Slovenska hokejska reprezentanca do 20 let se je v večerni tekmi šestega dne svetovnega prvenstva pomerila z reprezentanco Norveške, ki je bila v tem trenutku celo najtežji nasprotnik, saj jih je gnala velika želja po prvem mestu, ki je z zmago po rednem delu zanje še vedno dosegljivo.

Olympia Eishalle,
Garmisch-Partenkirchen, Nemčija
Slovenija – Norveška 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
0:1 – Knutsen (Reichenberg, Stenersen) 10′ PP1
1:1 – Leber (Koren, Štebih) 14′ PP1
1:2 – Knutsen 21′
1:3 – Reichenberg (Olden) 31′ PP1
1:4 – Danielsen (Valde) 42′ PP1

Streli: 23:25 (10:5, 7:11, 6:9)
Kazenske minute: 20:12 (2:6, 10:4, 8:2)
Buliji: SLO 37/61, NOR 24/61
Powerplay: SLO 1/6, NOR 3/10

Sodniki: Robert Mullner (SVK), Markku Buese (FIN), Joris Muller (SUI)

Obe reprezentanci sta začeli zelo zadržano in redki streli so zaznamovali prve minute, večina drsanja pa je bila omejena na srednjo tretjino. Tudi prvi slovenski powerplay je minil v podobnem slogu. Močan strel Matica Podlipnika z modre črte je presekal ritem, a spremembe rezultata ni prinesel. Dve minuti kasneje je bil Miha Štebih izključen zaradi zadrževanja igre in že po 14 sekundah je Knutsen ugnal Luko Gračnarja. Igra se je razživela, bilo je več drsanja in do igralca več je prišla tudi Slovenija, Koren pa je pred vrati izvrstno zaposlil Roka Lebra, ki je ploščico preusmeril za hrbet norveškega vratarja Voldna.

Druga tretjina se ni začela po naših željah, saj so Norvežani kaznovali že prvo napako in po 24 sekundah povedli. Izgubljena ploščica v napadalni tretjini je pomenila protinapad, prvi strel je Gračnar Knutsnu še ubranil, pri drugem pa je bil brez moči. Da je bilo vse še nekoliko težje, je bil minuto kasneje izključen Žiga Kuzman, potem je pak v zobe dobil Leber in za kratko zapustil led. Slovenska reprezentanca je imela po zaporednih izključitvah Johannesena in Juella kar štiri minute igralca več na ledu, večjih priložnosti pa v tem času ni bilo. Prav nasprotno je v igri z igralcem več današnjim nasprotnikom steklo in v 31. minuti so v zadetek pretvorili še eno prednost. Slovenija si je do konca tretjine prslužila še dve kazni in zdržala pritisk, Gal Koren in Peter Bizalj pa sta imela vrhunsko priložnost za znižanje zaostanka tik pred koncem tretjine.

Kljub dvema zadetkoma zaostanka igra še zdaleč ni bila slaba. Risi so si pripravili vrsto priložnosti, vendar enostavno niso znali zadeti. In zamujene priložnosti so jih drago stale.

Že v prvi minuti tretje tretjine sta Leber in Koren ostala povsem sama pred norveškim vratarjem, vendar nista znižala. So pa zato zadeli Norvežani že v naslednjem napadu in postavili končni rezultat. Slovenci so bili večino tretjega dela v podrejenem položaju, privoščili so si preveč kazni in težko prihajali do odprtih strelov. Veliko število kazenskih minut je opravilo svoje, utrujenost pa se je poznala pri natančnosti podaj in strelov.

Slovenska hokejska reprezentanca je s tem porazom izgubila možnosti za medaljo, bo pa tekmovanje končala na četrtem mestu, t.j. 14. mesto na svetu. Vendar ostaja grenak priokus in velik ”če” z obeh izgubljenih tekem. Če bi zadeli proti Nemcem pri 2:2, če bi znižali na začetku tretje tretjine proti Norveški…

Gorazd Drinovec, selektor:

O tem, kaj je šlo narobe…
Ne bom rekel, da je šlo karkoli narobe, ampak, tako kot sva z Gorazdom (Rekljem, op.p) pričakovala, so igrali enak sistem, kot mi, zato smo tudi posebej poudarjali, da moramo držati nevtralno tretjino in tisti, ki bo imel pobudo v nevtralni tretjini, bo imel pobudo na tekmi. In tukaj so Norvežani dejansko prevladovali, zato nam igra ni stekla. So nas zelo dobro zapirali in to je glavni razlog, da nam na začetku ni steklo.

O pomembnosti prvega gola…
Vsekakor, Norvežani so tako kot Nemci povratniki iz elitne skupine. Vidi se, da je to hitra reprezentanca in ta prvi gol, ki smo ga prejeli, je pomenil hladen tuš za nas. Moramo pa priznati, da smo imeli solo prodor, imeli smo svoje priložnosti, katerih pa žal nismo realizirali.

O prekrških in igri z igralcem več…
En gol smo dosegli z igralcem več, Norvežani pa so izkoristili še več priložnosti. Imajo igralca, ki izstopa (Sondre Olsen, op.p.), je resnično dobro organiziral igro, podajal in od tod trije goli z igralcem več. To je danes tudi odločilo srečanje.

Zadnji dan kar dve odločitvi

Jutri bo Olimpijska dvorana v Garmisch-Partenkirchnu zaprla svoja vrata, ampak prej ponudila kar nekaj zanimivih obračunov.

Nekoliko presenetljivo se bodo za obstanek z Britanci borili Avstrijci. Po neuspehu in izpadu v kategoriji do 18 let, se bo taista generacija vsaj tokrat skušala obdržati v prvi diviziji proti neobremenjenim Otočanom.

S popoldansko tekmo proti Belorusiji zaključuje tudi Slovenija, ki bo turnir zagotovo končala na četrtem mestu, Belorusi, ki so trenutno drugi, pa nimajo možnosti za napredovanje.

Večerni dvoboj pa bo določil povratnika v Elitno divizijo. Ali bo to Norveška ali gostiteljica Nemčija, bo jasno okoli 21. ure.

Današnja rezultata:
Belorusija – Avstrija 6:2
Norveška – Slovenija 4:1

Postavi

Slovenija:

Gračnar, Pavlič;

Bizalj – Leber – Koren;
Čimžar – Pešut – Kopitar;
Pesjak – Kalan – Koblar;
Dovič – Zdešar – Zajšek;
Zupan;

Cerkovnik – Štebih;
Podlipnik – Repe;
M. Logar – Kuzman;
L. Logar;

Norveška:
Volden, Sorli Eriksen; Bacher, Froshaug, Olden, Salo, Knutsen; Haaland, Danielsen, Valde, Haga, Reichenberg; Juell, Hjelm, Hoff, Stenersen, Trettenes; Pedersen, Setsaas, Johannesen;
Selektor: Orjan Lovdahl.