Slovenska U18 reprezentanca je svojo samostojno pot začela po razpadu nekdanje Jugoslavije in sicer z dvema kvalifikacijskima tekmama za nastop na svetovnem prvenstvu Skupine C novembra 1992 proti Hrvaški proti kateri je v Zagrebu zmagala z 9:0, v Ljubljani pa kar s 16:0 in se tako uvrstila na svetovno prvenstvo Skupine C.

Marca 1993 so naši mladi upi do 18 let v latvijski Rigi zaigrali na svetovnem prvenstvu Skupine C in sicer so v predtekmovanju premagali Litvo z 8:1 in Nizozemsko z 7:0 ter se tako uvrstili v finalno skupino, v kateri pa so se pomerili proti Belorusom in remizirali s 3:3 ter proti Slovakom s katerimi so gladko izgubili z 0:9 ter zasedli končno 3. mesto.

Na naslednjih dveh svetovnih prvenstvih Skupine C je Slovenija zasedla 3. mesto, leta 1996 pa se jim je na svetovnem prvenstvu v Mariboru posrečil preboj v Skupino B ko so v predtekmovanju premagali Španijo s 13:0, Litvo s 16:3 in Latvijo s 3:0 ter nato v finalu še Avstrijo s 4:3. Na tem prvenstvu se je kot najboljši napadalec izkazal današnji kapetan članske reprezentance Tomaž Razingar.

V Skupini B niso ostali dolgo in so že na prvenstvu leta 1997 zasedli zadnje mesto in izpadli ponovno v Skupino C. Ponovni povratek v Skupino B se jim je posrečil leta 2001 na svetovnem prvenstvu Divizije II, ko so v Litvi suvereno zmagali na vseh štirih tekmah prvenstva in sicer proti Madžarski z 10:1, Hrvaški z 11:0, Poljski z 10:1 in v finalu še proti Franciji s 5:2.

V Diviziji I (novo ime za Skupino B) so nato naši mladi upi do 18 let igrali vse do leta 2009. Vedno so bili blizu uvrstitve med svetovno elito in so se domov vračali s srebrno ali bronasto medaljo, leta 2008 pa je prišlo nesrečno svetovno prvenstvo na Poljskem, ko pa so naši mladi hokejisti izpadli v Divizijo II. Vsi smo pričakovali ekspresno vrnitev nazaj v Divizijo I, vendar so v Mariboru vse šokirali Korejci, kateri so v odločilni tekmi za uvrstitev v Divizijo I premagali Slovenijo z 2:4.

Kar slovenskim mladim upom do 18 let ni uspelo v Mariboru pa jim je uspelo leto kasneje v ukrajinskem Kijevu, kjer so premagali vse nasprotnike in se tako ponovno uvrstili v Divizijo I. Na letošnjem svetovnem prvenstvu pa so mladi do 18 let kopirali uspeh svojih kolegov do 20 let, saj so na domačem terenu v Mariboru zasedli drugo mesto, takoj za ekipo Danske in sicer z enakim številom točk kot Danska, vendar ker so proti njim izgubili z 1:4 so se med svetovno elito uvrstili Danci.

Ob koncu hokejske sezone 2010/11 pa je mednarodna hokejska zveza IIHF nekoliko spremenila tekmovalni sistem, tako da Divizija I nima več 12 predstavnikov razdeljenih v dve ločeni skupini ampak se je Divizija I razdelila na Divizijo I-A in Divizijo I-B. Slovenska hokejska reprezentanca do 18 let je naslednje leto igrala na svetovnem prvenstvu Divizije I-A na Slovaškem proti ekipam Norveške, Slovaške, Italije, Japonske in Francije ter zasedla 5. mesto.

Prvenstvo Divizije I/A za sezono 2012/13 je bilo na sporedu v Asiagu. Mladi risi so v konkurenci Belorusije, Danske, Francije, Italije in Norveške osvojili zadnje mesto in nazadovali v divizijo I/B. Svetovno prvenstvo v omenjeni diviziji je v sezoni 2013/14 gostil madžarski Szekesfehervar, Slovenija pa je igrala v skupini z Avstrijo, Japonsko, Madžarsko, Poljsko in Ukrajino. Slovenska reprezentanca je osvojila tretje mesto, pred njo sta bili Madžarska in Avstrija, slabše pa so se uvrstile Japonska, Ukrajina in Poljska.

V sezoni 2014/15 je svetovno prvenstvo Divizije I/B gostil domači Maribor, kjer je slovenska reprezentanca prekrižala palice z ekipami Avstrije, Italije, Japonske, Litve in Ukrajine. Mladi risi so na prvenstvu osvojili srebrno medaljo in tako za las zgrešili vrnitev v višjo skupino. Gostitelj svetovnega prvenstva v Diviziji I/B za sezono 2015/16 je bil ponovno italijanski Asiago, kjer se je našo izbrana vrsta pomerila z reprezentancami Italije, Japonske, Koreje, Madžarske in Ukrajine ter z dvema zmagama in tremi porazi zasedla končno četrto mesto.

V sezoni 2016/17 so mladi risi na domačem svetovnem prvenstvu na Bledu s štirimi zmagami in enim porazom osvojili zlato medaljo in s tem tudi napredovanje v Divizijo I/A. Leto kasneje pa so na prvenstvu v latvijski Rigi z eno zmago in štirimi porazi zasedli šesto mesto v skupini, kar pomeni, da so v sezoni 2018/19 ponovno nastopili v Diviziji I/B.

Na svetovnem prvenstvu omenjene divizije, ki je v sezoni 2018/19 potekalo v madžarskem Szekesfehervarju, so bili naši mladi risi – v povprečju najmlajša reprezentanca na turnirju – še zadnji tekmovalni dan v boju za srebrno medaljo, a so na koncu z dvema zmagama in tremi porazi prvenstvo končali na petem mestu. Svetovni prvenstvi v sezonah 2019/20 in 2020/21 sta bili zaradi pandemije Covid-19 odpovedani, tako da so mladi risi znova nastopili na svetovnem prvenstvu šele v sezoni 2021/22. Tekmovanje je potekalo v italijanskem Asiagu, naši hokejisti pa so z dvema zmagama in tremi porazi osvojili končno četrto mesto. Svetovno prvenstvo v sezoni 2022/23 je potekalo na Bledu, na katerem je slovenska mlada reprezentanca merila moči z ekipami Avstrije, Estonije, Italije, Južne Koreje in Poljske. Varovanci glavnega trenerja Jake Adlešiča so s štirimi zmagami osvojili končno drugo mesto.

Reprezentanca SP Bled 2023

   Vratarji

BABNIK Mark

HK Slavija Jr (SLO)

DUKARIČ Jon

HK Slavija Jr (SLO)

GLAVIČ Bor

SIJ Acroni Jesenice (SLO)

   Branilci

GOLIČIČ Jan

EC KAC (AUT)

HEBAR Tian

HK SŽ Olimpija (SLO)

KURET Bruno

HK SŽ Olimpija (SLO)

PODREKAR Urban

HK SŽ Olimpija (SLO)

SERŠEN Matevž

SIJ Acroni Jesenice (SLO)

SMOLNIKAR Tit

EC KAC (AUT)

TURŠIČ SEČKAR Maj

HK Slavija Jr (SLO)

ZUPANČIČ Aljaž

KooKoo (FIN)

 
   Napadalci

CRNKIĆ Mai

Brynas IF (SWE)

ČERIČ Jan

HDK Maribor (SLO)

ČREPINŠEK Martin

NH Academy (AUT)

GLAVIČ Ažbe

SIJ Acroni Jesenice (SLO)

PERČIČ Matic

Kiekko-Espoo (FIN)

PETRONIJEVIČ LEPŠA Ian

HK SŽ Olimpija (SLO)

PETROVIĆ Nik Christian

EV Zug (SUI)

SEČEN Nik

HK SŽ Olimpija (SLO)

SEVER Mark

EC Kloten (SUI)

SITAR Filip

AIK (SWE)

ŠPARI LEBEN Žan

HK Slavija Jr (SLO)

ŽEŽELJ Anže

Fehervar AV19 (HUN)

ŽIBERT Tevž

HK SŽ Olimpija (SLO)

   

 

JAKOPIČ Bogdan

Vodja reprezentance

ADLEŠIČ Jaka

Glavni trener

VARL Dejan

Pomočnik trenerja

KOVAČEVIČ Sabahudin

Pomočnik trenerja

VERLIČ Jure

Pomočnik trenerja (vratarji)

CVENČEK Matjaž

Terapevt

LAJEVEC Andraž

Terapevt

BIZALJ Leopold

Tehnični vodja