14. december 2018, Tychy – Zadnji dan svetovnega prvenstva do 20 let v Diviziji I-B je bil na sporedu slovenske reprezentance obračun še z zadnjimi nasprotniki – izbrano vrsto Ukrajine. Če se je neizkušenemu očesu morda na prvi pogled zdelo, da po trdo prigaranih zmagah Slovenije proti Poljski in Madžarski, današnji nasprotniki ne predstavljajo posebej velike ovire, pa v slovenskem taboru le teh nikakor niso podcenjevali. Spomnimo naj, da je bila Ukrajina težak nasprotnik že pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu do 18 let na Bledu, ko je prav ta generacija mladih slovenskih hokejistov osvojila prvo mesto na takratnem turnirju. Pričakovati je bilo, da bo tudi danes podobno, saj so bili ukrajinski hokejisti, kot je pred tekmo poudaril tudi glavni trener Aleš Burnik, še vedno v boju za medaljo na tem prvenstvu. Napovedi so se uresničile, Ukrajina je bila trd oreh, a je ustrezna predpriprava na tekmo obrodila sadove in naši mladi risi so pokazali, da si zaslužijo prvo mesto na prvenstvu ter uvrstitev v višjo divizijo svetovnega mladinskega hokeja.

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Varovanci Aleša Burnika so zadnje srečanje prvenstva začeli odločno in kmalu prevzeli pobudo v svoje roke, kar se je odrazilo tudi v razmerju strelov ob koncu prve tretjine. Eno lepših priložnosti si je že v četrti minuti srečanja ustvaril Anej Kujavec, a je za slovensko vodstvo zmanjkalo nekaj sreče. Tudi v nadaljevanju so naši mladi risi nanizali nekaj atraktivnih akcij, ki pa so se zaključile brez pike na “i” s ploščkom v nasprotnikovi mreži. Pomagali nista niti dve zaporedni izključitvi na strani Ukrajine, saj so se njeni branilci uspešno upirali in tako ob prvem odhodu ekip v garderobo ohranili rezultat z začetka srečanja.

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Drugi del obračuna je bil strelsko precej bolj izenačen, čeprav so slovenski hokejisti vseskozi ohranjali pritisk na ukrajinski gol. Njihove nalete je nekoliko zaustavila mala kazen, ki so si jo prislužili v 27. minuti, vendar pa so slovenski “penalty killerji” uspešno opravili svoje delo. Kazen je bila obranjena in ko je že kazalo, da bodo Slovenci nadaljevali pritisk na ukrajinske hokejiste, so ti presenetili slovensko obrambo in plošček poslali za hrbet slovenskega vratarja Žige Kogovška. Naši hokejistov to ni zmedlo, za odgovor so potrebovali nekaj več kot minuto. Ob podaji Jana Drozga in Aneja Kujavca je najprej izenačil Aljaž Predan, pol minute kasneje pa Slovenijo v vodstvo popeljal Jaka Šturm. V slovenskem taboru so ponovno nekoliko lažje zadihali, seveda pa je bila tekma šele na polovici in daleč od odločene. Novo težavo za Slovenijo je štiri minute pred koncem drugega dela povzročila petminutna izključitev ter kazen igre, ki jo je zaradi nabijanja nasprotnika na ogrado prislužil Nik Brglez. Do konca drugih dvajset minut so Slovenci tako večinoma odbijali ukrajinske poskuse v svoji obrambni tretjni. Slednje jim je uspevalo in na drugi odmor so odšli z minimalno prednostjo.

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

V zaključni tretjini rednega dela so naši mladi risi morali najprej odsedeti še del kazni iz prejšnjega dela in nekoliko kasneje še novo malo kazen zaradi zavlačevanja igre, nato pa se je začelo finalno dejanje slovenskih nastopov na tem svetovnem prvenstvu. Slovenski stroj je mlel nasprotnike, ki so tako zagrešili prekršek in ob prednosti igralca več na ledu so Slovenci izkoristili že prvo priložnost. Takoj po sodniškem metu ploščka sta Rok Kapel in Nejc Stojan tega spravila v doseg palice kapetana Jake Sodje, ki je zadel v polno še v tretje nocoj. Tako so dobrih pet minut pred koncem tekme ukrajinskim hokejistom potonili upi na medaljo, dokončno pa jih je v 58. minuti pokopal še Martin Bohinc.  S četrtim ploščkom za hrbtom ukrajinskega čuvaja mreže je na noge dvignil slovensko klop ter napovedal začetek slavja ob zmagi in osvojitvi prvega mesta na prvenstvu.

Slovenski mladi risi so s petimi zmagami, še pred zaključkom prvenstva osvojili zlato medaljo in s tem tudi uvrstitev v Divizijo I-A svetovnega mladinskega hokeja.

Čestitke!

Slovenija – Ukrajina 4:1 (0:0,2:1,2:0)

0:1 – 29:19 Ševčenko (Serendnitski, Sirotenko)
1:1 – 30:23 Predan (Kujavec, Drozg)
2:1 – 30:50 Šturm (Stojan)
3:1 – 50:04 Sodja (Stojan, Kapel) PP1
4:1 – 57:26 Bohinc (Šturm, Stojan)

Streli: SLO 44 (17,10,17); UKR 26 (7,12,7)
Kazni: SLO 31 (2,27,2); UKR 10 (4,2,4)