Hokejska zveza Slovenije je v sezoni 2015/16 prvič razpisala, ter v celoti izvedla tekmovanje za Pokal Slovenije kot samostojno tekmovanje po sistemu izpadanja, pri čemer je zmagovalec finalne tekme ob naslovu pokalnega prvaka prejel tudi posebno priznanje.

V tekmovanju za Pokal Slovenije sodelujejo slovenski hokejski klubi, ki v aktualni sezoni tekmujejo v državnem članskem prvenstvu. Izhodišče za razporeditev klubov v sistemu tekmovanja določa uvrstitev posemeznega kluba v državnem prvenstvu v pretekli sezoni.

HZS je z uvedbo omenjene novosti želela slovenskim ljubiteljem hokeja ponuditi možnost spremljanja medsebojnih tekem njihovih klubov, ki sicer v tem delu sezone ne igrajo v istih ligaških prvenstvih.

Ob tem velja omeniti, da je bil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja zmagovalec Pokala Slovenije zgolj določen. Pokalna lovorika je namreč avtomatično pripadla najboljši ekipi v prvem delu tekmovanja za državno prvenstvo članov. V sezoni 1999/2000 je bil razpisan in odigran zgolj prvi del tekmovanja za Pokal Slovenije, medtem ko naj bi bil finalni turnir najboljše četverice odigran naslednjo sezono (2000/01) ob odprtju nove hokejske dvorane v Zalogu. Do tega ni nikoli prišlo, zato je bil za zmagovalca Pokala Slovenije razglašena najboljša ekipa na turnirju Letne lige Rudi Hiti, kjer sta se v finalnem obračunu med seboj pomerili izbrani vrsti HK Olimpije in HK Acroni Jesenic.

Potem ko je bilo v prvih dveh sezonah tekmovanje za pokalno lovoriko razpotegnjeno čez več tednov, se je HZS s tretjo izvedbo Pokala Slovenije v sezoni 2017/18 odločila za organizacijo v strnjeni obliki ob podaljšanem koncu tedna na začetku tekmovalne sezone. S tem se je povečala atraktivnost pokalnega tekmovanja, saj so slovenski ljubitelji hokeja v štirih tekmovalnih dneh imeli možnost na enem mestu videti vse slovenske članske ekipe. Takšen način tekmovanja pa je obenem tudi poenostavil samo organizacijo, saj je v prejšnjih sezonah pogosto prihajalo do prestavljanja terminov tekmovalnih dni.

Pokalno tekmovanje je tako v sezoni 2017/18 gostilo Celje, v sezoni 2018/19 pa Kranj.

Pokalni zmagovalci:

2015/16 – HDD Telemach Olimpija
2016/17 – finalna tekma med HDD Olimpija in HDD SIJ Acroni Jesenice ni bila odigrana
2017/18 – HDD SIJ Acroni Jesenice

2018/19 – HK SŽ Olimpija

2019/20 – HK SŽ Olimpija