Kljub pomanjkanju drage opreme so hokejisti v okviru možnosti marljivo trenirali, za resnejše tekmovanje pa v tistem času ni bilo možnosti zaradi milih in kratkih zim. V okviru smučarskega kluba sta pred drugo svetovno vojno delovali sekciji za drsanje in hokej na ledu. Posamezni člani so se udeleževali prvenstev v umetnostnem drsanju. Drsalci so priredili tri izredno uspešne drsalne revije, na katerih so dosegali za tedanje razmere dobre rezultate. Po osvoboditvi je bila prva tekma v hokeju na ledu odigrana februarja 1949 na Treh ribnikih.

Hokejski klub v Mariboru se je takrat imenoval »POLET« in je po letu samostojnega delovanja postal član Železničarskega športnega društva. Moštvo je nato nastopalo v slovenski hokejski ligi. Do leta 1963 so hokej na ledu igrali na drsališču ob Tržaški cesti. Leta 1974 je bila v Mariboru zgrajena umetna drsalna ploskev. Od omenjenega leta pa vse do 1976 so Mariborski hokejisti nastopali v slovenski ligi, naslednji dve leti pa v takratni drugi zvezni ligi. V sezoni 1977/78 se je ekipa pod takratnim imenom »STAVBAR« uvrstila na drugo mesto. Do leta 1983 je hokej v Mariboru ponovno životaril.

V sezoni 1984/85 je pod vodstvom Štefana Smeta, takrat imenovani Hokejski klub »AVTOPREVOZ« osvojil 1. mesto v drugi zvezni ligi. Že naslednjo sezono je hokejski klub Maribor nastopal v prvi zvezni hokejski ligi. Ob praznovanju šestdesete obletnice Železničarskega športnega društva Maribor leta 1987 so v hokejskem klubu zastavili svoj tretji vzpon z geslom: »Čim več mladih, lastnih igralcev, strokovno delo, trezna športna politika, primerna družbena podpora in dobri pogoji dela.« V sezoni 1991/92 je z namenom popularizacije hokeja v Mariboru ustanovljena mariborska hokejska liga – MHL.

V sezoni 1993/94 se je začel ponoven razvoj hokeja na ledu v Mariboru. Mariborski hokejisti so to sezono zaigrali v prvi slovenski ligi in so zasedli šesto mesto. Pričela se je uveljavljati celostna podoba »Mariborski lisjaki«. Ekipa hokejske šole je prvič v zgodovini v državnem prvenstvu osvojila bronasto medaljo. V sezoni 1996/97 je ekipa hokejske šole v državnem prvenstvu ponovno osvojila bronasto medaljo, ekipa dečkov pa se je uvrstila med štiri najboljše v Sloveniji.

Prihodnjo sezono je Hokejski klub Maribor pod imenom »PROTONAVTO« dosegel največji uspeh v zgodovini hokeja na ledu v Mariboru. Članska ekipa se je uvrstila na prvo mesto skupine »B« državnega prvenstva, kar je pomenilo skupno peto mesto med devetimi ekipami. Hokejski klub Maribor ima dobre pogoje za delo in razvoj. V slovenskem prostoru velja za dobro organiziran in stabilen športni kolektiv.

V sezoni 1998/99 je vlogo glavnega trenerja Hokejskega kluba Maribor prevzel priznani hokejski strokovnjak Vladimir Švejda, ki je v klubu deloval vse do sezone 2005/06, ko je na trenerski stolček sedel Zvonko Čeh. Po sezoni vodenja članske ekipe ga je pred začetkom sezone 2006/07 na njegovem mestu nasledil Slovak Jozef Petho, klub pa se je preimenoval v hokejsko drsalni klub Maribor.

Sezona 2009/10 je v zgodovini mariborskega hokeja najuspešnejša sezona. Pod strokovnim vodstvom Pavleta Kavčiča so člani prvič v zgodovini osvojili prvo mesto v SLOHOKEJ LIGI za člane, prav tako so se člani že drugič v zgodovini uvrstili na tretje mesto državnega prvenstva, članice so enajstič osvojile naslov državnih prvakinj, mladinci so zasedli četrto mesto, kadeti so bili srebrni, dečki bronasti in mlajši dečki zlati. To so rezultati, ki dokazujejo kvalitetno delo v preteklosti in dajejo vzpodbudo za naprej. Od leta 2010 naprej so člani pod strokovnim vodstvom Murajce Pajića in prav tako dosegajo zavidljive rezultate.

 

Osebna izkaznica
Naziv: HDK Maribor
Naslov: Koresova Ulica 7, 2000 Maribor, Slovenija
Predsednik: Mitja ROBAR
Člani upravnega odbora: Mitja ROBAR, predsednik; Matej KRAMPAČ, podpredsednik; Andrej VERLIČ, član; Jure VERLIČ, član; Miha MILIČ, član; Siniša VINOVRŠKI, član
Sekretar: Aljoša KIRIČ
Telefon: + 386 41 695 168
E-naslov: info@lisjaki.net
Spletna stran: http://www.lisjaki.net/