom, kar pa je bilo premalo za napredovanje.  V letih 2009  in 2010 svetovnega prvenstva ni bilo na sporedu mednarodnih tekmovanj, tako da so risinje slovenske barve ponovno zastopale leta 2011 na SP Divizije III v daljni Avstraliji, vendar pa so se iz dežele tam spodaj vrnile razočarane, saj so osvojile četrto mesto.

V letu 2012 je prišlo do spremembe tekmovalnega sistema, naše hokejstke pa so tako tekmovale na prvenstvu Divizije II Skupina A, katerega je ponovno gostil Maribor. Pred samim prvenstvom je slovenska izbrana vrsta doživela precejšnjo pomladitev, saj se je v predhodni sezoni od dresa z risom na prsih poslovilo kar enajst igralk. Spremembe so se zgodile tudi v vodstvu reprezentance. Tako je Andreja Verliča na selektorskem mestu nasledil Gorazd Rekelj. Dekleta so se v Mariboru, poleg z nasprotnicami, spopadale tudi s številnimi poškodbami ter se na koncu s Hrvaticami borile za obstanek v omenjeni skupini, pri čemer pa so Slovenke uspešne.

Pred začetkom sezone 2012/13 je ponovno prišlo do nekaj sprememb. Gorazd Rekelj je zapustil selektorski stolček, na katerega je sedel Franc »Aci« Ferjanič. Risinje so nastopile na svetovnem prvenstvu v Aucklandu na Novi Zelandiji, kjer so zasedle zadnje mesto v Diviziji II, skupini A  ter tako nazadovale v skupino nižje.

Prvi poskus vrnitve v skupino višje  je slovenske hokejistke čakal v sezoni 2013/14 na Islandiji, kjer pa je bila usodna že prva tekma proti Hrvaški. Kljub temu, da so v nadaljevanju prvenstva risinje nanizale štiri zmage, to ni bilo dovolj za napredovanje v skupino A. Drugi poskus vrnitve je sledil v sezoni 2014/15, ko so v španski Jaci s štirimi zmagami in enim porazom osvojile zlato medaljo in s tem vstopnico v Divizijo II Skupino A.

V letošnjem letu bo prvenstvo v Diviziji II Skupini A gostil Bled. V dneh od 2. do 8. aprila 2016 bo Ledena dvorana ob blejskem jezeru prizorišče tekem reprezentanc Hrvaške, Velike Britanije, Južne Koreje, Poljske, Severne Koreje in domačink – Slovenije. Prvenstvo so zaznamovale številne poškodbe v slovenskih branilskih vrstah, vendar so risinje z zmago proti Hrvaški osvojile skupno peto mesto ter tako izpolnile osnovni cilj, ki so si ga zastavile pred prvenstvom – obstanek v skupini. Podobno so se risinje odrezale v sezoni 2016/17, ko je svetovno prvenstvo potekalo na olimpijskih prizoriščih v korejskem Pjongčangu, ko so z eno zmago in štirimi porazi zasedle peto mesto in si priigrale obstanek v skupini. V sezoni 2017/18 je svetovno prvenstvo Divizije II-A gostil Maribor, kjer so slovenske reprezentantke ponovile rezultat iz sezone poprej.

Na svetovnem prvenstvu Divizije II-A, ki je v sezoni 2018/19 potekalo v škotskem Dumfriesu, so varovanke selektorja Acija Ferjaniča osvojile prvo mesto ter uvrstitev v Divizijo I-B, kar je največji uspeh slovenskega ženskega hokeja v zadnjih petnajstih letih.

Reprezentanca SP Dumfries 2019

Vratarke:

 SLO_DOVŽAN_Nuša_resize 

Nuša DOVŽAN
rojena: 25. maj 2000
klub: HK Triglav

 SLO_DUKARIČ_Pia_resize 

Pia DUKARIČ
rojena: 4. avgust 2000
klub: HK SŽ Olimpija / HK Slavija Jr.

Branilke:

 SLO_BERIBAK_Patricija_resize 

Patricija BERIBAK
rojena: 3. september 1996
klub: HK Triglav

 SLO_BIZJAK_Maja_resize 

Maja BIZJAK
rojena: 29. junij 2000
klub: HK SŽ Olimpija

 SLO_GLAVIČ_Deja_resize 

Deja GLAVIČ
rojena: 17. september 2003
klub: HK Triglav / HD Hidria Jesenice

 SLO_LONČAR_Nina_resize 

Nina LONČAR
rojena: 26. marec 1989
klub: HK SŽ Olimpija

 SLO_POREKAR_Nuša_resize 

Nuša POREKAR
rojena: 28. november 1991
Klub: HDK Maribor

 SLO_STRAŽAR_Ana_resize 

Ana STRAŽAR
rojena: 2. oktober 2000
klub: HDK Maribor

 SLO_USNIK_Patricija_resize 

Patricija USNIK
rojena: 2. avgust 1992
klub: HK SŽ Olimpija

Napadalke:

 SLO_BLAZINŠEK_Julija_resize 

Julija BLAZINŠEK
rojena: 4. julij 2003
klub: HDK Maribor / HK ECE Celje

 SLO_BREZNIK_Tamara_resize 

Tamara BREZNIK
rojena: 9. februar 2001
klub: HK SŽ Olimpija

 SLO_CONFIDENTI_Sara_resize 

Sara CONFIDENTI
rojena: 26. februar 1998
klub: SC Weinfelden

 SLO_DUKARIČ_Eva_resize 

Eva DUKARIČ
rojena: 9. maj 1997
klub: HK SŽ Olimpija

 SLO_KRANER_Irena_resize 

Irena KRANER
rojena: 22. januar 1990
klub: HK Triglav

 SLO_MAVER_Nina_resize 

Nina MAVER
rojena: 17. maj 1999
klub: HK SŽ Olimpija

 SLO_MOLE_Maša_resize 

Maša MOLE
rojena: 22. januar 2001
klub: HK SŽ Olimpija

 SLO_PAZLAR_Urša_resize 

Urša PAZLAR
rojena: 19. oktober 1994
klub: HK SŽ Olimpija

 SLO_PEZDIR_Gaja_resize 

Gaja PEZDIR
rojena: 24. julij 2003
klub: HK SŽ Olimpija

 SLO_PREN_Pia_resize 

Pia PREN
rojena: 19. junij 1991
klub: HK SŽ Olimpija

 SLO_PRŠINA_Ana_resize 

Ana PRŠINA
rojena: 30. marec 1996
klub: HDK Maribor

 SLO_STRNIŠA_Pija_resize 

Pija STRNIŠA
rojena: 23. marec 1995
klub: HK Triglav

 SLO_SVETINA_Tamara_resize 

Tamara SVETINA
rojena: 20. junij 1995
klub: HK Triglav

Vodstvo reprezentance:

 SLO_SRAKAR Rok_resizeRok SRAKAR
vodja reprezentance
 SLO_FERJANIČ_Aci_resize 

Franc “Aci” FERJANIČ
glavni trener

 SLO_KOS_Boštjan_resize 

Boštjan KOS
pomočnik trenerja

 SLO_DUH_Matej_resize 

Matej DUH
pomočnik trenerja (vratarke)

 SLO_ČAMPA_Bojan_resize 

Bojan ČAMPA
tehnični vodja

 SLO_KNEZ_Petra_resizePetra KNEZ
fizioterapevtka