Za zadnji nastop na mladinskem svetovnem prvenstvu trener mladih Risov Rok Rojšek ni mogel računati na znanje in usluge Mihe Zajca, ki je zaradi vnetja komolca že pred časom odšel domov in na Matica Jekliča, ki si je na tekmi proti Avstriji zlomil roko nad zapestjem. Zato pa je bil preostali del izbrane vrste prepričan v uspeh na tekmi z Japonci in na osvojitev srebrne medalje.

Luka Maver je načel mrežo nasprotnika

Luka Maver je načel mrežo nasprotnika

Mladi Risi so dvoboj začeli napadalno in bili v uvodu ves čas v akciji, s tem pa tudi v priložnosti za zadetek. Še pred iztekom dveh minut igre je za vodstvo Slovenije poskrbel Luka Maver. Po zadetku se je razmerje moči izenačilo in tudi japonski napadalci so pokazali, da znajo biti nevarni. Vendar pravih priložnosti ni bilo ne na slovenski ne na japonski strani vse do osme minute. Takrat se je v izredni priložnosti znašel Mitja Pazlar, ki pa žal ni zadel. V protinapadu so bili Japonci uspešnejši in s prodorom okoli vrat in strelom ob daljši vratnici prišli do izenačenja. Le nekaj za tem so Slovenci spet nevarno napadli, zaradi metanja palice pa je sodnik dosodil kazenski strel Sloveniji. Nik Simšič z varanjem nasprotnega vratarja ni uspel in izid je ostal 1:1. Le minuto kasneje se je v novi lepi priložnosti znašel Krištof Potočnik, njegovo namero pa je Japonski vratar prebral in od novega zadetka Risov ni bilo nič. Moštvi sta se v nadaljevanju izmenjavali v napadih, dobro minuto pred koncem prve tretjine pa je prišlo do prve izključitve na tekmi, ko je na klop moral japonski napadalec. Kljub prednosti igralca več pa Slovencem ni uspelo oditi na odmor s prednostjo, ostalo je le 38 sekund kazni za nasprotnika.

Na začetku druge tretjine slovenskim hokejistom nikakor ni uspelo organizirati izhoda iz svoje obrambne tretjine. Ob nasprotniku jim je težave povzročala voda okoli gola, kjer se je ploščica ustavljala. Japonci so tako mirno odsedeli svojo kazen nato pa izkoristili težave Slovenije in v nekaj več kot dveh minutah nadaljevanja dvakrat zadeli. Vendar se je slovenska vrsta hitro zbrala, presekala napad Japoncev in v hitrem protinapadu prišla do znižanja izida. Močan strel Nika Unuka z leve strani je ometel levi zgornji kot japonskih vrat. Kmalu za tem so Slovenci spet napadali z igralcem več, nevarno sta poskušala Žan Luka Srpčič in v nadaljevanju akcije še Gašper Glavič, izenačenja pa še ni bilo. Tudi mladi Risi so v nadaljevanju ostali brez kaznovanega soigralca, napadi Japonske pa niso bili nevarni. Kmalu po tem, ko so Risi zaigrali v polni zasedbi, je prišlo do izenačenja. Z desne strani je močno ustrelil Žan Jezovšek in presenetil japonskega vratarja s strelom ob bližnji vratnici. Očitno je stratega Japonske to prisililo v menjavo vratarjev. A ravno novi vratar je kmalu storil prekršek, ob prednosti igralca več pa so slovenski hokejisti prešli v vodstvo. Po podaji kapetana Žige Krašovca je vodstvo Sloveniji vrnil Krištof Potočnik. V 37. minuti so Japonci prišli do zadetka, vendar ga je glavni sodnik razveljavil, saj je bil dosežen po njegovem pisku, na nasprotni strani pa bi bilo slovensko vodstvo za zadetek višje, saj je Miha Mercina sprožil nevaren strel z modre črte, odbit plošček pa Nik Unuk ni uspel pospraviti v gol.

Žan Luki Srpčič u je pripadla nagrada za najboljšega igralca srečanja

Žan Luki Srpčič u je pripadla nagrada za najboljšega igralca srečanja

V zadnji tretjini so Japonci igrali precej bolj napadalno od Slovencev. Izid je Risom ustrezal, ob zmagi, ali vsaj eni osvojeni točki bi osvojili srebro, ob porazu za zadetek pa bron. Ampak obrambna taktika se ni najbolje izkazala, saj je že v uvodu uspelo Japoncem izenačiti izid. Tudi v nadaljevanju srečanja so bili napadalnejši in velik del zadnje tretjine napadali ter oblegali vrata Žana Usa. Japonske napade je prekinil protinapad Žana Jezovška, ki ni bil uspešen, nekaj kasneje pa je bil v protinapadu za kakšen korak prepočasen Krištof Potočnik. V 13. minuti so Japonci zamudili izredno priložnost za vodstvo, sicer pa so jih Slovenci držali na primerni razdalji od svojih vrat. Že dve minuti in pol pred iztekom rednega igralnega časa so japonski hokejisti poskušali brez vratarja in z dodatnim napadalcem. Nepotreben slovenski prekršek na modri črti je pomenil igro šestih proti štirim, kar so 39 sekund pred koncem Japonci izkoristili za zmagoviti zadetek. A prednost je bila za Japonce premajhna in jim ni zagotavljala medalje, zato so vztrajali s šestimi igralci v polju in še enkrat zadeli. To pot nepravilno, z oviranjem vratarja Usa in zadetek ni bil priznan. Ob izteku igralnega časa je Sloveniji le uspelo preiti v napad, Žan Jezovšek je zadel nebranjen gol, a po izteku 60. minute in zadetek ni bil priznan. Tako je ostalo pri tesni zmagi Japonske in bronu za naše hokejiste. Za najboljšega v vrsti Slovenije je bil proglašen branilec Žan Luka Srpčič. 

Slovenija : Japonska 4:5                             
(1:1, 3:2, 0:2)

Szekesfehervar, dvorana Gaborja Ocskaya. Gledalcev: 370. Sodniki: Krčelič (CRO), Badyl (BLR), Mori (ITA)

Strelec: 1:0 Maver (Simšič, 2.), 1:1 Tsuchimoto (Kon, 9.), 1:2 Izumi (Tsuchimoto, Miura, 22.), 1:3 Minoshima (Ishida, 23.), 2:3 Unuk (Zorko, 23.), 3:3 Jezovšek (Unuk, 31.), 4:3 Potočnik (Krašovec, 33., PP1), 4:4 Minoshima (Ishida, 44.), 4:5 Miura (Deguchi, Izumi, 60., PP1)

Kazenske minute: Slovenija 4 (0, 2, 2), Japonska 6 (2, 4, 0)
Streli na gol: Slovenija 24 (10, 10, 4), Japonska 34 (10, 10, 14)

Slovenija: Us, Vlahovič, Srpčič, Glavič, Pazlar, Krašovec, Potočnik, Zorko, Mercina, Unuk, Čuvan, Jezovšek, Tarman, Čepon, Šubic, Simšič, Maver, Rus, Ban, Tomaževič. Trener: Rok Rojšek.