Zametki Nočne hokejske lige segajo v obdobje, ko se je tekmovanje “divje lige”, ki je potekalo v Hali Tivoli, leta 1986 preimenovalo v TRIM ligo mesta Ljubljana. Do leta 1990 je bilo to zgolj merjenje moči samih rekreativcev, z ustanovitvijo TRIM Hokej kluba leta 1990 pa se je taki obliki rekreacije začelo pridruževati še več nekdanjih hokejistov. V času osamosvajanja je TRIM hokej klub pomagal pri ustanovitvi HZS in tako postal njen stalni član.

V tej dolgem obdobju iger in zabave se je zamenjalo tudi ime tekmovanja, ki se sedaj imenuje nočna hokejska liga, kar daje kratico NHL (v angleščini: night hockey league). Zaradi prirejenih pravil, ki ustrezajo takemu načinu rekreacije in popolne opreme, ki jo morajo nositi igralci, je liga znana tudi po tem, da poškodbe skoraj niso mogoče, saj je vse namenjeno zgolj zabavi in druženju.

Tekmovanje je zaradi visokih stroškov zapustilo kar nekaj ekip, pojavile pa so se nove. Očetje so s seboj pripeljali svoje sinove, ki so nehali igrati hokej na ledu, in nastala je mešanica ljudi, ki se v okviru društvene dejavnosti lahko sprošča in zaradi oblike tekmovanja tudi adrenalinsko napolni.

Liga se je v začetku sestavila iz šestih ekip, v času razcveta je bilo 14 ekip, sedaj pa že kar nekaj let ostaja končno število 12-ih ekip. Ekipe so bile v glavnem iz Ljubljane, udejstvovale pa so se, nekatere so še aktivne, tudi ekipa iz Celja, Cerknice, Kranja, Spodnje Senice in Medvod. Udeleženci tega tekmovanja so tudi posamezni nekdanji igralci, ki pa jih je življenski ritem prinesel iz Maribora, Murske Sobote, Jesenic ali Kopra. Vse o tekmovanju si lahko preberete na spletu http://www.nhl.si.