Zadnji dan svetovnega prvenstva v Asiagu je mlade Rise čakal še dvoboj z domačini Italijani. Slovenska reprezentanca je želela poseči po zmagi in vsaj nekoliko omiliti razočaranje ob izpadu iz skupine. A za boj na ledu je trener Gorazd Drinovec moral prečrtati kar štiri imena. Kapetanu Niku Pemu in njegovemu asistentu Luki Vinčecu, ki sta poškodovana sta se pridružila še obolela Sebastjan Grošelj in v zadnjem trenutku tudi Luka Kraigher. Ne glede na velik osip pa so Risi krenili odločno v srečanje. Že na sredini druge minute je prodrl Gašper Glavič, po njegovem strelu pa je za zadetek poskrbel Luka Maver. Slovensko vodstvi ni vzdržalo dolgo, saj so domači izenačili že po minuti in pol igre. Slovencev to ni zmedlo in so nadaljevali z enostavno in poletno igro. Ta je prinesla izključitev nasprotnika, po obleganju vrat Italije pa je odbitek prišel do Kristjana Čepona, ki je z močnim strelom enostavno zaključil akcijo in Slovenci so spet vodili. Nova italijanska izključitev je prinesla novo veselje na klop Slovenije, saj je Žan Jezovšek izkoristil še drugi power play na tekmi. Domači trener je vzel polminutni odmor, a to tempa slovenske reprezentance ni zbilo. Po odlični podaji Sebastjana Hadžiča je sam pred italijanska vrata pridrsal Nik Unuk in povišal prednost svoje reprezentace. Sledila je menjava domačega vratarja, igra Slovencev pa je ostala enako aktivna. Za novo veselje je poskrbel Nik Simšič, le deset sekund pa prvenec mladega Glaviča, ki je zabil še šesti gol Slovenije. Šele po tem zadetku so domači nekoliko zadihali, kasneje pa izkoristili igro z igralcem več in izid znižali na 2:6. Ob koncu je sledila še ena izključitev na strani Slovenije, del kazni pa je ostal za drugo tretjino.

Veselje ob zadetku se je v prvem delu ponovilo kar šestkrat (foto: Drago Cvetanovič)

Veselje ob zadetku se je v prvem delu ponovilo kar šestkrat (foto: Drago Cvetanovič)

Druga tretjina se je pričela v podobno divjem ritmu, kot je veljal za prvi del. Domačim prednosti igralca več ni uspelo izkoristiti, so pa zato zadeli nekaj kasneje. Ob novi igri z igralcem več je Italijanom ušel Žan Jezovšek in rutinirano premagal nasprotnega vratarja. A že v naslednjem napadu so domači izkoristili igralca več, ob tem pa je bila napovedana še nova slovenska kazen. Obramba je v tem drugem branjenju vzdržala. Skozi drugo tretjino se je igra le nekoliko umirila, več pozornosti se je posvečalo obrambnim nalogam in vse sile niso bile več usmerjene samo v napad. Slovenci so še dvakrat greli klop za kaznovane, domači enkrat, vratarja pa sta skrbela, da se veselje med strelci ni nadaljevalo.

Žan take priložnosti rad spremeni v zadetek (foto: Drago Cvetanovič)

Žan take priložnosti rad spremeni v zadetek (foto: Drago Cvetanovič)

V zadnjem delu je bilo pričakovati popoln napad domačih. Tri zadeteke zaostanka so na tem prvenstvu že nadoknadili. Vendar so bilim Risi boljši, narekovali so tempo igre, več napadali in tudi več poizkušali. Ko je Žan Jezovšek s hat trickom izkoristil prednost igralca več, se je že zazdelo, da bi to lahko dokončno umirilo domače. vendar so že v naslednjem napadu zadeli in spet znižali na tri zadetke zaostanka. A minuta za zadetke je še trajala in Slovenci so še enkrat zadeli. To pot je bil spreten Tilen Kalan. Nato so najprej Risi, kasneje pa še domači napadali z igralcem več, a brez uspeha. Tekma je počasi izgubljala svojo ostrino, minute so tekle, domači so uvideli, da to pot preobrata ne bo, Risi pa so njihove posamezne poskuse mirno nadzirali. Do konca srečanja pravih priložnosti ni bilo, nekaj posameznih poskusov pa je bilo hitro ustavljeno. Risi so držali obljubo in se borili ter z zmago nekoliko popravili slabši vtis po štirih porazih in neprijetnem izpadu iz skupine A.
Miha Logar
Na koncu prvenstva je sledila še zaključna slovesnost, na kateri so podelili nagrade najboljšim. Za najboljšega igralca slovenske izbrane vrste je bil izbran branilec Miha Logar.

Svetovno prvenstvo U20, divizija I, skupina A:
Italija : Slovenija 5:9
(2:6, 2:1, 1:2)

Asiago, dvorana Pala Hodergart, Gledalcev: 500. Sodniki: Sir (CZE), Kavanagh (GBR), Kosaka (JPN).

Strelci: 0:1 Maver (Glavič, 2.), 1:1 Lambacher (Ramoser, 4.), 1:2 Čepon, 7., PP1, 1:3 Jezovšek (Logar, Simšič, 8., PP1), 1:4 Unuk (Hadžič, 8.), 1:5 Simšič, 12., 1:6 Glavič (Jeklič M., 12.), 2:6 Lacedelli (Morini, 17., PP1), 3:6 Morini (Lacedelli, 24.), 3:7 Jezovšek, 28., SH1, 4:7 Lanzinger (Beber, 29., PP1), 4:8 Jezovšek (Logar, 46., PP1), 5:8 Lacedelli (Morini, 47.), 5:9 Kalan (Unuk, 47.)

Kazenske minute: Italija 10 (4, 2, 4), Slovenija 12 (4, 6, 2)
Streli na gol: Italija 24 (7, 10, 7), Slovenija 25 (8, 6, 11)

Slovenija: Trelc, Us, Čepon, Jeklič A., Kalan, Hadžič, Kraigher, Logar, Ograjenšek, Simšič, Jezovšek, Zorko, Kompolšek, Grošelj, Unuk, Lampič, Jeklič M., Glavič, Maver, Potočnik. Trener: Gorazd Drinovec.