8. april 2017, Gangneung, – Zadnji dan svetovnega prvenstva je slovenski ženski reprezentanci preostal še obračun z izbrano vrsto Severne Koreje. Slednja se je pred začetkom današnje tekme nahajala na repu lestvice in je za rešitev pred nazadovanjem v nižjo skupino nujno potrebovala zmago proti našim dekletom. Prav ta pritisk pod katerim bodo nasprotnice, je v pripravi pred tekmo izpostavil trener Aci Ferjanič, kot priložnost za svoje varovanke, saj bodo le te bolj dovzetne za napake v igri, ki bi jih risinje lahko obrnile v svoj prid. V prvem delu srečanja je to našim reprezentantkam lepo uspevalo, vendar pa je v drugem delu padla zbranost, kasneje pa nastopila še utrujenost in nasprotnice so na koncu slavile.

2017_04_08 - Risinje - SLO-PRK (17)_resize

Risinje so začele odločno. Prvi slovenski napad je prevzel pobudo, ter po kombinaciji Pie Pren in Sare Confidenti, spravil pak do Eve Dukarič, ki je že v petindvajseti sekundi premagala severnokorejsko čuvajko mreže. Selektor nasprotnic se je zaradi tako hitrega zadetka Slovenk odločil za menjavo v golu. Nasprotnice so v nadaljevanju pritisnile na slovenski gol in naša dekleta so tudi ob igralki več na ledu imele precejšnje težave spraviti pak iz svoje obrambne tretjine. V 8. minuti je, po asistencah Nine Lončar in Pie Pren, pak za hrbet severnokorejske golmanke spravila Sara Confidenti. Vendar je slovenska izbrana vrsta kar nekaj časa čakala na slavje, saj se je glavna sodnica odločila za pregled zadetka. Po dolgi minuti čakanja je dosodila v slovensko korist in risinje so vodile 2:0. V 11. minuti so se bila naša dekleta primorana branit z igralko manj na ledu, a je, kljub velikim pritiskom, slovenski obrambni zid zdržal vse napade Severne Koreje. V drugem delu tretjine so Slovenke prihajale do posamičnih priložnosti v protinapadih, a brez novega zadetka. Ob koncu so ubranile še eno malo kazen in z vodstvom dveh zadetkov odšle na prvi odmor.

2017_04_08 - Risinje - SLO-PRK (7)_resize

Tudi v nadaljevanju srečanja so nasprotnice iz Severne Koreje močno pritiskale na slovenski gol. Risinje so se že v uvodnih minutah morale braniti z igralko manj na ledu. V 26. minuti je bilo kar nekajkrat vroče pred slovenskim golom. Velikokrat so poskušale nasprotnice premagati Pio Dukarič in dobro minuto kasneje jim je to tudi uspelo. V 29. minuti so severnokorejske hokejistke krenile v protinapad, a sta situacijo rešili kapetanka Pia Pren, ki se je vrgla pred nasprotnico in Pia Dukarič, ki je na koncu pokrila pak. V minutah, ki so sledile, sta obe strani poskušali z neoliko bolj odprto igro prihajati do priložnosti, a na koncu so bile v 35. minuti uspešnejše Severnokorejke in izenačile na 2:2. V zaključnih minutah smo videli kar nekaj priložnosti pred severnokorejskim golom. Še najlepša je bila v 37. minuti, ko je v obrambno tretjino nasprotnic pak pripeljala Sara Confidenti, poskusila premagati golmanko Severne Koreje, a je bila ta uspešnejša. Za obitek sta se potegoval Eva Dukarič in kasneje še Pia Pren, a na koncu je ostalo brez zadetka.

2017_04_08 - Risinje - SLO-PRK (51)_resize

V zaključku tekme so igralke iz Severne Koreje napadele na vso moč. V 45. minuti je ena izmed njih z desnega krila prišla v bližino slovenskega gola, podala na drugo stran, kjer jo je že čakala soigralka, ki je dvignila pak prek noge naše golmanke in ga poslala v mrežo za vodstvo 3:2. Poskušale so in poskušale so, slovenske hokejistke, pripeljati pak iz naše obrambne tretjine, a so jih nasprotnice največkrat ustavljale na njihovi modri črti. Slovenski selektor je v izteku srečanja vzel premor, a to ni pomagalo Slovenkam, da bi organizirale napad in resneje ogrozile severnokorejski gol. Namesto tega je bil dobro minuto pred koncem severnokorejski napad uspešen še v četrto ter postavil končni izid srečanja 4:2.

Slovenska ženska reprezentanca je s tem zaključila svoje nastope na svetovnem prvenstvu, ter s skupno tremi točkami zaključila na petem mestu. S tem je izpolnila cilj, ki si ga je zadala pred prvenstvom – obstanek v Diviziji II-A.

Slovenska kapetanka Pia Pren je bila izbrana za najboljšo igralko slovenske reprezentance na petih tekmah prvenstva ter najboljšo napadalko celotnega svetovnega prvenstva.

Selektor Aci Ferjanič je s prikazano igro svojih varovank na prvenstvu povečini zadovoljen, saj je ob bistveno pomlajeni ekipi, le ta, glede na lansko prvenstvo, naredila velik napredek.

Severna Koreja – Slovenija 4:2 (0:2, 2:0, 2:0)

0:1 – 0:25 Dukarič E. (Confidenti S., Pren)
0:2 – 7:34 Confidenti S. (Pren, Lončar)
1:2 – 26:41 Kim KB (Ryo, Jong SH)
2:2 – 34:23 Jong SH (Kim HM)
3:2 – 44:58 Kim UJ (Choe)
4:2 – 58:14 Kim KB

Streli: PRK 70 (26, 23, 21); SLO 13 (6, 3, 4)
Kazni: PRK 2 (2, 0, 0); SLO 6 (4, 2, 0)

SLOVENIJA: Dukarič P./Confidenti I., Bizjak, Haus, Lončar, Porekar, Zimšek, Beribak, Biščak, Breznik, Confidenti S., Dukarič E., Golob, Kenig, Merc, Pazlar, Pren, Strniša, Svetina, Trener: Franc “Aci” Ferjanič