Obračun med Slovenijo in Ukrajino je bil napet skoraj do konca. Risi so bili veliko boljši nasprotnik, vendar pa so nasprotniki izkoriščali prednost igralca več na ledu. Na koncu so slovenski hokejisti zmagali s 5:3.

Štebih do prvega zadetka v reprezentančnem dresu
Slovenski selektor tokrat ni napravil nobene spremembe v postavi, tudi med vratnicami je začel Luka Gračnar, ki je moral prvič posredovati že v prvi minuti, ko je streljal Oleksander Materuhin. Že pred tem so nevarneje zapretili naši hokejisti, najprej je streljal Jan Urbas, nato pa je do odbitka prišel še Marcel Rodman, a tudi on ni bil natančen. V šesti minuti je Slovenija prišla do igralca več, Andrej Tavželj je sprožil dva strela z modre, pri odbitkih pa se je plošček vedno odbil nesrečno čez palico naših napadalcev. Štiri minute zatem so imeli Risi nov power-play, ki znova ni bil izkoriščen, do strela pa so prišli Blaž Gregorc, Aleš Mušič in Jan Urbas.

DSC_0038

Je pa v 13. minuti odaril tretji napad. Anže Kuralt je lepo našel samega Miho Štebiha, ki je zadrsal proti vratom in z natančnim strelom zatresel mrežo Ukrajine. Tudi ti so prišli do igralca več, natančneje v 14. minuti, a so imeli Risi lepšo priložnost. Muršak je prehitel nasprotnikovega igralca, imel samostojni prodor, kjer pa ni bil uspešen. Imel je tudi nekaj smole, saj se mu je plošček pred strelom postavil pokonci. Pred koncem prve tretjine pa so slovenski oklepniki prišli do povišanja vodstva, neobranljivo je pod prečko zadel Urbas.

Ukrajinci izkoriščali igro ob igralcu več
Hitro na začetku drugega dela igre so si izbranci Matjaža Kopitarja priigrali dva zaporedna power-playa, močno pritisnili na nasprotnika, ki ni uspel spraviti ploščka iz obrambne tretjine, si pripravili lepo število strelov, vratar pa je bil vedno na mestu. So pa bili ob igralcu več v 27. minuti uspešnejši Ukrajinci. Juri Navarenko je streljal z modre, v zraku je plošček preusmeril Andri Mihnov in presenetil Gračnarja. Risi so imeli nato že peti power-play na tekmi, znova je ostal neizkoriščen. Slovenski hokejisti so po kazni še naprej narekovali ritem igre, a ob koncu tretjine imeli tretjič na tekmi igralca manj. Ko je že kazalo, da bodo ubranili situacijo, je le nekaj sekund pred iztekom kazni za izenačenje poskrbel Denis Petruhno.

Risi pokazali karakter
V zadnji tretjini je slovenski selektor v prvi menjavi namesto Mušiča na led poslal Goličiča. Že v drugi menjavi je prišlo do izključitve na strani Slovenije, Ukrajina pa je po lepi akciji prišla do vodstva. Vendar pa so se Risi hitro pobrali in prišli do izenačenja. Muršak je streljal, odbitek pa je v mrežo potisnil Mušič. V šestem poizkusu pa so slovenski hokejisti le uspeli izkoristiti igralca več in sami prišli do preobrata in vodstva s 4:3. Natančen je bil Muršak. Tri minute kasneje je sledila nova kazen za Ukrajince, tokrat naši igralci niso bili tako uspešni, nevarno je poizkusil predvsem Razingar, ki je streljal čez vrata. Obe ekipi sta si nato pripravili nekaj priložnosti, na obeh straneh pa je bilo vroče v 56. minuti, ko je plošček obstal pred obema golovima črtama. Minuto zatem pa so slovenski hokejisti lažje zadihali, saj je Goličič zadel pod prečko in dokončno odločil zmagovalca. Jutri je na prvenstvu prost dan, v soboto pa čaka Slovenijo obračun z Avstrijo.

Slovenija : Ukrajina 5:3 (2:0, 0:2, 3:1)
Dvorana Ledno drsališče Gojang, gledalcev, sodniki Robert Mullner (Slovaška), Jean-Philippe Sylvain (Kanada) – glavna sodnika, Youngjin Chae (Koreja) in Kensuke Kanazawa (Japonska) – linijska sodnika.

Strelci:  1:0 Štebih (Kuralt,Goličič, 13.), 2:0 Urbas (Pavlin, M. Rodman, 19.), 2:1 Mihnov (Navarenko, Beluhin, 27., PP1), 2:2 Petruhno (Materuhin, 39., PP1), 2:3 Beluhin (Blagi, 43., PP1), 3:3 Mušič (Muršak, Pance, 43.), 4:3 Muršak (Mušič, Robar, 47., PP1), 5:3 Goličič (Kuralt, Razingar, 58.)

Izključitve: Slovenija 8 min.; Ukrajina 16 min.

[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/109735500980310894305/albumid/6005771115279381969?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]

Postava Slovenije:
Luka Gračnar (Andrej Hočevar)

Prva peterka:
Blaž Gregorc – Mitja Robar
Žiga Pance – Aleš Mušič – Jan Muršak

Druga peterka:
Žiga Pavlin – Matic Podlipnik
David Rodman – Marcel Rodman – Jau Urbas

Tretja peterka:
Andrej Tavželj – Miha Štebih
Tomaž Razingar – Boštjan Goličič – Anže Kuralt

Četrta peterka:
Luka Tošič – Jaka Ankerst
Miha Verlič – Rok Leber – Gal Koren