Norveška, reprezentanca, ki je lani izpadla iz elitne skupine, je bila nov izziv za mlade Rise. Vloga favorita je bila na strani nasprotnika, Slovenci pa so imeli svoje načrte. Uvod v srečanje je bil zelo previden. Igra je potekala največ v srednjem delu, pravih akcij ni bilo vse do konca druge minute, ko so Norvežani prvič resneje poskusili. Nato je igra dobivala na ritmu, Slovenci so delali v obrambi in iskali priložnosti v napadih, ki so bili kar pogosti. Nasprotnik je veliko poskušal in to z vseh pozicij, obramba je te strele krotila in odbijala, kar je zletelo mimo, pa je uspešno lovil Žan Us. V 11. minuti se je Risom ponudila najlepša priložnost za vodstvo. Gašper Glavič je bil prehiter za nasprotnika, po odločnem prodoru in dobrem strelu pa se je žal slišal le zvok vratnice. Takoj za tem so Risi ostali brez branilca, dve minuti igre z igralcem manj pa so odigrali vrhunsko in Norvežanom preprečili nevarne poskuse. V 15. minuti je sledil nov nevaren protinapad. Žan Jezovšek je pobegnil v napad, poskusal prelisičiti norveškega vratarja, a pod prekrškom ni uspel bolje streljati. V power playu je isti igralec poskušal iz bližine, vse do izteka kazni pa so bili Slovenci veliko bolj organizirani v napadanju, kot pred tem ansprotnik. Žal se to na izidu ni odrazilo. Dve minuti pred koncem so Risi še enkrat poskušali z igralcem več, aktivno napadanje pa ni dalo rezultata in nasprotnika sta odšla na odmor ob izidu z začetka srečanja.

Gašper Glavič je bil najbližje zadetku (foto: Drago Cvetanovič)

Gašper Glavič je bil najbližje zadetku (foto: Drago Cvetanovič)

Uvod v drugi del je bil podoben prvemu. Norvežani so bili več pri ploščici, pa brez pravih rešitev za slovensko obrambo, Risi pa so čakali na napako nasprotnika. Prva priložnost se je Norveški ponudila v začetku tretje minute, Us pa je bil zbran. Nekaj za tem se je Slovencem ponudila priložnost v power playu, a to pot napadi niso bili pretirano nevarni. Ob polni zasedbi se je nadaljeval trd in izenačen boj, ki je trajal vse do polovice srečanja. Takrat je na klop za kaznovane moral sesti naš igralec, Norvežani pa so to izkoristili. Napadalec našin nasprotnikov je izkoristil padec našega branilca na modri črti in sam pridrsal pred Usa ter ga tudi ukanil. V nadaljevanju so Slovenci vse preveč komplicirali v svoji obrambni tretjini, ob tem nekajkrat izgubili plošček in si oteževali delo. Najlepšo priložnost za izenačenje je zamudil Tilen Kalan, nov power play norveške reprezentance pa je minil brez nevarnosti za Žana Usa. Bolj ko se je druga tretjina bližala koncu, bolj nevarni so postajali Risi. Ob koncu so napadali z igralcem več in si ustvarili lepo pozicijo za izenačenje. Žal do tega ni prišlo, velik del norveške kazni pa je ostal za tretji, odločilni del.

Slovenci tudi v drugi tretjini niso popuščali (foto: Drago Cvetanovič)

Slovenci tudi v drugi tretjini niso popuščali (foto: Drago Cvetanovič)

Kazen Norvežanu je hitro tekla, Slovencem pa ni uspelo priti do izenačenja. Ostala pa je pobuda in Risi so še naprej napadali. nasprotnik je očitno postajal vse bolj nervozen in delal vse več napak. Z dvema zaporednima prekrškoma je slovesnke reprezentance na nek način prav prosil, da izenačijo, a power play Risov ni prinesel tako želenega izenačenja. Minute v izenačeni in vse bolj previdni igri pa so počasi tekle. Slovenski reprezentanci je počasi že tekla voda v grlo in Gorazd Drinovec je moral tvegati. Dobro minuto pred koncem je vzel čas za odmor, iz vrat potegnil Žana Usa in ga nadomestil s šestim napadalcem. Tveganje se je izplačalo. Risi so nadaljevali s pritskom na gol nasprotnika, ki so ga vršili nekaj zadnjih minut srečanja, z dodatnim napadalcem pa je bilo to še nekaj lažje. Po odbitku je plošček prišel do Mihe Logarja, ki je s strelom iz prve zadel za izenačenje. Veselje na klopi Slovenije je bilo zasluženo, odigrati pa je bilo potrebno še vsaj minuto, da bi naša reprezentanca vknjižila kakšno točko. To je Risom uspelo in s prvo točko v žepu so se lahko posvetili lovu na drugo.

Miha Logar je nagradil srčno slovensko igro (foto: Drago Cvetanovič)

Miha Logar je nagradil srčno slovensko igro (foto: Drago Cvetanovič)

V podaljšku sta obe reprezentanci igrali zelo previdno. Pravih poskusov praktično ni bilo in odločitev je morala pasti po izvajanju kazenskih strelov. Tu so bili Norvežani uspešnejši in odnesli še drugo točko, slovencem pa ostaja ena, ki pa je veliko vredna. V ekipo prinaša potrebno samozavest pred jutrišnjim srečanjem z Avstrijo, enem od dveh, ki odločata o obstanku.

Svetovno prvenstvo U20, divizija I, skupina A:
Norveška : Slovenija 2:1
(0:0, 1:0, 0:1, 0:0, 1:0) – kazenski streli

Asiago, dvorana Pala Hodergart, Gledalcev: 150. Sodniki: Hicks(GBR), Cristeli (ITA), Haurum (DEN).

Strelci: 1:0 Overgaard (Norstebo, 31., PP1), 1:1 Logar (Hadžič, Pem., 60.), 2:1 Soberg, 65. GWS

Kazenske minute: Norveška 12 (4, 4, 4, 0), Slovenija 6 (2, 4, 0, 0)
Streli na gol: Norveška 37 (16, 10, 8, 3), Slovenija 25 (9, 9, 7, 0)

Slovenija: Trelc, Us, Čepon, Jeklič A., Kalan, Pem (C), Hadžič, Kraigher, Logar, Ograjenšek, Simšič, Jezovšek, Zorko, Kompolšek, Grošelj, Unuk, Vinčec, Lampič, Jeklič M., Glavič, Maver, Potočnik. Trener:Gorazd Drinovec.