14. april 2019, Szekesfehervar – Slovenska moška hokejska reprezentanca do 18 let je na svetovnem prvenstvu Divizije I-B, ki se je danes začelo na Madžarskem, prekrižala palice z izbrano vrsto Velike Britanije in vpisala prvo zmago na turnirju.

Slovenski mladi risi so s prvo preizkušnjo pred vrati nasprotnikom pokazali, da se vse začne z ogrevanjem. Fantje so že pred tekmo pustili ob strani živce in nervozo ter nastopili enotno, odločno in zverzirano, kar je dalo nasprotniku nekoliko misliti. Uvodni del obračuna se je začel preudarno in hitro. Britanci so se z hitrimi napadi postopoma želeli dokazati našim fantom, a so jih ti nepopustljivo pošiljali nazaj v njihovo tretjino. V 10. minuti je v igri z igralcem več, po podaji Lenarta Markuna ter Bineta Mašiča, prvi gol za Slovenijo prispeval Miha Krmelj. Slovenci so Britancem hitro pokazali, da z njimi ni dobro češenj zobati.

V drugi tretjini so naši fantje znova pokazali zobe, saj so med odmorom dobili še dodaten zagon in še bolj zagrizeno poprijeli v napadu. Britanci se, žal, niso pretirano prestrašili. Stopnjevali so svoj pritisk in čakali na slovensko napako. V 28. minuti jim jo je le stežka uspelo najti in rezultat so izenačili na 1:1.

Tretja tretjina je bila nabita s čustvi in nervozo na obeh straneh. Naši mladi risi so izenačen rezultat krvavo branili, hkrati pa s preostalimi močmi pritiskali in v napadih na britanski gol poskušali preiti v rezultatsko prednost. Minute so tekle in rezultat je ostajal enak. Pritisk varovancev selektorja Jake Adlešiča se je obrestoval v 48. minuti, ko je padel še drugi zadetek. Ponvno je bil, po podaji Lenarta Markuna, uspešen Miha Krmelj. Slovensko veselje pa ni trajalo dolgo, saj so le nekaj minut kasneje nasprotniki znova izenačili. Naši mladi risi so na tej točki sklenili, da bo potrebno svoje moči iztisniti do konca. V 58. minuti je bila slovenska vztrajnost poplačana – zadel je Luka Vodlan. S prednostjo pod rokavom je bilo potrebno zdržati še dve minuti, ki sta še ostali do konca tekme. Britanski strokovni štab je zahteval tridesetsekundni time-out ter v nadaljevanju poskusil z dodatnim napadalcem na ledu. Nasprotnikom je zadnji minuti uspelo pripraviti eno nevarno situacijo pred slovenskim čuvajem mreže, a je slovenska obramba zdržala. Naši mladi risi so tako v žep pospravili prvo zmago in so v mislih že pri jutrišnjem obračunu proti domači ekipi Madžarske.

Velika Britanija – Slovenija 2:3 (0:1,1:0,1:2)

0:1 – 10:26 Krmelj (Markun, Mašič) PP1
1:1 – 28:55 Graham (Brown, Hehir)
1:2 – 48:10 Krmelj (Markun)
2:2 – 53:10 Bradley (Hazeldine, Graham) PP1
2:3 – 57:59 Vodlan (Sojer)

Streli: GBR 30 (11,6,13); SLO 17 (4,6,7)
Kazni: GBR 24 (4,16,4); SLO 22 (2,2,18)