Uvodni dan svetovnega prvenstva reprezentanc do 18 let v skupini B prve divizije je Slovencem prinesel obračun z domačini. Kljub obetavnemu začetku, pa so Madžari pokazali več spretnosti. Ko so se otresli pritiska, so znali izkoristiti svoje prednosti in kaznovati majhne napake slovenske obrambe.

Žan Jezovšek, strelec za Slovenije in do poškodbe gonilna sila Risov

Žan Jezovšek, strelec za Slovenije in do poškodbe gonilna sila Risov

V prvi polovici prve tretjine so bili mladi Risi boljši nasprotnik. Domači so se kar malo ustrašili odgovornosti, ki jo nosijo kot domačini in Slovenci so to poskušali obrniti sebi v prid. Več so napadali, tudi več poskušali, vendar pravega zaključka ni bilo. Tudi prednost z igralcem več ni prinesla želene spremembe izida v korist naših mladih hokejistov, a pritisk na domača vrata je ostal. Madžari so redko poskušali, zanašali pa so se na svoj protinapad, ki jim  je na polovici prve tretjine tudi prinesel prvi uspeh. Po vodstvi so domači krenili bolj odločno, prevzeli so pobudo in nekajkrat zelo nevarno zapretili slovenski obrambi, ki ji je dobro poveljeval Žan Us. Ob nevarnem prodoru Madžarov se je Risom uspelo ubranit s pomočjo prekrška, dve minuti igre z igralcem manj pa so prestali brez praske. V nadaljevanju so izpeljali hiter protinapad, ki ga je učinkovito zaključil Žan Jezovšek. Že takoj po sodniškem metu je sledila nova kazen na strani Slovenije, po strelu Krisztiana Szaba pa je plošček končal v mreži. Žan Us je mislil, da je plošček ukrotil, a se mu je ta izmuznil in prav počasi prešel golovo črto. Takoj po prejetem zadetku so Risi znova resno zapretili, kmalu pa tudi izsilili prekršek. Zadnji dve minuti so napadali z igralcem več, organizacija napada pa ni stekla po željah naših reprezentantov. Sicer je Žan Jezovšek zadel gol, a krepko po izteku igralnega časa.

Kaj kmalu po začetku druge tretjine so se morali naši mladi hokejisti braniti z igralcem manj. Ob tem so nekoliko nespretno posredovali in zaradi nastreljenega ploščka preko ograde ostali le s tremi igralci na ledu. Nekaj manj kot minuto igre z dvema igralcema manj so uspešno razbijali napade nasprotnika, ob igralcu manj pa vseeno prejeli zadetek. Po dobljenem ploščku ob ogradi je proti Žanu Usu z desne strani zadrsal Csanad Erdely in z natančnim strelom še drugič izkoristil prednost igralca več za svojo reprezentanco. Prednost Madžarske je bila že kar velika in Rise je čakala težka naloga. Z nekaj več agresivnosti so poskušali streti čvrsto madžarsko obrambo, skozi ves preostali del druge tretjine pa uspešno izsiljevali prekrške nasprotnika. Vendar ob igri z igralcem več ni bilo tiste prave zaključne poteze, ki bi prinesla znižanje izida, domača reprezentanca pa je uspešno odbila vse napade Slovenije.

V zadnji tretjini je v vratih Slovenije svojo priložnost dobil tudi Mark

V zadnji tretjini je v vratih Slovenije svojo priložnost dobil tudi Mark

Risi so zadnjo tretjino pričeli napadalno, saj je le popoln napad prinašal možnosti za ugoden izid. Kmalu se je v priložnosti znašel Primož Čuvan, iz težkega položaja pa ni uspel znižati prednost Madžarske. Nekaj kasneje je z modre črte dobro meril Miha Mercina, pritisk Slovenije pa se je stopnjeval. Želja po zadetku je vodila v napačno menjavo, kar je domačim dajalo novo prednost igralca več. Borbenim Slovencem ni dišala pobuda domačih in so odigrali zelo aktivno tudi z igralcem manj. Borbenost pa včasih vodi tudi v neljube poškodbe, to pot pa je neugoden udarec utrpel Žan Jezovšek. Šok ob poškodbi soigralca se je takoj odrazil na igri Slovenije, napako v obrambi pa so domači izkoristili z novim zadetkom. Že minuto kasneje se je slovenska mreža spet tresla, saj so domači uspešno izkoristili podajo pred gol in odločili zmagovalca srečanja. Nik Simšič in Blaž Tomaževič sta v napadu poskušala znižati prednost domače reprezentance, ob obojestranski izključitvi pa je v slovenska vrata vstopil Mark Vlahovič, ki je zamenjal Žana Usa. Slovenci so napadali, Madžari pa so bili nevarni v protinapadih in nato vztrajni pri odbitih ploščkih, kjer so se jim ponujale nove in nevarne priložnosti. Ob gneči pred svojim golom so si Risi ponovno prislužili malo kazen, Madžari pa so to znova znali izkoristiti in se na koncu veselili visoke zmage.

Uvod v prvenstvo se ni izšel po željah varovancev Roka Rojška. Že jutri je nov tekmovalni dan, za mlado slovensko reprezentanco pa se ta prične že ob 13.00. Takrat bodo prekrižali palice s Poljaki, ki so danes visoko izgubili proti Japonski.

Madžarska : Slovenija 6:1
(2:1, 1:0, 3:0)

Szekesfehervar, dvorana Gaborja Ocskaya. Gledalcev: 1050. Sodniki: Sewel (GBR), Hagerström (FIN), Piche (CAN)

Strelci: 1:0 Terbocs (Egyed, 10.), 1:1 Jezovšek (Čuvan, 17.), 2:1 Szabo K. (18., PP1), 3:1 Erdely (Gallo, 26., PP1), 4:1 Vokla (Mazzag, 49.), 5:1 Keresztury (Egyed, 50.), 6:1 Gaspar (Garat, Szaller, 59., PP1)

Kazenske minute: Madžarska 12 (4, 8, 2); Slovenija 8 (4, 4,6)
Streli na gol: Madžarska 31 (12, 6, 13); Slovenija 20 (9, 6, 5)

Slovenija: Us, Vlahovič, Tarman, Srpčič, Glavič, Jeklič, Unuk, Zorko, Mercina, Simšič, Čuvan, Jezovšek, Ban, Zajc, Pazlar, Tomaževič, Šubic, Čepon, Rus, Krašovec, Potočnik, Maver, Trener: Rok Rojšek.