Jesenice imajo dolgoletno hokejsko tradicijo, saj so prve hokejske igre potekale že pred drugo svetovno vojno. Hokejski klub Jesenice je bil ustanovljen leta 1948, prva uradna tekma pa je bila odigrana januarja naslednje leto. Hokej je imel v malem železarskem kraju vse več podpore, temu pa je sledila tudi izgradnja prvega umetnega drsališča v takratni Jugoslaviji. Umetno drsališče, ki je stalo na mestu današnje dvorane Podmežakla, je bil dograjen leta 1954.

Boljši pogoji za delo so se odrazili tudi na rezultatih. Jeseničani so prevzemali hokejski primat. Prvi naslov so osvojili leta 1957 in vse do leta 1971 zasedali hokejski tron v Jugoslaviji. Do leta 1991 so Jeseničani osvojili 23 naslovov državnega prvaka Jugoslavije.

Z uspešnimi nastopi so nadaljevali tudi po osamosvojitvi Slovenije. Osvojili so prvi naslov državnega prvaka Slovenije in to zaporedoma ponovili še dvakrat. Sledile so prve finančne in kadrovske težave, kar je pripeljalo do številnih odhodov Jeseničanov v druge klube. Kar deset let je trajalo, da se je klub postavil nazaj na svoje noge in nov naslov prvaka osvojil leta 2005. Ob nastopih v Mednarodni hokejski ligi in Državnem prvenstvu Slovenije Jeseničani niso izgubili niti ene tekme in postavili svojevrsten rekord.

Leta 2006 so Jeseničani vstopili v novo mednarodno tekmovanje, v EBEL. Večjih uspehov klub v tem tekmovanju ni beležil, vse bolj pa se je poznala finančna negotovost jeseniškega kolektiva. Ta je pripeljala do zloma, Jeseničani pa se sedaj počasi postavljajo nazaj na svoje noge. Hokejski klub Jesenice je v svoji zgodovini prispeval veliko število reprezentantov tako v jugoslovansko, kot kasneje tudi v slovensko državno reprezentanco. Še danes je tako. Iz jeseniške hokejske šole izhaja tudi prvak NHL 2012 in 2014 Anže Kopitar.

Domovanje jeseniškega kluba je v dvorani Podmežakla. Ta je bila v letih 2012 in 2013 prenovljena za potrebe košarkarskega prvenstva. Obnovljena dvorana sprejme 5.000 obiskovalcev.

Osebna izkaznica
Naziv: HDD SIJ Acroni Jesenice
Naslov: Ledarska ulica 4, 4270 Jesenice, Slovenija
Predsednik: Anže POGAČAR
Upravni odbor: Boštjan NOČ (podpredsednik), Uroš FRANTAR, Uroš BUČAR, Mirko KRAŠOVEC, Aleš ŠPENDAL, Aleksander TOROK, Rok BARBIČ
Telefon: + 00386 40 507749
E-naslov: info@hddjesenice.si
Spletna stran: http://www.hddjesenice.si/
Ustanovitev: 2014