13. december 2017, Bled – Slovenski mladi risi po včerajšnjem loterijskem porazu v kazenskih strelih proti Poljski niso imeli na voljo veliko časa za obžalovanje dveh izgubljenih točk, saj jih je že danes čakala reprezentanca Norveške.  Novi težki nasprotniki, ki so na Bled prišli samo z enim ciljem – zmago in uvrstitvijo in vrnitvijo v višjo divizijo od koder so izpadli v lanski sezoni. Naša izbrana vrsta pod taktirko selektorja Gorazda Reklja se je, kljub kratkemu času, ki je bil na voljo, na srečanje resno pripravila, saj se je zavedala, da edinole vse tri točke vodijo v smeri najvišjega cilja, ki so si ga v slovenskem taboru pred prvenstvom zastavili.

(Foto: Sara Ros/HZS)

(Foto: Sara Ros/HZS)

V prvi tretjini polne roke dela za slovensko obrambo že takoj na samem začetku, saj je bil na dveminutni počitek prisiljen oditi kapetan Jaka Sodja. Kazen se je iztekla brez pravega poskusa norveških hokejistov in ob poravnanih močeh so Slovenci ponovno poskušali organizirati napad na gol Jonasa Wikstola. Nadaljevanje po daljši prekinitvi v 7. minuti zaradi premaknjenega gola so bolje vnovčili nasprotniki. Izkoristili so napako slovenske obrambe, ko je v 8. minuti vratar Žiga Kogovšek zadrsal po plošček za svoj gol, ta pa se je odpeljal mimo njegove palice naravnost do enega izmed Norvežanov, ki ni imel težke naloge zadeti za vodstvo Norveške 1:0. Zadetek je vzel nekaj vetra iz slovenskih jader, saj se je igra preselila v domačo obrambno tretjino. Sledila je nova izključitev na slovenski strani, nato pa še obojestranska izključitev. Kazen je bila uspešno obranjena, zatem pa se je situacija obrnila, ko so Norvežani imeli igralca več na klopi za kaznovane. Ekipi sta bili polnoštevilni na ledu le nekaj trenutkov, ko so nordijski hokejisti zagrešili nov prekršek. Dolgo so potrebovali varovanci Gorazda Reklja, da so postavili napad pred norveškim golom, saj jim je plošček večkrat ušel čez modro črto. V izteku kazenskih minut jim je to le uspelo in z močnim strelom so poskusili srečo, a je bila norveška hobotnica na svojem mestu. Sledil je še en poskus iz protinapada – z enakim izidom. Najlepšo priložnost za Slovenijo smo videli slabe tri sekunde pred koncem prvega dela, ko so Slovenci v norveški obrambni tretjini ukradli plošček, ki se je v gneči pred Wikstolom odbil od palice Aneja Kujavca ter nesrečno preskočil gol.

(Foto: Sara Ros/HZS)

(Foto: Sara Ros/HZS)

Nadaljevanje so bolje začeli gostje v rdečih dresih, ki so v 21. minuti izkoristili napako mladih risov v napadu ter v hitrem prodoru proti slovenskemu golu še v drugo premagali Žigo Kogovška. Nekajkrat so slovenski napadalci izkoristili priložnost in poskušali prodreti pred norveški gol, vendar brez prevega zaključka. Na drugi strani so bili Norvežani vseskozi nevarni in našim hokejistom niso odpuščali napak. Nova možnost za prvi slovenski zadetek se je pokazala v 26. minuti z izključitvijo v vrstah Norveške. Slednja pa se je namesto obrambe odločila za napad in z igralcem manj dvakrat resno ogrozila slovenski gol. Sloveniji tako ni uspelo postaviti napada in kazen je minila brez resne priložnosti za naše rise. Tudi v nadaljevanju ob poravnanih močeh so norveški hokejisti prevzeli pobudo in imeli skoraj sto-odstotno priložnost iz protinapada v 30. minuti, ko je bil Žiga Kogovšek že skoraj premagan, a so se slovenski hokejisti uspeli ubraniti. Žigo Kogovška je v vratih na kratko zamenjal Uroš Plavc, nato pa se je slovenski prvi vratar zopet vrnil na led. Kako nevarni so Norvežani je bilo mogoče videti v 35. minuti, ko so izza gola hitro prišli neporedno pred našega čuvaja mreže, ki pa je bil na pravem mestu in varno pospravil plošček. Naši fantje niso odnehali in še naprej poskušali znižati prednost gostov. V enem izmed poskusov si je na levi strani norveškega gola plošček priboril Erik Svetina in v prostoru pred Wikstolom našel prostega Aneja Kujavca, ki je tako v 37. minuti znižal rezultat na 2:1. Veselje v dvorani je bilo kratkotrajno. Norvežani so že v naslednjem napadu hitro pripeljali igro pred slovenski gol in zadeli še v tretjo, kar je bil tudi rezultat ob odhodu na odmor in pred odločilnim delom tekme.

(Foto: Sara Ros/HZS)

(Foto: Sara Ros/HZS)

Hokejisti iz daljnega severa so tudi v zaključku upravičevali vlogo favoritov za osvojitev prvega mesta na prvenstvu. Vsako napako so, kljub relativno udobni prednosti dveh zadetkov, poskušali izkoristili in vnovič zatresti slovensko mrežo. Ob vztrajnem pritisku jim je v 45. minuti to tudi uspelo. Težav za našo izbrano vrsto še ni bilo konec, kajti na klop za kaznovane je moral Jan Drozg. Slovenski “penalty-killerji” so še enkrat nocoj opravili svoje delo in ubranili mrežo Žige Kogovška. Nova izključitev na norveški strani Slovencem ni prinesla tako želenega zadetka, ki bi jih lahko vsaj nekoliko vrnil v igro. Namesto tega je ponovno z ledu moral Jan Drozg, le nekaj sekund za tem pa še Nik Brglez. V igri pet na tri je Žiga Urukalo prislužil Sloveniji še tretjo sočasno kazen, na “srečo” pa je bil na drugi strani izključen tudi en izmed norveških hokejistov. Tako zdesetkana slovenska obramba ni imela veliko možnosti. Veliki požrtvovalnosti slovenskih branilcev navkljub so vikingi dosegli še peti gol na nocojšnjem srečanju in tako postavili končni rezultat srečanja 1:5, s tem pa mlade slovenske hokejiste izločili iz boja za zlato medaljo.

Jutri je na prvenstvu prost dan, ki bo slovenski izbrani vrsti prišel prav, saj jo v petek čaka še zadnji nasprotnik prvenstva, reprezentanca Italije.

Slovenija – Norveška 1:5 (0:1,1:2,0:2)

0:1 – 07:56 Homdrom (Dahl, Edvardsen)
0:2 – 20:30 Harbosen (Kjellesvik, Ellingsen)
1:2 – 36:10 Kujavec (Svetina)
1:3 – 36:42 Ellingsen (Noer, Karlsen)
1:4 – 44:54 Noer (Harbosen)
1:5 – 55:49 Meisingset (Hermansen, Mathisen)

Streli: Slovenija 14 (3,6,5); Norveška 33 (7,11,15)
Kazni: Slovenija 6 (6,0,8); Norveška 12 (6,2,4)

Slovenija: Kogovšek, Plavc, Brun Rauh, Brus, Jugovic, Klofutar, Pavc, Stojan, Urukalo, Ban, Brglez, Drozg, Kapel, Kujavec, Pretnar, Rajsar, Sever, Sodja, Svetina, Štrurm, Tavčar, Tišlar; Selektor: Gorazd Rekelj