Kranjčani so svoj hokejsko drsalni klub dobili daljnega leta 1968. Sami začetki »frcanja« ploščka po ledu segajo še dlje v zgodovino, saj je okoliška mladež že prej po bajerjih v okolici mesta igrala hokej. Takratni, divji, klubi so si nadeli različna imena: HK Bitnje, HK Asparagus,… In prav iz slednjega je nato nastal HK Triglav.

Vzpodbudo in motiv za to so Asparagusovci dobili po zmagi nad hokejisti Tržiča, katere so januarja 1968, na drsališču na Blokah pri Tržiču pred 300 gledalci, premagali kar 19:4.

Ker v Kranju ni bilo umetnega ledu, so hokejisti treninge in tekme opravljali oz. odigrali večjidel v Ljubljani in na Jesenicah. Pa vendar so že v sezoni 1970/71, okrepljeni z nekaj bivšimi mladinci Olimpije, brez poraza osvojili naslov republiškega (slovenskega) prvaka nekdanje Jugoslavije in za seboj pustili klube iz Tržiča, Prevoj, Celja,…. Uspeh so ponovili tudi naslednje leto ter ga potrdili še z zmago na kvalifikacijah za II. zvezno ligo – zahod.

Že v prvem letu nastopa na zveznem nivoju so Triglavani osvojili 1. mesto, vendar v dvoboju za vstop v 1. zvezno ligo z prvakom »vzhodne« lige Spartakom iz Subotice niso imeli sreče. Priložnost, uvrstiti se v 1. ligo, je imel klub tudi v sezoni 1974/75, ko je kvalifikacijske dvoboje štirih klubov le za las končal za beograjsko Crveno Zvezdo.

Ker so Kranjčani igrali iz sezone v sezono vse bolje, je bilo le še vprašanje časa, kdaj jim uspe veliki met. Dočakali so ga v sezoni 1979/80, ko so zopet postali prvaki II. zvezne lige – zahod ter v kvalifikacijah pospravili še novosadsko Vojvodino. Vendar, tokrat jim je napredovanje preprečilo dejstvo, da nimajo svojega ledu ter finančne težave.

Leta 1981 Kranj končno dobi umetno ledeno ploskev, s čimer so bili podani pogoji za nadaljnje delo. Triglav v sezoni 1982/83 ponovno osvoji naslov prvaka II. lige, napredovanje v I. ligo pa jim še enkrat prepreči pomanjkanje finančnih sredstev. In ker gre v tretje rado, se vsa zgodba ponovi še v sezoni 1985/86, kar je pripeljalo klub na rob propada. Klub so takrat zapustili najbolj znani igralci Jani Nadižar, Zdravko Sajovic, Milan Grah in drugi.

Tisto, kar hokejistom Triglava in ljubiteljem hokeja v Kranju ni bilo dano doživeti v nekdanji državi, so Kranjčani le dočakali v novi. Kranjski hokejisti so, tudi ob pomoči tujcev iz Slovaške, Češke in Rusije, pridobivali na kvaliteti in se približevali velikim klubom. Svoj največji članski uspeh dosežejo v sezonah 1995/96 in 1996/97, ko se uvrstijo v finalni del državnega prvenstva štirih najboljših klubov, kjer obakrat osvojijo končno 4. mesto. V tistem času so premoč Triglava na ledu morali priznati hokejisti Celja, Bleda in tudi Jesenic. Ob novi finančni krizi, so se vse sile usmerili v delo z mladimi, kar se jim obrestovalo v sezoni 2002/03, ko so mladinci Triglava prvič osvojili naslov državnega prvaka. In to kljub dejstvu, da so jim pred sezono podrli dvorano…

Osebna izkaznica
Naziv: HK Triglav Kranj
Naslov: Partizanska cesta 37, 4000 Kranj, Slovenija
Predsednik: Jurij AHAČIČ
Upravni odbor Robert POTOČNIK (podpredsednik), Gorazd DRINOVEC, Zlatko PAVLICA, Igor LAMPIČ, Marjan MUBI, Gregor JANEŽIČ,
Maja ŽAGAR, Emilijan PAVLIN
Sekretar: Mitja KERN
Trenerji: Gorazd DRINOVEC, Mitja KERN, Jure KOZJEK, Edo HAFNER, Domen JEMEC, Anže PINTAR, Grega KRAJNC, Jernej ČERIN
Telefon: + 386 590 72 180, 041 784 178
E-naslov: info@hktriglav.si
Spletna stran: www.hktriglav.si
Ustanovitev: 1968