Mlada slovenska hokejska reprezentanca je zaključila nastope na svetovnem prvenstvu v Franciji. Za slovo od prvenstva so v dvoboju z Norvežani potegnili krajši konec. Norveška se veseli prvega mesta v A skupini divizije I, Slovencem pa je pripadlo četrto mesto.

Slovenski hokejisti so v srečanje z Norvežani krenili dobro. Hitro prejet zadetek jih ni spodnesel in v nadaljevanju so bili enakovreden tekmec. Trud je bil poplačan ob koncu druge tretjine, ko je sledilo izenačenje, žal pa je Norveška že po nekaj sekundah igre ponovno vodila. To je bil zadetek, ki je očitno spodrezal krila našim mladim risom. V zadnji tretjini si je Norveška priigrala prepričljivo zmago, naš tabor pa je po tekmi nekoliko potarnal tudi čez sodniške odločitve.

“V srečanje smo krenili povsem sproščeni. Želeli smo si zmage in skozi velik del srečanja smo igrali zelo dobro. Ritem nam je kvaril sodnik s svojimi odločitvami, držali pa smo se našega sistema igre in bili blizu nasprotniku. Še posebej dobro smo odigrali drugo tretjino, ki nam na tem prvenstvu ponavadi niso šle in smo v tem delu tekme marsikaj izgubljali. Nagrada borbenosti in dobri igri je bila zadetek za izenačenje, žal pa smo zelo hitro prejeli drugega. To nam je vzelo nekaj sape, vendar smo bili tudi v nadaljevanju blizu nasprotniku in Norveška je morala vložiti veliko truda, da nas je premagala. Turnirja je konec. Naš prvi cilj je bil obstanek v tem tekmovanju in to nam je uspelo. Želeli smo si tudi medaljo, za ta cilj pa nam je zmanjkalo nekaj malega. V celoti smo odigral zelo dobro prvenstvo, veliko oporo smo imeli v našem vratarju Luki Gračnarju, mislim pa, da bi si proti Danski zaslužili boljši izid. S tem bi bila medalja naša. Ampak z doseženim smo vseeno zadovoljni,” je po tekmi proti Norveški svoje vtise o zadnjem nastopu in nastopih na turnirju v celoti strnil branilec Blaž Škrjanec.

Tehnično izreden in nepopustljiv Jure Sotlar

Kreator slovenske igre v napadu je bil napadalec Jure Sotlar. S svojo tehniko in hitrostjo je velikokrat prišel v položaj za odlično končno podajo. Po tekmi nizkorasli mladenič ni bil ravno navdušen nad odločitvami glavnega sodnika, vseeno pa je z nastopi na prvenstvu zadovoljen. “Mislim, da je bilo za srečanje proti Norveški odločilno, da smo nesrečno prejeli gol v izteku druge tretjine, vsega nekaj sekund po našem izenačenju. Hote ali nehote tak gol vpliva na igro v nadaljevanju. V tretji tretjini nam tudi odločitve sodnika niso šle v prid, stresati jeza na sodnika pa nima nobenega smisla. Kljub vsemu smo se borili do zadnje sekunde srečanja. Odločitve o zmagovalcu so prinašale malenkosti, nekaj več napak smo storili mi in bili zato kaznovani. Vedeli smo, da je naše četrto mesto zagotovljeno, ne glede na izid tekme proti Norveški. Za zadnjo tekmo na prvenstvu smo želeli poseči po zmagi, bili smo sproščeni in ves čas smo dihali nasprotniku  za ovratnik. Drugi zadetek Norveške nam je nekoliko spodrezal krila, v celoti pa smo z doseženim lahko zadovoljni. Z nekaj malega sreče bi se lahko uvrstili tudi kakšno mesto višje,” je ob zaključku prvenstva razmišljal Jure Sotlar.

Znane so tudi končne odločitve. Zmagovalec A skupine divizije I je Norveška, z zmago proti Danski je na drugo mesto skočila Belorusija in na mesto nižje potisnila Dansko. V bitki za obstanek pa so Avstrijci premagali domačine Francoze. Trud naše ekipe ni bil zaman. Kar so obljubljali pred zadnjim srečanjem, so tudi dosegli. Luka Gračnar je po mnenju direktorata prvenstva najboljši vratar turnirja, odločitev kateri s ponosom prikimavamo. Slovenija zaseda visoka mesta tudi v posameznih statističnih preglednicah, najpomembneje pa je, da bodo risi tudi drugo sezono nastopili v drugi kategoriji svetovnega mladinskega hokeja. Čestitke vsem članom naše reprezentance!  

Najboljši vratar prvenstva je Luka Gračnar