Uvodna tekma drugega dne hokejskega turnirja evropskega izziva v Ljubljani je postregla z dvobojem naših severnih in zahodnih sosedov. Reprezentanci, ki sta bili v tekmah dan pred tem poraženi, sta želeli vsekakor izboljšati vtis in poseči po zmagi. Vloga favorita je bila na strani Avstrijcev, nepredvidljiva igra, kot hokej zanesljivo je, pa favoritov ne priznava. Zmago si je potrebno priboriti na ledu.

Vendar prva tretjina ni prinesla zanimivega hokeja. Nekoliko več želje so pokazali Avstrijci, ki so večji del prve tretjine imeli plošček v posesti, vendar so bili v napadu premalo odločni. Italijanska obramba je nasprotniku dovolila poigravanje ob ogradi in daleč od svojih vrat, kar Avstrijci niso uspeli izigrati. Na drugi strani so Italijani igrali veliko bolj preprosto in poskušali s streli takoj, ko se je za to pokazala priložnost. Napadalci so bili premalo natančni, da bi prišlo do spremembe izida in po prvih 20. minutah je semafor še vedno kazal izid 0:0.

Avstrijci so v drugi del krenili še nekoliko bolj napadalno, nizali napad za napadom, a vse prevečkrat naredili potezo preveč in olajšali delo branilcem Italije. Tako je bilo vse do 33. minute, ko je stvari v svoje roke vzel Manuel Latusa in s prodorom z desne strani prišel pred gol, preigral tudi vratarja Thomasa Tragusta in dosegel prvi avstrijski zadetek na tem turnirju. Naši severni sosedi so vodstvo povišali ob igri z igralcem več, natančen pa je bil Matthias Trattnig. V zadnji minuti druge tretjine so do svojega zadetka prišli tudi Italijani. V protinapadu so izigrali nasprotne branilce, akcijo pa ej učinkovito zaključil Luca Felicetti. Ob koncu so si novo kazen prislužili italijanski hokejisti, večji del kazni pa je ostal za zadnji del.

Matthias Trattnig je zadel ob power playu v drugi tretjini (foto: Drago Cvetanovič)


V zadnji tretjini pa so Italijanom očitno pošle moči. Avstrijci so bili dominantni in tudi učinkoviti. Čeprav jim prednost igralca takoj na začetku nadaljevanja ni uspelo izkoristiti, so bili v tem elementu uspešni ob koncu 44. minute. Natančen je bil Michael Raffl. Velika napaka v obrambi avstrijske reprezentance je Italijane pripeljala nazaj v igro, ko je zadel Daniel Tudin. A Italijane je tepla grobost in ob novem power playu so Avstrijci še enkrat zadeli. To pot je bil strelec Thomas Raffl. Ob nakazani novi kazni za naše zahodne sosede, so Avstrijci izkoristili prednost dodatnega šestega napadalca, lepo podajo pa je brez težav v gol spremenil Michael Raffl. Ob borbi ob ogradi jo je skupil avstrijski napadalec Thomas Rafll, na prvi pogled pa gre za izpahnjeno ramo. Za piko na i so Avstrijci izkoristili še eno prednost igralca več in slavili visoko zmago. Martin Ulmer je zaključil strelski pohod naših severnih sosedov v zadnji tretjini. Ob koncu sta nagradi pokrovitelja za najboljša igralca svojih reprezentanc dobila italijanski napadalec Daniel Tudin in strelec prvega avstrijskega zadetka Manuel Latusa.

Italija : Avstrija 2:6
(0:0, 1:2, 1:4)

Ljubljana, hala Tivoli. Gledalcev: 200. Sodniki: Kralj, Fajdiga, Pahor, Černe.

Strelci: 0:1 Latusa, 33., 0:2 Trattnig (Setzinger, Koch, 38., PP1), 1:2 Felicetti (Tudin, Di Casmirro, 40.), 1:3 Raffl M. (Latusa, Raffl T., 44., PP1), 2:3 Tudin, 48., 2:4 Raffl T. (Ulmer, Raffl M., 53., PP1), 2:5 Raffl M. (Schuller, Raffl T., 55.), 2:6 Ulmer (Latusa, Schuller, 60., PP1) 

Kazenske minute: Italija 18 (2, 8, 8), Avstrija 6 (4, 2, 0)

Italija: Tragust, Dennis, Willeit, Hachofer, Crepaz, Iannone, Hofer, Tudin, Felicetti, Di Casmirro, Presti, Mair, Egger, Kofler, Zanatta, Johnson, Helfer, Caletti, Kostner, Rocco, Ambrosi, Benetti.

Avstrija: Weinhandl, Starkbaum, Altmann, Kirisits, Lukas, Reichel, Schumnig, Trattnig, Ulmer, Wiedergut, Ganahl, Geier, Koch, Latusa, Ulmer, Raffl M., Raffl T., Schiechl, Schlacher, Schuller, Setzinger.