3. april 2018, Maribor – Včerjašnji dan počitka na svetovnem prvenstvu se je slovenski ženski hokejski reprezentanci prilegel, saj jih je danes čakal nov težak obračun z ekipo Severne Koreje, s katero so se risinje v svoji zgodovini srečale štirikrat, ravno tolikokrat so bile te tudi boljše. Selektor Franc “Aci” Ferjanič je pred tekmo svoje varovanke opozoril na nekatere posebnosti igre nasprotnic, pa tudi pomanjkljivosti, ki bi jih drevi veljalo izkoristiti. 

WWC_Maribor_2018-9628

Žal pa uvodnih dvajset minut ni šlo ravno po načrtih slovenskega tabora. Po začetnem prodoru kapetanke Pie Pren pred severnokorejski gol, so nasprotnice igro za nekaj dolgih minut preselile v slovensko obrambno tretjino. Slovenke so kar nekajkrat poskušale organizirati napad, a so le tega nasprotnice pogosto ustavljale že na njihovi modri črti. V eni izmed takšnih akcij so v 10. minuti Severnokorejke prestregle plošček in ga v hitrem protinapadu z dvema napadalkama na eno slovensko branilko s kombinacijo pred golom Pie Dukarič spravile za njen hrbet. Nova napaka slovenskih hokejistk v 12. minuti in hitre nasprotnice so bile ponovno pred domačim golom in še v drugo premagale slovensko čuvajko mreže. Risinje so priložnost za zmanjšanje prednosti nasprotnic dobile v 15. minuti z igralko več na ledu. Po začetni napaki, ki bi Slovenke skorajda stala novega zadetka – na mestu je bila ponovno izjemna Pia Dukarič, je dvominutna kazen minila brez spremeb rezultata 2:0, s katerim sta ekipi tudi odšli na prvi odmor.

WWC_Maribor_2018-0024

Prvih nekaj minut nadaljevanja tekme je minilo brez strelov na obeh straneh, saj so Slovenke nekoliko strnile svojo obrambo. Igra se je hitro selila z ene na drugo stran ledene ploskve. Risinje so si večkrat kot v prvem delu poskušale ustvariti priložnost pred golom nasprotnic. V enem izmed takšnih poskusov v 28. minuti je v gneči vratarko Severne Koreje plošček v mrežo potisnila Eva Dukarič, podajalki pa sta bili Sara Confidenti in Pia Pren. Trd boj za plošček se je nadaljeval tudi naslednjih nekaj minut. V boju ob ogradi v nevtralni tretjini v 32. minuti si ga je izborila Sara Confidenti, ki je samostojno krenila proti severnokorejskemu golu, kjer je rutinirano ukanila vratarko in izenačila na 2:2. Odgovor nasprotnic je sledil v 36. minuti, ko je ena izmed njih našim dekletom ponovno ukradla plošček, neovirano pridrsala pred slovenski gol in še v tretjo premagala slovensko vratarko. Slabe tri minute pred koncem so imele Slovenke priložnost za izenačenje, potem ko se je plošček odbil v obrambno tretjino nasprotnic. Za njim je krenila Urša Pazlar, a ga je severnokorejski vratarki z malo sreče uspelo izbiti. Ob koncu drugega dela, vodstvo nasprotnic z golom razlike.

WWC_Maribor_2018-9962

Zadnjo tretjino so risinje dobro začele, saj je v 42. minuti, po podaji Sare Confidenti, severnokorejsko mrežo za izenačenje na 3:3 zatresla kapetanka Pia Pren. Žal pa je takoj zatem sledil prekršek na slovenski strani in nova dveminutna izključitev. Naše hokejistke so odločno obranile kazen in pri tem dvakrat celo poskušale s protinapadom. Gostje so po izteku kazni dobile dodaten zalet in v nadaljevanju še bolj pritisnile v smeri slovenske obrambne tretjine. Severnokorejska ofenziva je obrodila sadove v 51. minuti, ko so hokejistke iz Azije ponovno povedle. Sledila je nova kazen na slovenski strani, kar so nasprotnice vnovčile z novim zadetkom v slovenski mreži. Sledilo je nekaj poskusov naših risinj, da bi znižale zaostanek.

WWC_Maribor_2018-9563

Devetinšestdeset sekund pred koncem se je domačim hokejistkam odprla priložnost – izključitev v vrstah gostij in selektor Aci Ferjanič je zahteval 30-sekundni premor. Po njegovem izteku so risinje potrebovale le par sekund za zadetek – ob podajah Eve Dukarič in Pie Pren je plošček čez golovo črto potisnila Irena Kraner. Sedaj je “time-out” zahteval tudi severnokorejski strateg. V zadnjih sekundah tekme so se Slovenke trudile priti do izenačujočega zadetka, ki bi jim prinesel vsaj točko, vendar pa je na koncu zmanjkalo časa in morale so priznati premoč gostjam.

Severna Koreja – Slovenija 5:4 (2:0, 1:2, 2:2)

1:0 – 09:21 Kim H. (Jong, Jin)
2:0 – 11:26 Kim H. (Jong, Kim U.)
2:1 – 27:54 Dukarič E. (Confidenti, Pren)
2:2 – 31:40 Confidenti (Porekar, Pren)
3:2 – 35:03 Kim H. (Choe)
3:3 – 41:10 Pren (Confidenti)
4:3 – 50:27 Kim H. (Choe)
5:3 – 53:55 Kim U. (Jong) PP1
5:4 – 58:58 Kraner (Pren, Dukarič) PP1

Streli: PRK 52 (19,16,17); SLO 16 (7,5,4)
Kazni: PRK 4 (2,0,2); SLO 4 (0,0,4)

Slovenija: Pia Dukarič, Tjaša Povšnar, Pia Pren, Sara Confidenti, Eva Dukarič, Nuša Porekar, Mojca Duh, Irena Kraner, Ana Pršina, Urša Pazlar, Nina Lončar, Metka Manfreda, Tamara Svetina, Tamara Breznik, Pia Merc, Maja Bizjak, Patricija Usnik, Pija Strniša, Maša Mole, Jerca Kenig, Ana Stražar; Selektor: Franc “Aci” Ferjanič