Slovenska hokejska reprezentanca do 20 let je zaključila z nastopi na svetovnem prvenstvu. V zadnjem dvoboju je izgubila proti Norvežanom, ki so tako brez poraza osvojili prvo mesto. Po odlični igri v prvih dveh tretjinah, je zadetek le nekaj sekund pred koncem druge tretjine spodrezal krila našim risom, ki so v tretji tretjini popustili. Zagotovljen je obstanek v tem nivoju tekmovanja, želja po medalji pa se ni uresničila. Vseeno si mladi risi zaslužijo pohvale za nastop na prvenstvu.

Za Slovence je bil dvoboj z Norvežani prestižnega pomena, naši nasprotniki pa so potrebovali uspeh za zagotovitev prvega mesta in s tem tudi napredovanja med elitne mlade reprezentance. Zato je Norveška že v uvodu izvajala pritisk na vrata Slovenije, mladi risi pa so se dobro branili. Svoje je dodal Luka Gračnar in Slovenci so počasi zaigrali samozavestno in vrnili napade. Norvežani so se pokazali kot fizično močnejši in ta element želeli še kako uveljaviti predvsem v igri blizu slovenskega gola. V tem so uspeli v šesti minuti, ko so izpeljali akcijo za vodstvo. Zadetka se je veselil Andreas Heier. Po tem zadetku je srečanje postalo bolj izenačeno, želja po zadetku pa je tudi naše rise vodila v napad. Nekaj lepih akcij je obetalo izenačenje, vendar so bili streli premalo natančni, ali pa so postali plen vratarja Norveške Stefana Soberga. V 13. minuti so Norvežani imeli izredno priložnost v protinapadu, s prekrškom pa je vročo situacijo rešil David Planko. Še enkrat več na tem prvenstvu so obrambni igralci Slovenije vzdržali pritisk številčnejšega nasprotnika, takoj za tem pa si priigrali dve lepi priložnosti za zadetek. Žal sta Nik Pem in Aljaž Uduč merila premalo natančno. V novem prodoru je Nik Pem izsilil prekršek nasprotnika, v power playu pa prave priložnosti za rise ni bilo.

Drugo tretjino so slovenski hokejisti pričeli ognjevito. Nasprotnika so prisilili v branjenje, sami pa vztrajali v agresivni in napadalni igri. Jaka Podrekar je odlično streljal, vendar je vratar Norveške s težavo plošček le odbil. Sledilo je obdobje izredno požrtvovalne igre obeh reprezentanc. Modra linija je bila zid za nasprotnega igralca in velik del igre je potekal v srednjem delu igrišča. Prvi, ki so prebili ta zid so bili naši risi, Luka Oberstar in Nik Humar pa sta nevarno poskušala. Zaradi izredne discipline obeh ekip v obrambi je bilo zelo težko organizirati napad in v redkih napadalnih akcijah je bilo potrebno poskušati s strelom, pa tudi če iz povsem nemogoče pozicije. V 33. minuti so si Norvežani pripravili serijo priložnosti, kjer pa je Luka Gračnar dokazal svoje mojstrstvo. Pobuda je prešla na stran Norvežanov, ki so v nadaljevanju vse bolj pretili. A boj je bil neizprosen, ob tem pa sta si obe strani prislužili malo kazen. V igri štirih proti štirim so Slovenci prevzeli pobudo. Najprej je nevarno poskušal Luka Kalan, nato pa dvakrat Gregor Koblar. V ofenzivnem pristopu je luknjo v obrambi izkoristil norveški napad, vendar pa je s prekrškom vročo situacijo rešil Jure Stan, Luka Gračnar pa je vseeno moral pokazati vse svoje znanje. Ob igralcu manj na ledu je sam pred vratarja Soberga pridrsal Nik Humar, vendar tudi Norveška ima izrednega vratarja in izenačenja ni bilo. Ob zaključku tretjine se je našim hokejistom ponudila priložnost v power playu. Odlično postavljen napad je bil zaključen z zadetkom, ki ga je po ostri podaji Miha Logarja dosegel Luka Kalan. Žal pa je veselje trajalo vsega 14 sekund. Toliko so namreč Norvežani potrebovali, da so dosegli novo vodstvo. Z modre črte je strel sprožil branilec Iver Haland, plošček pa je v letu skozi gnečo pred slovenskim golom končal v mreži.

Priložnost Nika Humarja se je končala v vratarjevi rokavici
V uvodu zadnjih 20. minut sta obe reprezentanci zamudili po eno priložnost. Sledila je nova izključitev na strani Slovenije, naši risi pa so še enkrat več odbili vse napade nasprotnika. Novežani so bili nekaj aktivnejši in tudi nevarnejši. V obrambni tretjini Slovenije so izpeljali akcijo za nov zadetek. Podaja Andreasa Heierja je bila natančna in je iz igre vrgla slovenske branilce, Elrik Salsten pa je v dvoboju iz oči v oči premagal Luko Gračnarja. V podobni akciji sta se le nekaj kasneje znašla Luka Kalan in Gregor Koblar, vendar akcija ni bila tako natančna kot pred tem norveška. Sledil je hiter protinapad naših nasprotnikov, ki je imel tudi učinkovit zaključek. Za prednost treh zadetkov je poskrbel Sebastian Weberg. Kljub visoki prednosti norveški hokejisti niso popuščali. Izsilili so nov prekršek na strani Slovenije, le nekaj kasneje pa se našli v priložnosti napadati s petimi proti trem. Kar minuto in 24 sekund so Slovenci imeli dva igralca manj na ledu, a je bilo že 14 sekund dovolj, da so se Skandinavci veselili novega zadetka in kot prvi Slovencem dali zadetek z igralcem več. Dve minuti pred koncem se je Luki Kalanu ponudila lepa priložnost za nov zadetek, vendar se izid ni več spremenil. Norvežani so glasno proslavili prvo mesto na turnirju in si zagotovili nastop v elitni diviziji v prihodnji sezoni. Slovenska reprezentanca je osnovni cilj, obstanek v A skupini divizije I, izpolnila, tiha želja po medalji pa se žal ni uresničila. Igralec tekme pri Sloveniji je bil to pot branilec David Planko, za najboljšega skozi celotni turnir pa je bil proglašen vratar Luka Gračnar.

Vročekrvni Norvežani so proslavili prvo mesto

Svetovno prvenstvo divizije I, skupina A, Amiens, Francija, peti krog:

Norveška : Slovenija 5:1
(1:0, 1:1, 3:0)

Amiens, dvorana Coliseum. Gledalcev: 400. Sodniki: Darnell (Velika Britanija), Barbez (Francija), Riisom – Birker (Danska).

Strelci: 1:0 Heier (Soberg M., Salsten, 6.), 1:1 Kalan (Logar, 40., PP1), 2:1 Haland (Karsterud, 40.), 3:1 Salsten (Heier, 50.), 4:1 Weberg (Trettenes, Hoff, 52.), 5:1 Heier (Soberg M., Froshaug, 56., PP2)

Kazenske minute: Norveška 6 (2, 4, 0), Slovenija 12 (2, 4, 6)
Streli na gol: Norveška 56 (19, 16, 21), Slovenija 17 (7, 6, 4) 
Igralca tekme: Andreas Heier (Norveška), David Planko (Slovenija)
Igralec turnirja v slovenski reprezentanci: Luka Gračnar

Slovenija: Gračnar, Trelc, Humar, Škrjanec, Snoj, Kozar, Logar, Pesjak, Sotlar, Kalan, Uduč, Koblar (C), Podrekar, Stan, Zupan, Oberstar, Truden, Petelin, Pem, Planko. Trener: Gorazd Drinovec.