Pred novim obračunom na mladinskem svetovnem prvenstvu na Madžarskem je trener mladih Risov Rok Rojšek posegel po nekaj spremembah v napadalnih formacijah. To pot ni mogel računati na usluge Mihe Zajca, nekaj igralcev je dobilo nove vloge, v vratih pa je srečanje pričel Žan US.

Slovenci so srečanje začeli zelo napadalno. Pravzaprav so nadaljevali s predstavo, ki so jo kazali v zadnji tretjini tekme s Poljsko. Pritisk na Ukrajince je bil izreden in ti so se le stežka branili. Že po pol minute igre so mladi Risi napadali z igralcem več, na kratko pa so imeli možnost napadati celo z dvema igralcema več. Zadetka ni bilo, ostala pa je pobuda, ki je v nadaljevanju prinesla želeno vodstvo. Zanj je poskrbel Matic Jeklič, zadetek pa je slovenski reprezentanci dal vetra v jadra. Napadi so se vrstili, nova priložnost v power playu pa je bila to pot hitro izkoriščena. Po akciji celotnega napada je za nov zadetek v mreži Ukrajine poskrbel Krištof Potočnik. Kmalu za tem so naši mladi hokejisti ponovno napadali z igralcem več, poskusov ni manjkalo, novo veselje pa je prišlo kmalu po tem, ko so nasprotniki zaigrali v polni zasedbi. Luka Maver je sprožil neubranljiv strel in pred prvim odmorom poskrbel za visoko prednost Slovenije.

Žiga Krašovec je bil to pot v vlogi kapetana

Žiga Krašovec je bil to pot v vlogi kapetana

V drugi tretjini je pritisk Slovenije nekoliko popustil. Nasprotniki so celo prevzeli pobudo v igri in v peti minuti nadaljevanja jim je uspelo izid znižati. Sledilo je obdobje nekoliko manj povezane igre Slovenije, napake pa so se odražale tudi s prekrški. Ukrajinci pa niso našli poti mimo trdne slovenske obrambe. Uspešno branjenje je vrnilo samozavest pa tudi napadalnost, ki se je ponovno pokazala v zadnjem deli igre v drugi tretjini. Dva zaporedna prekrška nasprotnikov sta našim hokejistom ponudila deset sekund igre z dvema igralcema več, nato pa je prednost igralca več izkoristil Nik Simšič. Z zadetkom pol minute pred koncem druge tretjine je Sloveniji vrnil tri zadetke naskoka. Prednost je bila lepa, vendar tudi ulovljiva. Zato je bilo potrebno zadnjih 20 minut odigrati v enakem ritmu kot pretekli del srečanja.

Matic je načel nasprotnika in vzel nagrado za najboljšega igralca

Matic je načel nasprotnika in vzel nagrado za najboljšega igralca

V slovenskem taboru so se zavedali pomembnosti uvodnih minut zadnje tretjine. Pričakovan je bil popoln napad nasprotnikov. Disciplinirana igra na obeh straneh je dodajala k kvaliteti igre, mladi Risi pa so zbrano odbijali napade nasprotnika, na nasprotni strani pa pokazali svojo nevarnost v napadu. Ukrajincem je pripadala pobuda na ledu, več so pokušali, obramba in Žan Us pa so poskrbeli, da se nasprotnik ni prehitro veselil zadetka. V 54. minuti so Ukrajinci uspeli znižati na dva zadetka zaostanka  vendar so Slovenci odgovorili zelo hitro in rezultat vrnili nazaj na tri zadetke prednosti. Za končni izid je poskrbel Nik Unuk, mladim Risom pa je zasluženo pripadla še druga tekma na prvenstvu. Za igralca tekme je bil proglašen Matic Jeklič.

Nova priložnost za zmago bo že jutri. Slovenci se bodo v večernem obračunu ob 20.00 pomerili s severnimi sosedi Avstrijci.

Slovenija : Ukrajina 5:2  
(3:0, 1:1, 1:1)

Szekesfehervar, dvorana Gaborja Ocskaya. Gledalcev: 90. Sodniki: Orolin (SVK), Bedo (HUN), Hagerström (FIN)

Strelci: 1:0 Jeklič (Glavič, 6.), 2:0 Potočnik (Jeklič, Krašovec, 13.), 3:0 Maver (Simšič, 15.), 3:1 Grygoryev (Kryvenko, 25.), 4:1 Simšič (Čepon, Maver, 40., PP1), 4:2 Kolesnykov (Tymchenko, Vlad, 54.), 5:2 Unuk (Jezovšek, 57.)

Kazenske minute: Slovenija 4 (0, 4, 0); Ukrajina 16 (10, 6, 0)
Streli na gol: Slovenija 35 (17, 10, 8); Ukrajina 36 (5, 15, 16)

Slovenija: Us, Vlahovič, Srpčič, Glavič, Jeklič, Krašovec, Potočnik, Zorko, Mercina, Unuk, Čuvan, Jezovšek, Tarman, Čepon, Šubic, Simšič, Maver, Rus, Ban, Pazlar, Tomaževič. Trener: Rok Rojšek.