Navkljub veliki želji je bila realnost zelo kruta. Švica, ki je denimo lani za rep lovila obstanek med najboljšimi in si ga ob koncu priigrala z dvema zmagama je bila tokrat najmanj za razred boljši nasprotnik. Na trenutke pa se je zdelo, da Švicarji igrajo toliko kot je potrebno, saj so pogled v največji meri že usmerili v četrtfinalne dvoboje naslednji četrtek.

Uvod je bil za razliko s tekme z Norveško tokrat najboljši in edini dober del tekme s slovenske strani. Občutek je kazal v smer, kot da bi Švicarji slovensko vrsto poskusili zvabiti v svojo ukano in ji navidezno dali možnost za uspeh. Izjemno agilno so delovali švicarski oklepniki, Rok Pajič pa je poskrbel da je peščica slovenskih navijačev, ki še vztraja v največjem skandinavskem mestu prva skočila v zrak. Izjemno lepo je plošček popeljal iz svoje obrambne tretjine. Prostor se mu je nenadejano napravil vse do strela, ki je bil točno merjen v desni spodnji kot švicarskih vrat, ki jih je tokrat branil Martin Gerber, ki zadnje mesece igral skupaj  z Žigo Pavlinom na Švedskem. V največjem delu uvoda pa je v slovenski vrsti izjemno ugajal drugi napad, prav vsak med njimi brata Rodman in Urbas je imel svojo priložnost. Sploh Marcel Rodman, ki je v 15. minuti potegnil sam. kazalo je, da je v še boljšem položaju Urbas, upočasnjen posnetek pa je pokazal, da je bila najbolje da je Marcel streljal sam in to je tudi storil. Žal neuspešno. Tedaj je bilo slovenske rapsodije na tej tekmi konec, saj se je po izenačenju tudi pri Švicarjih povsem ujel tretji napad, ki je v manj kot dveh minutah in pol do odmora povsem spremenil razpoloženje na obeh klopeh in na tribunah. Več kot 2.000 švicarskih navijačev e začelo s svojim festivalom, ki ga je sprožil izjemen vstop Švicarjev v prvenstvo, saj so ob Rusih za zdaj edino neporaženo moštvo turnirja.

 

Premoč Švicarjev je bila več kot očitna tudi v drug tretjini. Ob izključitvi Blindenbacherja Slovenci niti enkrat niso zares postavili obroča okrog švicarskega gola. Resneje pa sta Andreju Hočevarju, ki je tokrat dobil priložnost zapretila Hollenstein, ki je že bil pri treh točkah in branilec Seger. pred povišano prednostjo Švicarjev pa vendarle velja omeniti še poskus Aleša Mušiča z desne strani, ki pa ni našel poti do mreže. Hollenstein je bil izjemno razpoložen v tem popoldnevu in je sredi tekme dosegel še tretji gol na tekmi, sledila je še ena kazen  ob igralcu več, ko si je Slovenija privoščila izključitev zaradi šestih igralcev na ledeni ploskvi. Za nameček pa je Simon Moser zadel le dve sekundi pred iztekom kazni. Švicarji pa so tako ali tako znani kot izjemni v igri z igralcem več. Pozornost v slovenski vrsti je še enkrat znova padal tudi v izdihljajih tretjine, saj je šesti švicarski gol Adreas Ambuhl dosegel le sedem sekund pred zadnjim odmorom.

 

V največji meri se preobratu ni nadejal nihče več. V slovenska vrata se je vrnil Robert Kristan, igra se je v največji meri precej umirila, saj so tako eni kot drugi čakali le na konec tekme. Ob vsem je Ambuhl ob podaji z desne v drsalko zadel še Kranjca, da je plošček končal za Lixom, kar je pomenilo še sedmi gol v slovenski mreži. Še vedno poškodovani Robert Sabolič, ki nastopa z zlomljenim rebrom, je iskal priložnost v gneči pred Gerberjevim golom, pa ni bil najboljše sreče. Vse bolj se je znova prebujal drugi napadalni trojček, Urbasu pa v Stockholmu ne gre in ne gre. Obilnega garanja ne uspe nadgraditi še z golom. Ko so Švicarji povsem spustili svojo igro pa je izza gola svojo priložnost iskal še kapetan Razingar, cilja pa ni našel niti strel Tičarja po ostri Gregorčevi podaji z desne.

 

Enostavno je športu tako, da ko je nekdo boljši ti ne preostane drugega kot nasprotniku seči v roke, žal pa je možnosti za obstanek med najboljšimi res vse manj. Pred Sloveniji so tekme s talnimi članicami elitnega seksteta svetovnega hokeja. Po prostem dnevu se bodo zvrstile še tekme s Češko, Švedsko in Kanado, ki pa so z mislimi v največji meri tudi že pri zaključnih bojih.

SLOVENIJA  : ŠVICA  1:7 (1:3, 0:3, 0:1)

Stockholm – Športna dvorana Globen, gledalcev 2.132, sodniki: Jerabek Češ) in Kaval (ZDA) – glavna, Carlson (Kan) in Valach (Svk) – linijska.

Strelci: 1:0 Pajič (Pavlin, Pretnar 7.), 1:1 Bodenmann (Cunti, Hollenstein 15.), 1:2 Cunti (Hollenstein, Bodenmann  18., PP1), 1:3 Hollenstein (Bodenmann, Cunti 20., PP1), 1:4 Hollenstein (Vouclair, Walker 32.), 1:5 Moser (Pluss, Niederreiter  36., PP1), 1:6 Ambuhl (Suri 40.), 1:7 Suri (Ambuhl, Gardner 55.).

Kazenske minute: Slovenija 8, Švica 4
 

Slovenija: Hočevar, Kristan, Gregorc, Robar, Jeglič, Tičar, Sabolič, Pretnar, Kranjc, D. Rodman, M. Rodman, Urbas, Pavlin, Kovačevič, Razingar, Pajič, Bašič, Tavželj, Kopitar, Mušič, Pance, Goličič. 

Selektor: Matjaž Kopitar.

 

Švica: Gerber, Berra, Vouclair, Seger, Niederreiter, Pluss, Moser, Blindenbacher, Furrer, Cunti, Bodenmann, Hollenstein, von Gunten, Josi, Ambuhl, Suri, Gardner, Blum, Grossman, Trachsler, Bieber, Walker. 

Selektor: Sean Simpson.

Izjavi:

Matjaž Kopitar, selektor Slovenije:« Odraz moči smo na koncu videli tudi na izidu. Švicarji so nam predstavili kako se igra moderen hokej. Izjemno dobri drsalci so, tehnično zelo podkovani, zelo uspešno pa odigrajo tudi z igralcem več. Štiri izključitve niso poseben minus, smo bili pa kar trikrat kaznovani. Ampak to je že drug nivo hokeja. Mi pa se bomo častno in po svojih najboljših močeh borili do konca.«

Sean Simpson, selektor Švice:« Slovenci so še enkrat znova potrdili, da niso kar tako. Če bi takoj na začetku zadeli še enkrat, morda dvakrat bi se vse obrnilo drugače. Tako pa se na naše veselje ni. Pomembno je bilo da smo ujeli svoj ritem, za nami so bile tri izjemno težke tekme, nič pa nočemo prehitevati in smo že povsem usmerjeni k naslednjemu nasprotniku. Prvenstvo ima zelo zahteven urnik.«