Slovenska reprezentanca je na enega od odločilnih dvobojev krenila optimistično razpoložena, z željo po zmagi, ki bi prinesel tudi obstanek v trenutni skupini še za naslednje leto. Želja je bila vidna tudi v uvodnih minutah srečanja, ko so mladi Risi silovito krenili proti golu Avstrije in si pripravili kar nekaj lepih priložnosti, ki pa niso imele pravega zaključka. Avstrija je počasi vzpostavila ravnotežje, po golu z modre črte pa povsem prevzela vajeti igre. Slovenija po prejetem zadetku ni več našla svojega ritma igre, v napadu ni šlo po načrtih, v obrambi pa je prihajalo do prevelikih napak. Avstrijci so to znali kaznovati in v 40. sekundah dvakrat zatresli slovensko mrežo ter odšli na prvi odmor z visoko prednostjo.

Avstrijci so v prvem delu izkoriščali slovenske napake (foto: Drago Cvetanovič)

Avstrijci so v prvem delu izkoriščali slovenske napake (foto: Drago Cvetanovič)

Druga tretjina se je nadaljevala tam, kjer se je končala prva. Avstrijci so krenili v napad, izsilili prekršek in v power playu ekspresno hitro zadeli še četrtič na tekmi. Ni minilo veliko, ko sta se na klopi za kaznovane znašla dva Risa, minuta in 17 sekund pa je Avstrija imela dva igralca več na ledu. Slovenska mreža se je po minuti garanja v obrambi spet tresla. Avstrija je z velikimi koraki bežala pred Slovenci. Sledil je slovenski napad z igralcem več. Nekaj dobro zamišljenih akcij ni bilo dovolj za znižanje izida, nato pa je spet sledila napaka v obrambi in lahek gol avstrijske reprezentance. Naši severni sosedi so znali res hitro unovčiti darila, ki jih je slovenska reprezentanca ponujala. Po šestem zadetku je sledila menjava v slovenskih vratih, Tomaž Trelc je zamenjal Žana Usa. Hokej je dovolj hiter šport , da omogoča tudi preobrate po visokih zaostankih. Do konca srečanja je ostajalo še pol ure in obupati na pol poti ne bi bilo primerno. Risi so spet odigrali nekoliko agresivneje, vzeli plošček nasprotniku v njihovi tretjini, Matic Jeklič pa je eno redkih napak Avstrijcev kaznoval in dosegel znižanje. Ampak naša reprezentanca ni nadaljevala na način, ki jim je pokazal možnost za zadetke. Avstrijci z mirno nadzirali potek srečanja in zasluženo vodili z visoko prednostjo.

Vztrajnost in borbenost se izplača (foto: Drago Cvetanovič)

Vztrajnost in borbenost se izplača (foto: Drago Cvetanovič)

Nekaj manjših sprememb v napadih pred tretjim delom ni prineslo veliko sprememb v igro Slovenije. Risi so sicer poskusili igrati bolj agresivno, prihajali so v priložnosti za strele, vendar so ti po pravilu zleteli mimo vrat avstrijskega vratarja Thomasa Stroja. Ko so se Avstrijci otresli pritiska Slovenije, so plošček dolgo časa držali v obrambni tretjini Slovenije in ji kradli dragocen čas. Ob veliko podajah je prišlo tudi do prostora za nevaren strel in naši severni sosedi so spet skočili na šest zadetkov prednosti. Kmalu za tem so tudi Risi izpeljali akcijo, ki jo je Žan Jezovšek spremenil v zadetek. Minute so tekle, na ledu pa se ni dogajalo kaj posebej zanimivega. Avstrijci bi lahko še dodali kakšen zadetek, pet minut pred koncem pa so si Risi priigrali novo priložnost v power playu. Avstrijcem je uspelo plošček izbiti in preiti v napad, strel na gol pa je blokiral Žan Jezovšek in pri tem staknil poškodbo. Z ledu so ga odpeljali na nosilih, kako huda je poškodba, verjetno gre za poškodbo kolena, pa bo znano šele po pregledu. Na mesto Žana je v drugi napad vstopil Luka Vinčec in takoj izkoristil prednost igralca več. Do izteka srečanja ni bilo več resnih akcij in priložnosti, Avstrijci so slavili zasluženo zmago, Risom pa ostaja še ena priložnost v boju za obstanek, seveda pa Italija danes ne sme osvojiti točk. Za obstanek bo potrebno premagati domačine. Za igralca srečanja na slovenski strani je bil izban brabilec Luka Kraigher.

Žan Jezovšek je v bolečinah obležal na ledu (foto: Drago Cvetanovič)

Žan Jezovšek je v bolečinah obležal na ledu (foto: Drago Cvetanovič)

Svetovno prvenstvo U20, divizija I, skupina A:
Avstrija : Slovenija 7:3
(3:0, 3:1, 1:2)

Asiago, dvorana Pala Hodergart, Gledalcev: 150. Sodniki: Hicks(GBR), Cristeli (ITA), Kosaka (JPN).

Strelci: 1:0 Lindner (Huber, 6.), 2:0 Richter (Haudum, 15.), 3:0 Reisinger (Gaffal, Wukovits, 15.), 4:0 Vallant (Huber, Haudum, 22., PP1), 5:0 Vallant (Huber, Lindner, 25., PP2), 6:0 Reisinger, 30., 6:1 Jeklič M. (Unuk, Maver, 33.), 7:1 Haudum (Huber, Richter, 48.), 7:2 Jezovšek (Jeklič A., 49.), 7:3 Vinčec (Simšič, Ograjenšek, 57., PP1)

Kazenske minute: Avstrija 8 (4, 2, 2), Slovenija 8 (2, 6, 0)
Streli na gol: Avstrija 35 (15, 13, 7), Slovenija 21 (11, 2, 8)

Slovenija: Trelc, Us, Čepon, Jeklič A., Kalan, Pem (C), Hadžič, Kraigher, Logar, Ograjenšek, Simšič, Jezovšek, Zorko, Kompolšek, Grošelj, Unuk, Vinčec, Lampič, Jeklič M., Glavič, Maver, Potočnik. Trener: Gorazd Drinovec.