V drugem dvoboju na svetovnem prvenstvu v Asiagu so se Slovenci pomerili z Latvijci. Latvija je reprezentanca, ki odkrito cilja na vrnitev med elitne reprezentance, kar ji lani ni uspelo. Zato je mlade Rise čakalo težko srečanje. Začeli so ga previdno in se v prvi polovici posvečali nalogam v obrambi. Nasprotnik je veliko naoadal, a je slovenska obramba zbrano odbijala napade. Skoraj pol prvega dela je preteklo, predno so mladi Risi sprožili prvi strel proti vratom nasprotnika, v tem času pa je Tomaž Trelc v vratih Slovenije moral kar nekajkrat resno posredovati. Slovenci so začutili, da bi lahko odigrali uspešno tudi v napadu, pri tem pa je prišlo do napake v obrambi in v igri dveh proti enemu je Latvija povedla. Risi so vse večkrat pogledovali proti vratom Latvije, nato pa izsilili tudi prekršek. V napadih z igralcem več uspeha ni bilo, so pa Latvijci takoj za tem, ko so spet igrali v polni zasedbi, storili napako v obrambi. Tim Ograjenšek je prestregel podajo, našek Žana Jezovška, ta pa je Sloveniji prinesel izenačenje. Pred iztekom prve tretjine je prišlo tudi do slovenskega prekrška. Latvijci so želeli nazaj v vodstvo, dosegli tudi zadetek, ki pa je bil razveljavljen, saj se je pred tem že oglasila sodniška piščalka. Prvih 20 minut je minilo ob izidu 1:1.

Veselje ob izenačenju (foto: Drago Cvetanovič)

Veselje ob izenačenju (foto: Drago Cvetanovič)

Kazen, ki je ostala še za začetek druge tretjine, so Risi brez težav ubranili, nato pa takoj iskali priložnosti v napadu. Ta se je tudi hitro ponudila in Luka Maver je kronal dobro akcijo svojega napada. Slovenci so vodili, a le za kratko. Sledil je prekršek za izključitev, kar je nasprotnik hitro izkoristil. Strel iz roke z modre črte je končal v slovenski mreži. Tri minute kasneje so Latvijci izkoristili gnečo pred Tomažem Trelcem in se vrnili v vodstvo, v naslednji minuti pa ponovno, na identičen način, izkoristili svoj power play. Prednost dveh zadetkov Risov ni zmedla. Še vedno so igrali v svojem ritmu, ta pa je prinašal tudi priložnosti. Morda je bilo nekaj premalo enostavnosti v napadih Slovenije, zaradi česar so se Latvijci lažje branili. Vendar so morali poklekniti v 35. minuti, ko je dobro akcijo in natančno podajo v znižanje spremenil Luka Vinčec. Zadnji dve minuti so Risi napadali z igralcem več, Žan Jezovšek pa je bil blizu novemu izenačenju. Na odmor so Slovenci odšli z zadetkom zaostanka, torej z izidom, ki je obljubljal boj za zmago.

Luka Maver je zadel za slovensko vodstvo v drugi tretjini (foto: Drago Cvetanovič)

Luka Maver je zadel za slovensko vodstvo v drugi tretjini (foto: Drago Cvetanovič)

Druga minuta zadnjega dela je pokazala slovenske apetite po današnjem uspehu. Izigrana obramba nasprotnika in dober poskus Žana Jezovška, ki pa je žal končal v vratnici je bila potrdilo tega. Takoj za tem je bila Slovenija spet v priložnosti za zadetek, na drugi strani pa je nasprotnik uspel zadeti iz akcije, ki ni obetala tega. Napadalec Latvije je plošček nastreljal v nogo našemu napadalcu, od tod pa je plošček šel za hrbet slovenskega vratarja. V aktivni igri obeh ekip so Latvijci naredili dvolj prostora za čisti strel in prišli v prednost treh zadetkov. Po prejetem zadetku so se Risi uspešno ubranili z igralcem manj, nato pa poskušali z napadi priti v priložnost za zadetek. Latvijci so bili dovolj trdni v obrambi, da niso dovolili lahkih akcij in čistih strelov na svoj gol. Svoj ritem so nekoliko umirili in bolj skrbeli za ohranjanje rezultata, kot za nevarne akcije. Vseeno so svojo zmago še potrdili z novim zadetko. Ob tem so zamenjali tudi vratarja, kmalu pa storili prekršek, ki je slovenskim hokejistom ponudil priložnost v power playu. Napaka na modri črti s prekrškom je moči izenačila. Nov prekršek slovenske vrste je nasprotniku dajal priložnost igre z dvema igralcema več, latvijski trener pa je za pripravo ekipe vzel polminutni odmor. Risi so vse poskuse odbili in izid se ni več spremenil. Za slovenskega igralca srečanja je bil na koncu izbran branilec Miha Logar.

Branilec Miha Logar najboljši med Risi (foto: Drago Cvetanovič)

Branilec Miha Logar najboljši med Risi (foto: Drago Cvetanovič)

Svetovno prvenstvo U20, divizija I, skupina A:
Latvija : Slovenija 7:3
(1:1, 3:2, 3:0)

Asiago, dvorana Pala Hodergart, Gledalcev: 100. Sodniki: Brill (GER), Hagestrom (FIN), Lega (ITA).

Strelci: 1:0 Balcers (Razgals, Homjakovs, 10.), 1:1 Jezovšek (Ograjenšek, 15.), 1:2 Maver (Jeklič M., Glavič, 23.), 2:2 Cukste (Rubins, Dzierkals, 24., PP1), 3:2 Abols (Egle, Maslovskis, 27.), 4:2 Locans (Dzierkals, 28., PP1), 4:3 Vinčec (Unuk, Potočnik, 35.), 5:3 Homjakovs (Grimbergs, Maslovskis, 44.), 6:3 Jaks (Egle, Homjakovs , 48.), 7:3 Batna (Locans, Cukste, 57.)

Kazenske minute: Latvija 8 (2, 4, 2), Slovenija 10 (2, 4, 4)
Streli na gol: Latvija 40 (13, 12, 15), Slovenija 20 (4, 9, 7)

Slovenija: Trelc, Us, Čepon, Jeklič A., Kalan, Pem (C), Hadžič, Kraigher, Logar, Ograjenšek, Simšič, Jezovšek, Zorko, Kompolšek, Grošelj, Unuk, Vinčec, Lampič, Jeklič M., Glavič, Maver, Potočnik. Trener: Gorazd Drinovec.