Slovenska U20 hokejska reprezentanca se je svetovni hokejski javnosti prvič predstavila leta 1992 na kvalifikacijskem turnirju za nastop na svetovnem prvenstvu takratne Skupine C v latvijski Rigi. 

Na tem kvalifikacijskem turnirju, ki je potekal med 10. in 14. novembrom 1992, se je slovenska mladinska reprezentanca do 20 let pomerila proti ekipam Estonije in zabeležila tesno zmago s 4:3, Grčije proti kateri je dosegla najvišjo zmago s 30:1, Hrvaške proti kateri je suvereno zmagala z 11:0 in proti domačinom Latvijcem, proti katerim pa so nesrečno izgubili z 1:2 in se tako niso uspeli uvrstiti na svetovno prvenstvo.

Na svetovnem prvenstvu je prvič zaigrala v sezoni 1994/95, ko so na svetovnem prvenstvu Skupine C-2 v estonskem Tallinnu igrali proti ekipam Jugoslavije proti kateri so prepričljivo zmagali z 17:4, Litve proti kateri so gladko zmagali z 9:3, Hrvaške katero so odpravili z visoko zmago 8:2 in nato še proti domačinom Estoncem in ekipi Kazahstana proti katerima pa so naši mladi upi na obeh tekmah iztržili neodločen rezultat 3:3 in se tako kot drugo uvrščena ekipa prvenstva (takoj za ekipo Kazahstana) uvrstila na svetovno prvenstvo Skupine C.

Nato so naslednjih pet let igrali na svetovnem prvenstvu Skupine C, kjer so od tega kar trikrat za las zgrešili uvrstitev v Skupino B, nato pa so si v sezoni 2000/01 na svetovnem prvenstvu Divizije II (novi naziv za Skupino C) v litovskem Elektrenaiju in Kaunasu priborili uvrstitev na svetovno prvenstvo Divizije I (novi naziv za Skupino B), kjer so v predtekmovanju premagali Litvo z 8:3, Estonijo s 3:1 in Veliko Britanijo s 6:0 ter nato v finalu, oziroma v obračunu za uvrstitev v Divizijo I še Japonsko s 4:3.

Vse od takrat naprej pa je naša mladinska izbrana vrsta do 20 let stalni član Divizije I in nekajkrat so bili tudi zelo blizu uvrstitvi med samo svetovno elito, kjer igra 10 reprezentanc, še najbližje temu so bili ravno na zadnjem svetovnem prvenstvu, ko so na svetovnem prvenstvu na Bledu decembra 2010 zasedli drugo mesto z enakim številom točk kot Danska, vendar ker so proti njim doživeli poraz z 1:2 so se med elito uvrstili Danci.

V sezoni 2011/12 je tekmovanje potekalo v nemškem Garmisch-Partenkirchenu, mladi Risi so v konkurenci domačinov, Belorusov, Norvežanov, Avstrijcev in Britancev osvojili četrto mesto. V sezoni 2012/13 so osvojili prav tako četrto mesto, pred njimi so bili Norvežani, Belorusi in Danci, slabši pa so bili Avstrijci in Francozi. V sezoni 2013/14 je bilo tekmovanje odigrano na Poljskem, Risi so osvojili predzadnje mesto in ostali v diviziji I skupini A. V tekmovalni sezoni 2014/15 je reprezentanca nastopila na svetovnem prvenstvu Divizije I, skupina A v italijanskem Asiagu proti Italiji, Norveški, Latviji, Belorusiji in Avstriji ter dosegla šesto mesto nazadovala v Divizijo I, Skupina B. Svetovno prvenstvo omenjene skupine v sezoni 2015/16 je potekalo v Megevu (Francija) od koder se je reprezentanca vrnila s štirimi porazi (Velika Britanija, Ukrajina, Poljska in Francija), vendar pa zaradi odpovedi japonske izbrane vrste Slovenija ni nazadovala v skupino nižje. Na svetovnem prvenstvu Divizije I/B v Budimpešti (Madžarska) v sezoni 2016/17 so slovenski hokejisti s tremi zmagami (Velika Britanija, Italija in Ukrajina) in dvema porazoma (Poljska, Madžarska) osvojili končno tretje mesto. Tudi decembra 2017 na Bledu so s tremi zmagami (Ukrajina, Litva, Italija) in dvema porazoma (Norveška, Poljska) osvojili bron.

Decembra 2018 so na svetovnem prvenstvu Divizije I/B v poljskem Tychyu mladi risi, s petimi zmagami proti Italiji, Japonski, Poljski (po podaljšku), Madžarski (po kazenskih strelih) in Ukrajini, osvojili prvo mesto na turnirju in napredovali v Divizijo I/A. Svetovno prvenstvo v višji diviziji so mladi risi v sezoni 2019/20 igrali v beloruskem Minsku, kjer so končali na zadnjem mestu in se tako znova vrnili v Divizijo I-B. Potem ko so bila mladinska prvenstva v sezoni 2020/21 odpovedana zaradi pandemije Covid-19, so naslednje prvenstvo slovenski mladi hokejisti igrali decembra 2021 v estonskem Talinu, kjer so s štirim zmagami zasedli končno drugo mesto. Zaradi odločitve IIHF o sankcijah zoper Rusijo in Belorusijo je slovenska reprezentanca napredovala v Divizijo I-A. V sezoni 2022/23 so se izbrane vrste Divizije I-A zbrale v norveškem Askerju, kjer pa je slovenska izbrana vrsta zasedla zadnje mesto in se ponovno vrnila v nižji kakovostni razred.

Reprezentanca SP Asker 2022

   Vratarji
1KAVČIČ LanHK SŽ Olimpija (SLO)
2KOLIN LukaHK SŽ Olimpija (SLO)
3ZUPANČIČ JakobFehervar AV19 (HUN)
   Branilci
1BOHINC RožleHDD Acroni Jesenice (SLO)
2ČOSIĆ JanVasan Sport (FIN)
3PETRETIČ MatejNordic Hockey Academy (AUT)
4PODREKAR UrbanHK SŽ Olimpija (SLO)
5REP OžbejHDD Acroni Jesenice (SLO)
6SMOLNIKAR TitEC KAC (AUT)
7ŠLIBAR OžbeHK Triglav Kranj (SLO)
   Napadalci
1BALOH DavidVillacher SV (AUT)
2BERIČIČ MihaHK SŽ Olimpija (SLO)
3BRODNIK Nal “A”EC KAC (AUT)
4FINGUŠT IanBudapest Hockey Academy (HUN)
5GOMBOC Luka “A”EC KAC (AUT) 
6LANGUS NaceIK Oskarshamn (SWE)
7LESNIČAR TjašHDD Acroni Jesenice (SLO)
8MAHKOVEC  Marcel “A”AIK Stockholm (SWE)
9PEČNIK JakobHK SŽ Olimpija (SLO)
10PETRONIJEVIČ-LEPŠA TayHK SŽ Olimpija (SLO)
11SLIVNIK LucEC KAC (AUT)
12TÖRÖK Matic “C”KooKoo (FIN)
13VODLAN LukaHC Olomuc (CZE)

 

Strokovni štab reprezentance

BOBNARIČ Zdravkovodja reprezentance
BAJC Lovroglavni trener
KERN Mitjapomočnik trenerja
VARL Dejanpomočnik trenerja
PETROV Aleksanderpomočnik trenerja (vratarji)
RAMŠAK Domenpomočnik trenerja (video)
CVENČEK Matjažfizioterapevt
DRENOVEC Timfizioterapevt
BERLISK Andražtehnični vodja
TERLIKAR Dragotehnični vodja