Slovenija je žensko hokejsko reprezentanco prvič dobila leta 2000, kar je, v primerjavi z ostalimi hokejskimi reprezentancami, dokaj pozno. V obdobju, ko se je ženski hokej v Sloveniji šele dobro začel razvijati, sta bila glavna pobudnika Andrej Verlič in Drago Mlinarec, ki sta takrat opravljala nalogi glavnih trenerjev v ekipah Maribora in Jesenic. Mlinarec je postal tudi prvi selektor, v naslednjih letih pa je to nalogo opravljal Verlič.

Prvo uradno tekmovanje, na katerem so risinje zastopale Slovenijo, so bile kvalifikacije za svetovno prvenstvo Divizije II, ki ga je leta 2001 gostil Maribor. Prvi nastop se je za neizkušena dekleta končal precej ponesrečeno, a led je bil prebit in od takrat naprej so slovenske hokejistke igrale na enajstih svetovnih prvenstvih ter treh kvalifikacijah za olimpijske igre. Leta 2003 in 2004 so spet v Mariboru, obakrat na SP Divizije III, osvojile dve srebrni odličji, pomemben uspeh pa je sledil leto kasneje (2005), ko so v Cape Townu osvojile zlato medaljo in napredovale v Divizijo II.

Na višji ravni so nato zaigrale leta 2007, saj zaradi olimpijskih iger v Torinu v letu 2006 ni bilo svetovnega prvenstva. Tokrat jih je pot popeljala v Severno Korejo,  kjer so v v Pjongjangu močno oslabljene ponovno izpadle v Divizijo II.  Za vnovični preboj v višjo skupino so se leta 2008 borile na Madžarskem, od koder so se vrnile s srebrom, kar pa je bilo premalo za napredovanje.  V letih 2009  in 2010 svetovnega prvenstva ni bilo na sporedu mednarodnih tekmovanj, tako da so risinje slovenske barve ponovno zastopale leta 2011 na SP Divizije III v daljni Avstraliji, vendar pa so se iz dežele tam spodaj vrnile razočarane, saj so osvojile četrto mesto.

V letu 2012 je prišlo do spremembe tekmovalnega sistema, naše hokejstke pa so tako tekmovale na prvenstvu Divizije II Skupina A, katerega je ponovno gostil Maribor. Pred samim prvenstvom je slovenska izbrana vrsta doživela precejšnjo pomladitev, saj se je v predhodni sezoni od dresa z risom na prsih poslovilo kar enajst igralk. Spremembe so se zgodile tudi v vodstvu reprezentance. Tako je Andreja Verliča na selektorskem mestu nasledil Gorazd Rekelj. Dekleta so se v Mariboru, poleg z nasprotnicami, spopadale tudi s številnimi poškodbami ter se na koncu s Hrvaticami borile za obstanek v omenjeni skupini, pri čemer pa so Slovenke uspešne.

Pred začetkom sezone 2012/13 je ponovno prišlo do nekaj sprememb. Gorazd Rekelj je zapustil selektorski stolček, na katerega je sedel Franc »Aci« Ferjanič. Risinje so nastopile na svetovnem prvenstvu v Aucklandu na Novi Zelandiji, kjer so zasedle zadnje mesto v Diviziji II, skupini A  ter tako nazadovale v skupino nižje.

Prvi poskus vrnitve v skupino višje  je slovenske hokejistke čakal v sezoni 2013/14 na Islandiji, kjer pa je bila usodna že prva tekma proti Hrvaški. Kljub temu, da so v nadaljevanju prvenstva risinje nanizale štiri zmage, to ni bilo dovolj za napredovanje v skupino A. Drugi poskus vrnitve je sledil v sezoni 2014/15, ko so v španski Jaci s štirimi zmagami in enim porazom osvojile zlato medaljo in s tem vstopnico v Divizijo II Skupino A.

V letošnjem letu bo prvenstvo v Diviziji II Skupini A gostil Bled. V dneh od 2. do 8. aprila 2016 bo Ledena dvorana ob blejskem jezeru prizorišče tekem reprezentanc Hrvaške, Velike Britanije, Južne Koreje, Poljske, Severne Koreje in domačink – Slovenije. Prvenstvo so zaznamovale številne poškodbe v slovenskih branilskih vrstah, vendar so risinje z zmago proti Hrvaški osvojile skupno peto mesto ter tako izpolnile osnovni cilj, ki so si ga zastavile pred prvenstvom – obstanek v skupini. Podobno so se risinje odrezale v sezoni 2016/17, ko je svetovno prvenstvo potekalo na olimpijskih prizoriščih v korejskem Pjongčangu, ko so z eno zmago in štirimi porazi zasedle peto mesto in si priigrale obstanek v skupini. V sezoni 2017/18 je svetovno prvenstvo Divizije II-A gostil Maribor, kjer so slovenske reprezentantke ponovile rezultat iz sezone poprej.

Na svetovnem prvenstvu Divizije II-A, ki je v sezoni 2018/19 potekalo v škotskem Dumfriesu, so varovanke selektorja Acija Ferjaniča osvojile prvo mesto ter uvrstitev v Divizijo I-B, kar je največji uspeh slovenskega ženskega hokeja v zadnjih petnajstih letih. Potem ko sta bili prvenstvi v sezonah 2019/20 in 2020/21 zaradi pandemije Covid-19 odpovedani, so risinje v Diviziji I-B prvič nastopile aprila 2022 v poljskih Katovicah, kjer so z eno zmago zasedle zadnje mesto. V nadaljevanju so se po odločitvi IIHF, zaradi sankcij proti Belorusiji in Rusiji, skupine v nižjih divizijah formirale na novo. Slovenska ženska hokejska reprezentanca je, na čelu z novim glavnim trenerjem Boštjanom Kosom, tako tudi v sezoni 2022/23 nastopila v Diviziji I-B, katere svetovno prvenstvo je potekalo v južnokorejskem Suwon Cityu. Risinje so z dvema zmagama osvojile četrto mesto in s tem dosegle največji uspeh v zgodovini slovenskega ženskega hokeja. Leto dni kasneje so risinje nastopile na svetovnem prvenstvu Divizije I-B v latvijski Rigi, kjer so si z dvema zmagama (Poljska, Latvija) in tremi porazi (Slovaška, Velika Britanija, Italija) ter končnim petim mestom zagotovile obstanek v tem kakovostnem razredu svetovnega ženskega hokeja.

Reprezentanca SP Riga 2024

   Vratarke

ČERIČ Mia

HDK Maribor (SLO)

DUKARIČ Pia

Yale University (USA)

INTIHAR Tjaša HK SŽ

Olimpija (SLO)

   Branilke

BIŠČAK Katja

HK SŽ Olimpija (SLO)

LONČAR Nina

HK SŽ Olimpija (SLO)

OMAN Brina

HDK Maribor (SLO)

POREKAR Nuša

EC Graz Huskies (AUT)

SENEGAČNIK JAKOVAC Tinkara

HDK Maribor (SLO)

SVETINA Tamara

Lakers Kärnten (AUT)

VAKARIČIČ Nadja

HK Triglav Kranj (SLO)

   
   Napadalke

BLAZINŠEK Julija

HDK Maribor (SLO)

BREZNIK Tamara Tara

HK SŽ Olimpija (SLO)

CONFIDENTI Sara

EC Graz Huskies (AUT)

FRIŠ LORBER Tanaja

HDK Maribor (SLO)

FRIŠ LORBER Tineja

HDK Maribor (SLO)

GLAVIČ Deja

HK Triglav Kranj (SLO)

KOKOLJ Klara

HK SŽ Olimpija (SLO)

NYLAANDER Arwen

Rögle BK (SWE)

PAZLAR Urša

HK SŽ Olimpija (SLO)

PEZDIR Gaja

Lakers Kärnten (AUT)

PREN Pia

Sodertalje SK (SWE) 

ROGELJ Lejla

HK Triglav Kranj (SLO)

 

TROBIŠ Veronika

HK SŽ Olimpija (SLO)

   

 

KAVČIČ Barbara 

Vodja reprezentance

KOS Boštjan

Glavni trener

ZUPAN Žan

Pomočnik trenerja

 

ZERNKO Rene

Pomočnik trenerja

SILA Aleš

Pomočnik trenerja (vratarke)

KNEZ Petra

Terapevtka

TERLIKAR Drago

Tehnični vodja