Sedmi nastop med svetovno elito se za slovensko zasedbo vsekakor ni začel najbolj spodbudno, saj so Norvežani dobesedno po prvem strelu in ob prvi menjavi na ledeni ploskvi že povedli. Po napaki slovenske druge peterke je do ploščka prišla druga napadalna linija Norvežanov in Andersu Bastiansenu ni bilo težko zadeti vrat Roberta Kristana. Občuetek je bil sprva, da je nenadejana napaka povsem zmedla slovensko vrsto, saj so si napake sledile ena za drugo. Ob tem sta bila izključena še Kranjc in Urbas, tako da je bilo med šesto in deseto minuto zelo pestro v slovenski obrambni tretjini. Za trenutek se je celo zdelo, kot da Slovenci iz nje nikakor ne morejo. Več kot očitno je bilo, da je bil Vojens v februarju za Norvežane pravočasen alarm in so se izjemno pripravili na uvodno tekmo v Stockholmu. Po treh prebojih med osmerico v zadnjih petih letih pa si vikingi podoben podvig obetajo tudi tokrat. Ob kopici strelov Norvežanov smo kar nekako spregledali poskus Jegliča v 3. minuti in nevaren strel Urbasa po podaji Davida Rodmana deset minut kasneje. Napadi Norvežanov pa niso pojenjali niti za trenutek in na začetku 15. minute se je znova oglasila močna hupa v dvorani in je naznanila povišanje vodstva v korist norveške vrste. Slovenska peterka se je teda povsem pomaknila naprej, Norvežani pa so v enaki zasedbi kot pri vodilnem golu izigrali slovensko obrambo. Bastiansen je nekoliko z leve strani še enkrat vešče poslal plošček pod Kristanom. Navkljub skopi predstavi pa se je sirena v dvorani še enkrat oglasila le 16 sekund pred prvim odmorom. Gledalci s slovenskimi obeležji so končno lahko v zrak dvignili tudi zastave. da so Norvežani ranljivi sta s svojimi vragolijami, ki so značilne za slovenski prvi napad Norvežane izigrala Rok Tičar in Žiga Jeglič.

 

Med odmorom je bilo precej hrupno v slovenski slačilnici, saj najmanj uvodnih 15 minut ni bilo podobno ničemur. in besede trenerja Matjaža kopitarja so obrodile sadove, saj je bila druga tretjina povsem v korist Slovenije, le gola fantje z risom na prsih niso uspeli doseči. Res je da so začeli Norvežani, ko je z desne Kristana preizkušal branilec Sorvik. Izjemno razpoloženi Jeglič se je le minuto za tem, še v prvi polovici tekme poigral z Roymarkom in si izboril odlično mesto za strel. Še bolje pa je posredoval Lars Haugen, ki je bil iz minute v minuto vse bolj zanesljiv. Ob igralcu več sta odlično kombinirala David Rodman in kapetan Razingar. Slednji je videl Urbasa, ki je prišel do ugodnega položaja z leve strani. Le nekaj za tem je bil Urbas znova v dobrem položaju, odbitek je poskušal v mrežo potisniti še branilec Kovačevič, norveški vratar Lars Haugen pa je postajal vse bolj junak opoldanskega obračuna v Globen Areni. Norveška hobotnica je v nadaljevanju ujela še močan strel Žige Panceta od daleč, ter še dva poskusa Urbasa, ki očitno ni imel svojega dne. Tik pred novim odmorom je svoj poskus zapravil še Tičar, David Rodman pa je ob vnovični prednosti igralca več tik pred odmorom močno zgrešil iz dokaj ugodnega položaja. Premoč v tem drugem delu (op. a.: streli 10:2 v korist Slovenije) žal ni bila izkoriščena.

V zadnjih 20. minutah so Norvežani vse skupaj precej bolj zaprli kot pred tem, saj so očitno uvidili, da še zdaleč ne b tako lahko kot so menili po uvodnih 15. minutah. Slovenci so v 48. minuti povsem pozabili na Roymarka, svoje minute pa je lahko pokazal tudi Robert Kristan. Lix je takoj za tem ujel še strel Hansna z leve strani, omeniti pa velja še neposredni strel strelca Bastiansena neposredno iz sodniškega meta, ko se je odštevalo že zadnjih 10 minut. Ob zmedi Norvežanov na drugi strani je bil znova spreten Jeglič, Haugen pa se nikakor ni dal. Sledila je še kombinacija po Saboličevi podaji, Jeglič pa se ni pridružil Bastiansenu pri dveh doseženih golih v uvodni tekmi prvenstva. Slednji je imel še eno podobno priložnost v izdihljajih tekme, Kristan se ni več dal premagati med nogama. Norvežani so preživeli tudi obdobje, ko je Haugen ostal brez palice. Razumljivo so Slovenci vse podredili napadu, ob izgubljenem ploščku pa jim je minuto in pol pred koncem pobegnil Tollefsen, Robar ga je po mnenju sodnikov napačno oviral in Norveška je v največji meri dobila podarjen kazenski strel. Kristan je brez težav obranil Hansnov strel. Še večji sodniški madež pa ostaja iz 45. minute, ko bi morali po prekršku nad Kranjcem Norvežani dobro minuto ostati še brez drugega igralca. Po polminutnem odmoru so slovenska vrata 1.20 pred koncem ostala prazna, tudi ti poskusi pa niso prinesli spremembe. Še več, Hansen je štiri sekunde pred koncem popravil napako po slabo izvedenem kazenskem strelu in postavil končni izid 1:3.

SLOVENIJA : NORVEŠKA  1:3 (1:2, 0:0, 0:1)

 

Stockholm – Športna dvorana Globen, sodniki: Baluška (Slovaška) in Kaval (ZDA) – oba glavna, Dahmen (Šve) in Dehaen (Fra).
 

Strelci: 0:1 Bastiansen (KA Olimb, M. Olimb 2.), 0:2 Bastiansen (M. Olimb, KA. Olimb 15.), 1:2 Jeglič (Tičar 20.), 1:3 Hansen (Forsberg 60.).

Kazenske minute: Slovenija 10, Norveška 8

Slovenija: Kristan, Hočevar, Gregorc, Robar, Jeglič, Tičar, Sabolič, Krajc, Kovačevič, D. Rodman, M. Rodman, Urbas, Tavželj, Pavlin, Razingar, Kopitar, Pajič, Pretnar, Mušič, Pance, Goličič, Bašič. 

Selektor: Matjaž Kopitar.

Norveška: Haugen, Volden, Holos, Bonsaksen, Hansen, Skroder, Thoresen, Trygg, Tollefsen, Bastiansen, KA Olimb, M. Olimb, Sorvik, Solberg, Holtet, Roymark, Forsberg, Odegaard, Spets, Ask, Martinsen, Roest. 

Selektor: Roy Johansen.
 

Izjavi na novinarski konferenci:

Matjaž Kopitar, selektor Slovenije:« Po zares nerazumljivo slabem začetku, ki si ga ne znam razložiti nas je čakalo izjemno težko delo. Ustvarjali smo si priložnosti pa nam nikakor ni šlo. Napak v uvodni tretjini seveda ne bom obešal na veliki zvon, mi smo moštvo in tako bo tudi naprej. Res škoda, da nismo uspeli kronati dobro izvedenih napadalnih akcij vsaj v 2. tretjini. Zdaj imamo zahtevno nalogo, pripraviti fante na novo tekmo, Blorusi pa so imeli danes prost dan.«

Roy Johansen, selektor Norveške:« Nismo pokazali vsega kar znamo. Moram celo reči, da s predstavo svojih fantov z redkimi izjemami nisem zadovoljen. Na srečo je imel svoj dan Lars. Vedeli smo, da nas čaka zahteven nasprotnik, ki je zelo napredoval in Sloveniji vsekakor čestitam za prikazano. Za nas pa so pomembne tri točke, to res šteje, igro pa bomo morali še precej popraviti, če želimo znova v zaključne boje.«