Slovenska hokejska reprezentanca se vrača v elito! Po napetem obračunu je strla avstrijski oreh s 3:1 in bo naslednjo sezono igrala v elitni diviziji na Češkem.

Naši severni sosedi so si nastop v elitni diviziji, ki bo prihodnje leto na Češkem, zagotovili že pred zadnjo tekmo, saj so Madžari ugnali Japonce po kazenskih strelih. Slovenija je po drugi strani potrebovala kakršnokoli obliko zmage nad Avstrijo … Strateg Matjaž Kopitar v postavi ni naredil sprememb, zaigral je v enaki kot na zadnji tekmi.

Ekipi v prvi tretjini pozorni v obrambi
Po uvodnem otipavanju je v drugi minuti Slovenija prišla do prve dobre priložnosti, streljal je Jan Urbas, vratar Bernhard Starkbaum pa je z odbijalko strel odbil v kot. V šesti minuti je z leve strani srednje visok strel sprožil Brian Lebler, Luka Gračnar pa je bil na mestu. Ekipi sta bili pozorni v obrambi in skušali ustavljati nasprotnika v srednji tretjini, v večini primerov sta bili kar uspešni. Pri Risih sta bila nekoliko bolj konkretna Blaž Gregorc in Aleš Mušič, vendar se rezultat ni spremenil. V 10. minuti so imeli Orli igralca več na ledu, dvakrat streljali mimo vrat, do priložnosti pa je vseeno prišla tudi Slovenija. Tri minute zatem so tudi slovenski hokejisti imeli na voljo power-play, bili pa prav tako neuspešni. Do konca tretjine je še naprej igra potekala iz ene v drugo tretjino, razultat pa je ostal 0:0.

DSC_0048

Deset minut brez strela
Drugo tretjino so Risi začeli z igralcem manj, saj je bil Marcel Rodman v zadnji sekundi prve izključen. Slovenski hokejisti so se uspeli tudi v drugi ubraniti. Kar deset minut je bilo potrebno čakati, da je prišlo do prvega strela na gol. Tega so sprožili Slovenci, ob koncu igre z igralcem več. Na polovici tekme je se je Tomaž Razingar znebil nasprotnikovih igralcev, se znašel sam pred avstrijskim vratarjem, vendar ni bil natančen. Avstrija je do prvega neposrednega strela na vrata prišla v drugem delu igre šele v 33. minuti. Minuto zatem pa se je le zatresla mreža nasprotnika. Za vrati Avstrije je prišlo do nesporazuma, plošček je ukradel Marcel Rodman, ga poslal pod vrata, tam pa je pod prečko zadel Jan Urbas. Nasprotniki so nato hitro prišlo do izenačenja, pokritega Gračnarja je ukanil Benjamin Petrik.

DSC_0079

Urbas in Štebih dokončo ponesla Rise v elito
Hitro na začetku zadnjega dela igre so Risi prišli do priložnosti, vendar se rezultat ni spremenil, nato pa so dvakrat poizkusili tudi nasprotniki (Dominique Heinrich in Brian Lebler). V 43. minuti je Slovenija prišla do igralca več, a prednosti ni uspela izkoristiti. V 48. minuti je bilo vroče pred slovenskimi vrati, igralci pa so uspeli razčistiti situacijo. Minuto zatem pa je znova prišlo do veselja na strani Slovenije. David Rodman je izza gola podal pred vrata, kjer je bil na pravem mestu Urbas in dosegel še svoj drugi gol na tekmi. Osem minut pred koncem se je izkazal Gračnar, so pa Orli prišli do igralca več. Četverica slovenskih igralcev je uspešna ubranila nevarne situacije, Goličič pa je med drugim imel nevaren strel, ki je zletel mimo prečke. Nato je bilo napeto, Avstrija si je želela izenačenja, slovenski igralci pa so pametno igrali in v 59. minuti prišli do prednosti s 3:1. Natančen je bil Miha Štebih. Dolgih 48 sekund pred koncem pa je Avstrija prišla do igralca več, iz vrat potegnila tudi vratarja. A to ji ni pomagalo, Slovenija je zmagala in se vrača v elitno divizijo.

DSC_0144

Slovenija : Avstrija 3:1 (0:0, 1:1, 2:)
Dvorana Ledno drsališče Gojang, gledalcev, sodniki Aleksej Anisimov (Rusija), Jari Leppaalho (Finska) – glavna sodnika, Johannes Kack (Švedska) in Judson Ritter (ZDA) – linijska sodnika.

Strelci: 1:0 Urbas (34.), 1:1 B. Petrik (Bacher, Schiechl, 36.), 2:1 Urbas (D. Rodman, Podlipnik, 49.), 3:1 Štebih (Urbas, 59.)

Izključitve: Slovenija 8 min.; Avstrija 6 min.

[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/109735500980310894305/albumid/6006553173062196177?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]

Postava Slovenije:
Luka Gračnar (Andrej Hočevar)

Prva peterka:
Blaž Gregorc – Mitja Robar
Žiga Pance – Aleš Mušič – Jan Muršak

Druga peterka:
Žiga Pavlin – Matic Podlipnik
David Rodman – Marcel Rodman – Jau Urbas

Tretja peterka:
Andrej Tavželj – Miha Štebih
Tomaž Razingar – Boštjan Goličič – Anže Kuralt

Četrta peterka:
Luka Tošič – Jaka Ankerst
Miha Verlič – Rok Leber – Gal Koren