31. marec 2018, Maribor –  Slovenska ženska hokejska reprezentanca je svojo uvodno tekmo svetovnega prvenstva Divizije II-A, ki se je danes pričelo v Mariboru, odigrala proti reprezentanci Mehike. Hokejistke iz druge strani Atlantika so novinke v tej kakovostni skupini ženskega hokeja, potem ko so v lanski sezoni osvojile prvo mesto v Diviziji II-B na Islandiji. Izmed vseh nasprotnic na tokratnem svetovnem prvenstvu imajo slovenske hokejistke najmanj izkušenj iz medsebojnih obračunov prav z Mehičankami, saj so se doslej srečale samo enkrat,in sicer leta 2015 na svetovnem prvenstvu v Španiji. Pred začetkom srečanja je selektor risinj Aci Ferjanič nasprotnice orisal kot hitre in nepopustljive ter svojim varovankam položil na srce, da se ne smejo pustiti zmesti in morajo igrati svojo igro.

MEX-SLO_WWC-5660

V začetnih minutah srečanja je bilo opazne nekaj živčnosti na obeh straneh, ki je imela za posledico kar nekaj izgubljenih ploščkov na sredini ledene ploskve, a vseeno je bila pobuda pretežno na slovenski strani. Po uvodnem medsebojnem tipanju se je igra preselila pred mehiški gol. Napaka v obrambi v 7. minuti je gostje stala dveminutne kazni in risinje so dobile prvo priložnost za vodstvo. Hitro so slovenska dekleta postavila napad okoli mehiške vratarke. Prva je poskušala Sara Confidenti, a je plošček zletel mimo mreže. Slovenke so dobesedno oblegale mehiški gol. Ponovno je poskušala Sara Confidenti, brez uspeha. Kazen gostij se je že iztekla in moči na ledu so bile ponovno izenačene. Takrat si je plošček priborila branilka Nina Lončar, ki ga je hitro spravila za hrbet mehiške vratarke Monice Renteire. Vodstvo Slovenk 1:0, obenem pa tudi prvi reprezentančni gol Nine Lončar. V nadaljevanju smo videli še nekaj polpriložnosti za naše hokejistke, medtem ko je na drugi strani ledu Pia Dukarič s slovenskimi branilkami uspešno odvračala vse poskuse gostij. V 14. minuti je sledil “power-play” za Mehiko, zaradi naleta je bila izključena Sara Confidenti. Igra se je sicer preselila pred slovenski gol, vendar pa ta v nobenem trenutku ni bil posebej ogrožen. V trenutku, ko se je slovenska kazen iztekla je plošček iz slovenske ušel prosti mehiški obrambni tretjini, kjer ga je ob izhodu s kazenske klopi prevzela Sara Confidenti in v samostojnem prodoru še v drugo premagala mehiško čuvajko mreže. Vodstvo Slovenije 2:0. Ob koncu prve tretjine nova kazen na strani Mehike in prednost igralke več za Slovenijo, vendar pa je rezultat do odmora ostal nespremenjen.

MEX-SLO_WWC-5751

V drugem delu so risinje nadaljevale z igro iz prve tretjine. Plošček je bil tako večino časa v mehiški obrambni tretjini, kjer sta si prvi in drugi slovenski napad poskušala ustvariti priložnost za nov zadetek. V enem izmed takšnih poskusov je v 28. minuti do ploščka prišla kapetanka Pia Pren, ki je podala do Sare Confidenti, ta pa je še v tretjo premagala celotno mehiško obrambo in povečala slovensko prednost na 3:0. Tudi ob relativno udobni prednosti Slovenke niso popustile in v 32. minuti smo videli “obrnjeno” akcijo. Sara Confidenti, ki si je plošček priborila na sredini ledene ploskve, je le tega pripeljala pred gol gostij, tam našla prosto Pio Pren, ki je brez težav premagala Monico Renteiro. Že v naslednjem napadu izključitev na slovenski strani, dve minuti na klopi za “grešnice” je morala odsedeti Eva Dukarič. Mehičanke so pograbile priložnost in pritisnile na slovenski gol. Obramba risinj je zdržala, a so Mehičanke očitno dobile zagon ter  s pritiskom na slovensko obrambno tretjino nadaljevale tudi po izteku kazni. Varovanke Acija Ferjaniča so, tudi z veliko požrtvovalnostjo, odbile mehiško ofenzivo in ohranile mrežo Pie Dukarič nedotaknjeno do konca drugega dela nocojšnjega obračuna.

MEX-SLO_WWC-6043

Mehiške hokejistke so tudi v zaključnem delu napadale z nezmanjšano močjo. Slovenija je na drugi strani poskušala s hitrimi protinapadi, ki pa niso obrodili sadov. V odgovor na njihove pritiske so naša dekleta strnila svoje vrste in odigrale tako kot znajo. Nova priložnost za risinje v 52. minuti, ko so imele igralko več na ledu. Kazen se je iztekla sicer brez zadetka, nato pa je v 56. minuti mehiško mrežo ponovno zatresla domačinka, Mariborčanka Sara Confidenti. V izteku srečanja so gostje dobile priložnost za častni zadetek, ko je na prisilni počitek ponovno morala Sara Confidenti. Če so Mehičanke ob igralki več na ledu morda imele kakšne načrte, jim je te prekrižala Urša Pazlar. ukradla plošček in v samostojnem prodoru z njim pridrsala pred mehiški gol in zabila še zadnji žebelj v “krsto” Mehičank in s 6:0 vknjižila prvo zmago slovenske reprezentance na tem svetovnem prvenstvu.

Mehika – Slovenija 0:6 (0:2, 0:2, 0:2)

0:1 – 08:04 Lončar
0:2 – 15:53 Confidenti
0:3 – 27:09 Confidenti (Pren)
0:4 – 31:35 Pren (Confidenti)
0:5 – 55:07 Confidenti (Pren)
0:6 – 58:02 Pazlar SH

Streli: MEX 23 (6,9,8); SLO 31 (12,7,12)
Kazni: MEX 6 (4,0,2); SLO 6 (2,2,2)

Slovenija: Pia Dukarič, Tjaša Povšnar, Pia Pren, Sara Confidenti, Eva Dukarič, Nuša Porekar, Mojca Duh, Irena Kraner, Ana Pršina, Urša Pazlar, Nina Lončar, Metka Manfreda, Tamara Svetina, Tamara Breznik, Pia Merc, Maja Bizjak, Patricija Usnik, Pija Strniša, Maša Mole, Jerca Kenig, Ana Stražar; Selektor: Franc “Aci” Ferjanič