Mladinsko svetovno prvenstvo na Madžarskem se počasi preveša v svoj zaključek. Predzadnji tekmovalni dan je mlade Rise čakal obračun s severnimi sosedi Avstrijci. Motiva v takih tekmah nikdar ne manjka, Rok Rojšek pa pred srečanjem ohranil napadalne formacije enake kot proti Ukrajini. Bučna podpora s tribun, borbeni Risi in nepremagljivi Žan Us so na koncu vodili do tesne, vendar zaslužene in trdo prigarane zmage.

Obe reprezentanci sta srečanji pričeli dokaj previdno. Počasi je pobuda prehajala na slovensko stran. Mladi Risi so bili več pri ploščku, po hitrem prodoru po desni strani pa je Krištof Potočnik zatresel vratnico. Kmalu za tem je podoben prodor uspel tudi Avstrijcem, ob tem pa je bil storjen prekršek slovenskega branilca. Dve minuti z igralcem manj sta minili brez večje nevarnosti za vrata Žana Usa, v enakovrednem nadaljevanju pa pravih priložnosti ni bilo. Obe ekipi sta igrali zelo trdo v obrambi. Po naletu s komolcem avstrijskega igralca je Slovenija napadala z igralcem več. Pri tem ni bilo želenega uspeha, ob enakovrednih močeh na ledu pa so Avstrijci izpeljali nevaren protinapad. V vratih Slovenije se je izkazal Žan Us in poskus avstrijskega napadalca uspešno ukrotil. Ne dolgo za tem je avstrijski obrambi pobegnil tudi Žan Jezovšek, njegov poskus pa je vratar Thomas Stroj ubranil. Vendar Jezovšek ni popustil, v nadaljevanju akcije pa je uspel izsiliti nov prekršek. A tudi novi dve minuti power playa nista prinesli zadetka v mreži naših nasprotnikov, na prvi odmor pa sta ekipi odšli brez doseženega zadetka.

Branilec Luka Zorko je s skokom v napad zmedel nasprotnike, kmalu pa je sledil zadetek

Branilec Luka Zorko je s skokom v napad zmedel nasprotnike, kmalu pa je sledil zadetek

Drugo tretjino so naši mladi hokejisti pričeli zelo napadalno. V prvi minuti nadaljevanja so si priigrali dve obetavni priložnosti, vendar zadetka ni bilo. Nato so Avstrijci pokazali več želje po uspehu in s poskusi z vseh pozicij poskušali presenetiti razpoloženega Žana Usa. Slovenci so se bolj posvetili nalogam v obrambi, kot napadalnim akcijam, nasprotniku pa so kmalu ponudili novo priložnost ob igri z igralcem več. Ampak Žan Jezovšek je ponovno prišel do ploščice, pobegnil v napad in bil nepravilno ustavljen. Igra štirih proti štirim ni prinesla vzburljivih trenutkov, pa tudi napad Slovencev z igralcem več ni prinesel spremembe. Na polovici druge tretjine so avstrijski hokejisti zelo dobro kombinirali ob power playu, ponovno pa je bil Us na pravem mestu. Nekaj kasneje so slovenski mladeniči pokazali svoje apetite po igri v napadu. Branilec Zorko je prodrl po desni strani in bil nepravilno ustavljen. Ob slovenskem kombiniranju za golom Avstrije so naši nasprotniki storili nov prekršek in ponudili mladim Risom 48 sekund igre z dvema igralcema več. Veliko kombiniranja in dober poskus Žan Luka Srpčiča ni spremenil izida, Avstrijci pa so se s tremi igralci uspeli ubraniti. A napad Slovenije je še trajal, kombinacije so se nadaljevale, kar je vnašalo nervozo v obrambo Avstrije. To je izkoristil Nik Unuk, ki je zadel u igralcem več in Slovenijo popeljal v vodstvo. Avstrijska vrsta se z zaostankom ni strinjala in že v naslednjem napadu je Žan Us pokazal svoje znanje, do konca druge tretjine pa se izid ni spremenil.

Nik Unuk je z zadetkom ob koncu druge tretjine poskrbel za dovolj prednosti za zmago

Nik Unuk je z zadetkom ob koncu druge tretjine poskrbel za dovolj prednosti za zmago

Že uvodni trenutki zadnje tretjine so napovedovali, da so Slovenci osredotočeni braniti priigrano prednost. Nasprotniku so prepustili pobudo, zaprli pa prostor pred svojim golom, ki so ga borbeno in požrtvovalno branili. Strelov proti Žanu Usu ni manjkalo, a tistih pravih, res nevarnih ni bilo veliko. Že kaj kmalu so Risi morali igrati s štirimi igralci, Avstrijci pa tega niso izkoristili. Uspešno branjenje se je nadaljevalo, sekunde pa so tekle zelo počasi. Redko si katera ekip v hokeju izbere tak način igre, še redkeje pa to prinese želeni uspeh. Ampak mladim slovenskim hokejistom je branjenje odlično uspevalo, velik del napadov nasprotnika pa so ustavili že pred vstopom v slovensko obrambno tretjino. Napetost je iz minute v minuto naraščala, s tribun dvorane pa je skozi vso tekmo odmevalo Slo-ve-ni-ja, Slo-ve-ni-ja, kar je dajalo novih moči mladeničem v modrih dresih. Avstrijcem je zmanjkovalo časa in tudi potrpljenja. Prekršek nad slovenskim vratarjem je bil kaznovan z malo kaznijo, avstrijski trener pa je ob tem posegel po polminutnem odmoru. Tudi v power playu so se Risi odločili zadrževati ploščico čim dlje in krasti sekunde nasprotniku. Minuto pred koncem bi lahko odločili srečanje z napadom dveh proti enemu in praznemu golu Avstrije, ampak napaka ob vstopu v napadalno tretjino je prekinila napad. Avstrijci so nadaljevali brez vratarja, Slovenija pa je odbila vse napade in slavila z nogometnih 1:0. To pomeni tudi skok na drugo mesto lestvice, najboljši slovenski igralec pa je bil vratar Žan Us, ki je skozi težko tekmo svojo mrežo ohranil nedotaknjeno.

Žan Us nepremagljiv in zasluženo do naziva igralec tekme

Žan Us nepremagljiv in zasluženo do naziva igralec tekme

Jutri je na Madžarskem prost dan, v soboto pa sledi zadnji krog, v katerem se bodo Slovenci pomerili z Japonci. Madžari so že zmagovalci turnirja, Risom pa za zanesljivo osvojitev drugega mesta zadostuje že točka. Vendar si bodo naši hokejisti vsekakor želeli še četrte zmage in se za njo tudi borili.

Avstrija : Slovenija 0:1                 
(0:0, 0:1, 0:0)

Szekesfehervar, dvorana Gaborja Ocskaya. Gledalcev: 116. Sodniki: Nalivaiko (BLR), Badyl (BLR), Soos (HUN)

Strelec: 0:1 Unuk (Mercina, 37., PP1)

Kazenske minute: Avstrija 12 (4, 6, 2), Slovenija 8 (2, 4, 2)
Streli na gol: Avstrija 33 (7, 13, 13); Slovenija 17 (10, 7, 0)

 Slovenija: Us, Vlahovič, Srpčič, Glavič, Jeklič, Krašovec, Potočnik, Zorko, Mercina, Unuk, Čuvan, Jezovšek, Tarman, Čepon, Šubic, Simšič, Maver, Rus, Ban, Pazlar, Tomaževič. Trener: Rok Rojšek.