Slovenska hokejska reprezentanca je odigrala prvo pripravljalno tekmo pred odhodom na svetovno prvenstvo divizije I skupine A v Južni Koreji. Na Dunaju se je pomerila proti Avstriji in jo ugnala v podaljšku s 3:2.

Slovenski hokejisti so začeli odločneje in že v prvi minuti prišli do strela, ko je z modre črte sprožil Blaž Gregorc. Isti igralec je dvakrat poizkusil tudi v četrti minuti, ko je prva peterka močno pritisnila na vrata domačih hokejistov, do strela sta prišla še Jan Muršak in Jan Urbas. Orli so do prvega neposrednega strela na vrata Risov prišli šele v sedmi minuti. Andrej Hočevar, ki je tokrat dobil priložnost, pa je bil na mestu. Sledila je prva izključitev na tekmi, ki si jo je prislužil domači igralec, Risi so si pripravili nekaj strelov, vendar niso bili dovolj natančni. Do konca prvega dela igre so bili izbranci Matjaža Kopitarja podjetnejši, vseeno pa so morali do prvega zadetka počakati do 18. minute, ko je David Rodman podal pred vrata, kjer je bil na pravem mestu njegov brat Marcel, ki je s strelom s prve zatresel mrežo. Pri Avstriji je bil nekoliko bolj nevaren le Brian Lebler, Hočevar pa je bil na mestu.

Oba stratega na polovici zamenjala vratarja
V drugo tretjino so Risi krenili z igralcem več, ostali pa so pri minimalnem vodstvu z 1:0. V 22. minuti pa so imeli prvič igralca več na ledu domači oklepniki, Brian Lebler je s sredine krogov streljal neovirano mimo vrat, strel Daniela Oberkoflerja pa je Hočevar zaustavil. A tudi Slovenci so imeli svojo priložnost ob igralcu manj, ko sta pobegnila v hiter protinapad Boštjan Goličič in Tomaž Razingar, ki je meril previsoko. Sledile so minute brez izrazite priložnosti, v 31. minuti pa so Risi vnovič prišli do igralca več. Zadetka ni bilo, sta se pa z boksarskim vložkom ob ogradi spoprijela Muršak in Patrick Peter, prvi je prejel dve minuti več.

IMG_0242

Prekinitev sta oba stratega izkoristila tudi za menjavo med vratnicami, pri gostih je namesto Hočevarja v gol stopil Gašper Krošelj. Tekma nato ni bila prav nič prijateljska, saj se igralci med sabo niso pretirano varčevali in igrali moško, na telo. Tri minute pred koncem drugega dela igre pa je četrti napad izvedel domiselno akcijo, Rok Leber je podal pred vrata, kjer je Miha Logar s strelom s prve povišal na 2:0 in na svoji prvi tekmi vpisal tudi prvi gol.

Lebler vrnil Avstrijo v igro
Na začetku zadnjega dela igre so dvakrat nevarno zapretili avstrijski hokejisti, oba strela sta zletela mimo vrat. Sledila je nova priložnost za domače, da pridejo do znižanja rezultata, saj je moral na kazensko klop Miha Verlič, vendar je četverka na ledu ubranila nalete. Po pobegu po levi strani Jake Ankersta in obrambi avstrijskega vratarja, je sledila nova kazen na strani Slovenije. Tudi tokrat so igralci na ledu in Krošelj med vratnicami opravili svoje delo z odliko.

IMG_0238

V 50. minuti so Risi več kot dve minuti držali plošček v napadalni tretjini, plošček je krožil okoli vrat Avstrije, pritisk pa so domači prekinili s prekrškom. Vendar so imeli naši hokejisti igralca več le pet sekund, avstrijski sodniki so hitro na klop poslali še Davida Rodmana. Naši hokejisti so nato nadzirali potek igre, v 56. minuti pa se jim je vseeno pripetila napaka, ko so branilci pozabili na Leblerja, ta je imel samostojni prodor in ukanil Krošlja. Domač strateg se je ob koncu odločil, da poizkusi brez vratarja in s šestimi igralci na igrišču, kar se mu je obrestovalo. Lebler je namreč iz neposredne bližine vsega 15 sekund pred koncem tekme zadel še drugič in poskrbel za izenačenje.

Sledil je podaljšek, kjer pa je Slovenija le prišla do zmage. Pod prečko je zadel Muršak.

Avstrija : Slovenija 2:3 (0:1, 0:1, 2:0) – v pod.
Dunaj, gledalcev 2.250, sodniki Ulrich Erd in Roland Kellner (glavna sodnika), Oscar Johnston in Thomas Loicht (linijska sodnika) – vsi Avstrija.

Strelci: 0:1 M. Rodman (D. Rodman, Pavlin, 18.), 0:2 Logar (Kuralt, Leber, 37.), 1:2 Lebler (Schlacher, 56.), 2:2 Lebler (Hundertpfund, Schiechl, 60.), 2:3 Muršak (Gregorc, 64.)

Izključitve: Avstrija 14 min.; Slovenija 14 min.

Postava Slovenije:
Vratarja:
Andrej Hočevar (Gašper Krošelj)

Prva peterka:
Blaž Gregorc – Mitja Robar
Jan Muršak – Aleš Mušič – Jan Urbas

Druga peterka:
Žiga Pavlin – Matic Podlipnik
Ken Ograjenšek – Marcel Rodman Rodman – David Rodman

Tretja peterka:
Miha Štebih – Andrej Tavželj
Jaka Ankerst – Boštjan Goličič – Tomaž Razingar

Četrta peterka:
Miha Logar – Luka Tošič
Anže Kuralt – Rok Leber – Miha Verlič