2. april 2019, Dumfries – Slovenska ženska hokejska reprezentanca je z uvodnim obračunom proti izbrani vrsti Španije pričela svetovno prvenstvo Divizije II-A, ki bo od danes pa vse do 8. aprila potekalo v Dumfriesu na Škotskem. Risinje, ki so na prvenstvo prišle z razmeroma mlado ekipo, so današnje srečanje začele premalo samozavestno, kar se jim je kmalu maščevalo, a so v nadaljevanju pokazale boljšo igro, si priborile točko, na koncu pa po kazenskih strelih le priznale premoč nasprotnicam.

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

V prvem delu srečanja so španske hokejistke imele pobudo dodobra v svojih rokah, medtem ko so naša dekleta s precej težavami organizirale napade pred golom nasprotnic. Prva prava priložnost za Slovenke se je pokazala v 10. minuti, ko je v situaciji z igralko več na ledu poskušala Sara Confidenti, vendar pa akcija ni obrodila sadov. Sledila je izključitev na slovenski strani, ko so hokejistke z Iberskega polotoka pritisnile na gol Pie Dukarič, ki je morala kar štirikrat posredovati in preprečiti najhujše.  Tudi zaključne minute tega dela niso prinesle posebnih sprememb, saj smo lahko videli precej raztrgane igre, brez pravih priložnosti na eni in na drugi strani.

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

Hladen tuš za slovenski tabor je prišel v peti minuti drugega dela, ko so naša dekleta z igralko več na ledu zagrešile napako v srednji tretjini, to pa je izkoristila ena izmed španskih napadalk in v samostojnem prodoru premagala slovensko čuvajko mreže. Zadetek je nekoliko spodbudil naša dekleta. Dobri dve minuti kasneje sta Pia Pren in Sara Confidenti želeli hitro odgovoriti nasprotnicam, a je podstavljena palica pred golom nasprotnic ploščku spremenila smer in ostalo je pri španskem vodstvu. To pa ni ustavilo Slovenk, saj sta v nadaljevanju poskušali Urša Pazlar in Tamara Breznik. Nalet risinj je nekoliko zaustavila nova izključitev, ki si so jo prislužile ob reševanju ponovne lastne napake na sredini ledene ploskve. Kazen so varovanke Acija Ferjaniča obranile, nato pa se jim je, ob novi izključitvi v španskih vrstah, ponudila priložnost za izenačenje. To je izkoristil prvi slovenski napad – Pia Pren je plošček z desne poslala mimo španske vratarke na levo do Sare Confidenti, ta pa je našla prosto Julijo Blazinšek, ki je po sredini pridrsala pred gol in z močnim strelom zatresla mrežo nasprotnic. Samo dve minuti kasneje je ponovno Julija Blazinšek sama pridrsala pred špansko vratarko in z natančno odmerjenim strelom iz bližine plošček poslala pod prečko ter tako dosegla drugi zadetek na svoji prvi reprezentančni tekmi.

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

V zadnjem delu so španske hokejistke v 44. minuti izkoristile novo izključitev na slovenski klopi in ponovno poravnale rezultat. Po  prekinitvi so tako hitro prenesle igro pred gol Pie Dukarič, tam nekaj časa pletle svojo mrežo, nato pa plošček poslale za hrbet slovenske vratarke. Svoj pritisk so še nadaljevale in štiri minute kasneje zadele v tretje. Naša dekleta so prek Pie Pren poskušale organizirati hiter odgovor. V prvo ni šlo, je pa v nadaljevanju prav slednja plošček spravila do Sare Confidenti, ki je sama pridrsala pred španski gol in matirala vratarko. Do konca rednega dela smo videli zelo dinamiičen hokej, z veliko akcijami, predvsem v smeri španskega gola, a brez srečnega konca.

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

Slednjega ni prinesel niti petminutni podaljšek atraktivne igre tri-na-tri in jasno je bilo, da bodo o dobitniku druge današnje točke odločali kazenski streli. Španke so bile uspešne že v prvem nizu, to pa je bilo na koncu tudi dovolj za končno zmago.

Igralka tekme za Slovenijo je bila Julija Blazinšek.

Jutri je na prvenstvu prost dan, v četrtek pa našo izbrano vrsto čakajo domačinke prvenstva, ekipa Velike Britanije.

Španija – Slovenija 4:3* (0:0,1:2,2:1,0:0,1:0)
* po kazenskih strelih

1:0 – 24:06 Sans SH1
1:1 – 36:20 Blazinšek (Confidenti, Pren) PP1
1:2 – 38:30 Blazinšek (Lončar, Pren)
2:2 – 43:27 Serrano (Alvarez, Abrisqueta) PP1
3:2 – 47:37 Abrisqueta (Ramos)
3:3 – 49:28 Confidenti (Pren)
4:3 – 65:00 Rivera PS

Streli: ESP 42 (15,12,11,3,1); SLO 32 (7,11,5,9,0)
Kazni: ESP 12 (6,4,0,2); SLO 10 (4,2,4,0)

Slovenija: Dukarič P., Dovžan, Pren, Blazinšek, Confidenti, Porekar, Lončar, Dukarič E.,Pezdir, Pršina, Usnik, Glavič, Stražar, Breznik, Pazlar, Kraner, Svetina, Stražar, Bizjak, Mole. Strniša, Maver; Selektor: Franc “Aci” Ferjanič