15. december 2016, Budimpešta – Četrti tekmovalni dan na svetovnem prvenstvu skupine B divizije I se je Slovenija pomerila z Ukrajino. Po visoki zmagi nad Italijo je bila četa Gorazda Reklja samozavestna in prepričana v novo zmago. Ta zmaga prinaša že tudi medaljo, kakšnega leska bo, pa je odvisno od ostalih izidov danes in v soboto. Še drugo tekmo zapored je v ekipi manjkal Jan Drozg, ki je zbolel, priložnost v vratih pa je znova dobil Mark Vlahovič. Trenerski štab je opozarjal na agresivnost nasprotnika in kot je pokazal tok tekme, so opozorila zalegla. Ukrajina ni imela veliko možnosti proti mirni Sloveniji.

Gašper Glavič najboljši v slovenski izbrani vrsti

Gašper Glavič najboljši v slovenski izbrani vrsti

Mladi risi so tekmo pričeli napadalno. Niso se brezglavo zaletavali v napad, ampak so počasi gradili akcijo za akcijo in čakali na svojo priložnost. Ta se je ponudila zelo hitro. Že v drugi minuti je sprožil Luka Zorko, vratar Ukrajine Mykyta Petlenko je imel ogromno težav, da je strel odbil, vendar je odbitek pristal na slovenski palici, Matevž Ban pa priložnosti ni zamudil. Po hitrem vodstvu je bilo veliko lažje zaigrati. Risi so lahko igrali mirno in zbrano. Nasprotnika so stisnili na njegovo polovico igrišča. Vedeli so, da bo potrpežljivost pripeljala do priložnosti. Tako je v samostojni prodor krenil Janez Orehek, žal pa mu ni uspelo prednosti svoje reprezentance podvojiti. V deveti minuti sta odlično kombinirala branilec Andraž Zibelnik, ki je prodrl po levi strani, in Matevž Ban, ki se ni uspel znova vpisati med strelce. Nekaj minut je minilo praktično brez pravega strela, v 13. minuti pa je novo priložnost Slovenije zamudil Luka Maver. Le nekaj trenutkov kasneje sta Nik Simšič in Žan Jezovšek odigrala uigrano kombinacijo, Petlenko pa je s težavami strel Jezovška odbil. Ampak napad je trajal še naprej, plošček je vzel Blaž Tomaževič in omenjeni par še enkrat vrgel v ogenj. To pot je bil kapetan slovenske izbrane vrste natančen in Slovenija je vodila z 2:0. V 16. minuti je bil v novi priložnosti Luka Maver, v borbi za odbit plošček pa je storil prekršek. Ukrajina je prišla do priložnosti z igralcem več in jo izkoristila. Ob prvem resnem strelu je ukrajinski reprezentanci uspelo zadeti.

Po strelu Zorka je Ban prinesel Sloveniji vodstvo

Po strelu Zorka je Ban prinesel Sloveniji vodstvo

V drugi tretjini so bili Ukrajinci zelo agresivni. Risi so imeli veliko težav z organizacijo napadov, vseeno pa prvi prišli do resne priložnosti. Blaž Tomaževič v samostojnem prodoru ni uspel premagati Petlenka. V naslednjem napadu je bila slovenska obramba izigrana, Ukrajina pa je zgrešila tisto, kar je težje kot zadeti. Nekaj sreče se je nasmejalo risom, ki so se v nadaljevanju branili bolje in bolj zbrano. Ob tem so bili potrpežljivi v organizaciji napada, ko pa se je pokazala priložnost, so udarili. Znova je bil natančen Žan Jezovšek, ki je slovenski reprezentanci vrnil dva zadetka naskoka. Za tem je sledila izključitev pri risih in garanje v obrambi. Mark Vlahovič je z dvema bravurama izid ohranil nespremenjen, ob polni zasedbi pa so se zvrstile tri slovenske priložnosti. Krištof Potočnik, Janez Orehek in Luka Maver niso zadeli za višje vodstvo. Nova napaka Slovenije v obrambi je Ukrajini dajala novo priložnost v power-playu. Izbit plošček na drugo stran igrišča se je odbil precej daleč v polje, pobral ga je Gašper Glavič in lomil ter zlomil Petlenka. Gol z igralcem manj je vsekakor motivacija za ekipo, ki zadane, spodreže pa krila tistemu, ki gol prejme.

Glavič je zlomil ukrajinskega vratarja

Glavič je zlomil ukrajinskega vratarja

Ukrajina je v zadnji del vstopila pod močnim vtisom prejetega zadetka ob igralcu več na ledu. Slovenska reprezentanca je to izkoristila in mirno odigrala nadaljevanje. Prednost je bila visoka, ob razmerju moči na ledu tudi neulovljiva. Trenerji so opozarjali na zbranost in igralce motivirali, ti pa so navodila izpolnjevali. Znova so prvi zapretili Slovenci. Žan Jezovšek je podal do Blaža Tomaževiča, ki je pred golom le preusmeril podajo, a je za malo zgrešil cilj. Sledil je protinapad, kjer je gnečo pred golom rešil Nik Petek, vendar pri tem dobil tudi malo kazen. Napad Ukrajine je bil slab, saj je bilo vidno, da sta jim upadla moč in volja. Nepotreben prekršek Olexandra Horlushka nad Gašperjem Glavičem je za Ukrajinca pomenil konec tekme. Pri Glaviču je kazalo na poškodbo kolena, hiter pregled pri maserju, nekaj spretnih prijemov in malo daljši počitek je Glaviča vrnil na led. Slovenci so sprožili nekaj strelov, vendar je bilo jasno, da je izid ugoden, zato znane agresivnosti pred golom ni bilo. Napaka na modri črti je vodila v slovenski prekršek, ki je nasprotniku dajal nekaj več kot pol minute možnosti igre z igralcem več. Vendar je ostalo pri izidu iz konca drugega dela, Slovenija pa je osvojila še tretjo zmago na turnirju.

Mark Vlahovič znova zanesljiv

Mark Vlahovič znova zanesljiv

Jutri je na prvenstvu nov dan odmora, v soboto pa rise čaka še zadnji obračun. Ob 16.30 se bodo pomerili z domačo reprezentanco. Na današnji tekmi pa je nagrado za najboljšega igralca svoje reprezentance prejel Gašper Glavič.

Ukrajina : Slovenija 1:4 (1:2, 0:2, 0:0)

Budimpešta, dvorana Jegpalota. Gledalcev: 38. Sodniki: Orolin (SVK), Locans (LAT), Vaczi (HUN).

Strelci: 0:1 Ban (Zorko, 2.), 0:2 Jezovšek (Simšič, Tomaževič, 14.), 1:2 Mazur (Svishev, 16., PP1), 1:3 Jezovšek (Simšič, 30.), 1:4 Glavič (Potočnik, Petek, 37., SH1)

Kazenske minute: Ukrajina 25 (0, 0, 5 + 20 (Horlushko)), Slovenija 10 (2, 4, 4)
Streli na gol: Ukrajina 19 (3, 9, 7), Slovenija 35 (16, 10, 9)

Slovenija: Vlahovič, Spreitzer, Čepon, Petek, Jezovšek, Tomaževič, Simšič, Grahut, Kuzman, Glavič, Potočnik, Jeklič, Zorko, Zibelnik, Maver, Orehek, Macuh, Jugovic, Markič, Ban, Ulamec. Trener: Gorazd Rekelj.