9. december 2017, Bled – Slovenska mlada hokejska reprezentanca do 20 let je svoje nastope na Svetovnem prvenstvu Divizije I-B, ki bo od danes pa vse do prihodnjega petka potekalo na Bledu, začela z obračunom proti reprezentanci Ukrajine. Slednja je prvenstvo lanskega decembra v Budimpešti končala na petem mestu, vendar pa ta podatek v letošnji sezoni ne pomeni kaj veliko, saj je v tej starostni kategorji pretok generacij hiter. V slovenskem taboru so se pred začetkom prvenstva zavedali, da je nehvaležno govoriti o lažjih ali težjih nasprotnikih, saj vsak zahteva ločeno in temeljito pripravo, ki edina lahko na koncu prinese uspeh kakršnega si strokovni štab in igralci ob zaključku letošnjega tekmovanja tudi želijo. 

Foto: Sara Ros/HZS

Foto: Sara Ros/HZS

Uvodne minute na svetovnem prvenstvu sta obe ekipi začeli precej izenačeno. Po nekaj izmeničnih poskusih na obeh straneh, da bi organizirali napad pred nasprotnikovim golom, so slovenski hokejisti v 7. minuti težišče igre prenesli v obrambno tretjino Ukrajine, kjer smo v naslednjih nekaj minutah videli več poskusov od daleč, ki pa so bili vsi premalo natančni, da bi končali v ukrajinski mreži. V 12. minuti je slovenski ekipi dveminutno kazen prislužil Patrik Tišlar in sledilo je nekaj napetih trenutkov pred golom Žige Kogovška. Slovenska obramba je zdržala in v 15. minuti s0 izbranci Gorazda Reklja tudi sami dobili priložnost z igralcem več na ledu. Hitro so postavili napad pred golom Bogdana Dyachenka, ki pa je s soigralci dodobra zaprl prostor pred seboj in preprečil številne slovenske strele. V zaključku je bilo nekaj več pobude na strani ukrajinskih hokejistov, ki so prav v zadnjih sekundah prvega dela nevarno ogrozili slovenski gol, a je bil Žiga Kogovšek ponovno na pravem mestu.

Foto: Sara Ros/HZS

Foto: Sara Ros/HZS

Premor je dobro del slovenskim hokejistom, ki so bolje od nasprotnikov začeli drugi del srečanja in že v 22. minuti plošček pripeljali pred ukrajinski gol. Tam sta Žiga Urukalo in Jaka Šturm le tega spravila do Jana Drozga, ta pa je zaključil akcijo, premagal Dyachenka in zadel prvi gol za Slovenijo na tem svetovnem prvenstvu. Sledila je izključitev na strani Ukrajine in Slovenci so še okrepili pritisk na nasprotnikov gol. Zbrana igra slovenske izbrane vrste je bila kaj kmalu nagrajena, ko je, po podajah Jake Šturma in Jakoba Jugovica, v 27. minuti ponovno zadel Jan Drozg za vodstvo 2:0. V 31. minuti je bilo vroče pred slovenskim golom, saj je bila domača obramba že premagana in grozilo je, da bodo gostje rezultat znižali. Še enkrat znova je bil na pravem mestu naš čuvaj mreže Žiga Kogovšek, ki je s požrtvovalnim posredovanjem rešil situacijo in svojo mrežo ohranil nedotaknjeno. Sledili sta novi izključitvi, najprej na ukrajinski strani, nato pa še na slovenski strani. Medtem ko Slovenci niso bili uspešni v “power playu”, pa je Ukrajincem ob izteku slovenske kazni v 38. minuti uspelo premagati slovenske “penalty killerje” in prepoloviti slovensko prednost na 2:1. S tem rezultatom sta ekipi tudi odšli na zadnji odmor.

Foto: Sara Ros/HZS

Foto: Sara Ros/HZS

Zadnji del tekme so slovenski mladi risi začeli v enakem slogu, kot drugega, saj so bili uspešni že ob prvem prihodu pred ukrajinski gol. Zadel je Jaka Sodja, potem ko plošček do njega lepo spravil Rok Kapel. V nadaljevanju so slovenski hokejisti uspešno dominirali na ledu, saj je tretji zadetek vnesel nekoliko nereda med ukrajinske hokejiste. Slednji so potrebovali nekaj minut, da so se ponovno zbrali in poskušali znižati rezultat. Večkrat je bilo napeto pred slovenskim golom, še najbolj v zadnjih minutah tekme, ko so Ukrajinci dobili priložnost igralca več. Ekipni duh slovenske obrambe je tokrat zdržal in ostalo je pri vodstvu mladih risov 3:1. Zadnje minute gostje niso popuščali, a tudi Slovenci se niso ustavili in še naprej napadali. Na obeh straneh smo videli nekaj poskusov, ki pa niso obrodili sadov.

Slovenija je tako vknjižila prvo zmago na prvenstvu, jutri pa jo ob 16.30 čaka izbrana vrsta Litve.

Ukrajina – Slovenija 1:3 (0:0, 1:2. 0:1)

0:1 – 21:12 Drozg (Urukalo, Šturm)
0:2 – 26:55 Drozg (Jugovic, Šturm) PP1
1:2 – 37:19 Sherbakov (Peresunko) PP1
1:3 – 40:27 Sodja (Kapel)

Streli: Ukrajina 26 (8,7,11), Slovenija 39 (19,12, 8)
Kazni: Ukrajina 6 (2,4,0), Slovenija 8 (2,2,4)

Slovenija: Kogovšek, Sotlar, Brun Rauh, Brus, Jugovic, Pavc, Stojan, Urukalo, Ban, Brglez, Drozg, Kapel, Kujavec, Rajsar, Sever, Sodja, Svetina, Štrurm, Tavčar, Tišlar; Selektor: Gorazd Rekelj