Innsbruck – Kaže, da slovenskim hokejistom zares ugaja ko turnir lahko začnejo s tekmo proti Belorusiji. Tako je bilo februarja v Vojensu na Danskem, tako se je začel turnir evropskega izziva tu na Tirolskem. In le vprašamo se lahko kako bi se vse skupaj odvijalo, če bi Risi svetovno prvenstvo maja na Švedskem začeli z Belorusi in ne z Norvežani.Ampak ta ugibanja pustimo ob strani. Daleč najbolj pomembno je, da je nekoliko pomlajena slovenska vrsta v Innsbrucku začela zelo spodbudno. Uvod je bil več kot odličen. Fantje so se na ledeni ploskvi držali vseh navodil, ki jih je pred njih postavilo strokovno vodstvo, na čelu s selektorjem Matjažem Kopitarjem. Zelo odločna postavitev, skoraj na meji agresivnosti je hitro prinesla tudi uspeh, saj je udarna slovenska trojka v napadu dodobra osmešila belorusko zasedbo. Po podaji Žige Jegliča in Roka Tičarja pa je Robert Sabolič dosegel izjemno lep gol  s skoraj modre črte. Plošček se je na svoji poti v belorusko mrežo res da dotaknil enega od beloruskih oklepnikov, končal pa je v mreži, kar je bilo v danem trenutku najbolj pomembno. Le 24 sekund kasneje je bila prednost že povišana. Kot da bi druga napadalna trojka želela slediti prvi trojki. Vse skupaj je začel kapetan Marcel Rodman, nadaljeval je Jan Muršak, ki ga leto dni ni bilo v slovenskem reprezentančnem dresu, izjemno efektno pa je za zaključek opravil še Jan Urbas. Predvsem Rodman in Urbas sta si po ne pretirano uspešnem prvenstvu na Švedskem želela novega dokazovanja. Po uvodu v sezono na nemškem ledu pa sta bila izjemno zadovoljna tudi po koncu tekme. Jan Muršak pa nam je ob vsem povedal: » Res sem vesel, da sem se znova predstavil v majici državne reprezentance. Mislim, da je bila tekma nekaj posebnega, saj je najmanj prvi del tekme moštvo odigralo zares dobro tekmo z vedno močnimi Belorusi. Le ti so v nadaljevanju vzpostavili ravnotežje, ampak zmaga z njimi nikdar ni lahka. Dober obet je vse skupaj tudi za obe tekme, ki nas še čakajo. Veseli me, da so tudi mladi fantje nalogo opravili zelo dobro in da je večina na pravi poti v boju za mesta v tej izbrani vrsti. Menim, da smo z Janom in Marcelom odigrali doslej najboljšo tekmo odkar igramo skupaj. Morda tudi zato, ker sem zdaj bolj vajen tega velikega igrišča. Vsekakor upam, da nam bo šlo tudi z domačini in Francozi. Tekme z Avstrijci so vedno nekaj posebnega, morda naš najhujši nasprotnik, ko gre tudi za prestiž. Hrvati enostavno v hokeju niso na tej ravni, zato smo si mi izbrali Avstrijo. Prepričan sem, da si želijo zmago v domači dvorani. Ampak ne bo jim lahko,« je zaključil Mariborčan, ki je ves čas izjemno razpoložen in dobre volje.

Med mladeniči, ki odločno trkajo na vrata reprezentance je vsekakor tudi Matic Podlipnik, ki je ob odsotnosti nekaterih nosilcev igre na položajih branilcev dobil priložnost v drugi postavitvi in jo za uvod zelo dobro izkoristil:« Vsekakor nam ta reprezentančni premor pride zelo prav, saj se enostavno odpočijemo od klubskih obveznosti in se predamo znova vzdušju v reprezentančni garderobi, ki je zares izjemno. Ves čas smo se držali vseh navodil. Beloruse smo držali čim dlje od gola in v prvem delu tekme skoraj niso imeli nevarnega strela. Seveda so potem šli na vse ali nič. Mi smo morali le držati korak z njimi, potrebno je bilo ohraniti mirne glave. Nismo delali neumnih prekrškov. Belorusi so postajali tudi nervozni, ampak nas niso znali presenetiti prav z ničemer. Tekme z Avstrijo so za slovenski tabor vedno nekaj posebnega in se že veselim novega merjenja z njimi in da jih v dobre pol leta premagamo še enkrat in to seveda na njihovem ledu, » je sklenil vse boljši branilec Dukle iz Jihlave.

 

Matjaž Kopitar ni bil posebno navdušen, videlo pa se je, da ga veseli predvsem dejstvo, da so se fantje do potankosti držali vseh navodil in le štirje treningi na Bledu so v celoti uspeli. » Posebej te zmage ne bom dvigoval v nebo, sami ste že rekli, kaj je bilo najbolj zanimivo. Predvsem prva tretjina je bila odlična. Ko so se oni vračali nazaj v igro smo naredili nekaj nepotrebnih napak. Vsekakor bi morali izkoristiti tudi prednost dveh igralcev več. Na težkih tekmah je to zares obilna prednost, ki jo najboljši tudi znajo izkoristiti. Tekme so namenjene, da izboljšamo našo uigranost in morda sam izid ni tako v ospredju, čeprav je vedno lepo zmagati. Te dvoboje z Avstrijci morda že nekoliko preveč poveličujemo, saj smo v zadnjem obdobju res uspešnejši. Ampak to bo nova tekma, znova bo potrebno dokazovanje in fantje bodo imeli nove naloge. Če se jih bodo držali bom sam najbolj zadovoljen, saj smo le tako lahko zares uspešni,« je po prvi tekmi povsem hladne glave povedal strateg slovenske vrste Matjaž Kopitar. Ob vsem je še dodal, da bo zanesljivi zmagi z Belorusi za Avstrijo ne namerava spreminjati prav nič, držal pa se bo dogovora pred turnirjem, da bo vsak od trojice med vratarji dobil po eno priložnost. Ne glede na zaklenjena vrata bo Roberta Kristana, ki je bil izbran tudi za najboljšega igralca v slovenski vrsti za uvod, z Avstrijo zamenjal Luka Gračnar, ki je tako zablestel na zadnjih tekmah Slovenije v Stockholmu. Morda bo kdo zdaj po novi zmagi z Belorusijo hitro pokazal na igralski seznam Belorusov, češ da so na Tirolskem v slabši zasedbi kot Slovenija v primerjavi s Stockholmom, dejstvo ki drži kot pribito pa je, da reprezentance kot je Belorusija nikdar ni enostavno premagati. In to je Risom uspelo še enkrat v tem letu. V 13. medsebojnih tekmah je namreč Slovenija v Innsbrucku šele tretjič premagala belorusko vrsto.

 

SLOVENIJA  :  BELORUSIJA  3:0 (2:0, 1:0, 0:0)

Innsbruck – Mala olimpijska dvorana, gledalcev 300, sodniki: Kellner in Graber – glavna, Johnstone in Widmann – linijska.

Strelci: 1:0 Sabolič (Jeglič, Tičar 3.,), 2:0 Urbas (Rodman, Muršak 4.,), 3:0 Muršak (Gregorc, Rodman).

Slovenija: Kristan, Hočevar – Gregorc, Pavlin, Tavželj, Erman, Pretnar, Tošič, Kovačevič, Podlipnik – Jeglič, Tičar, Sabolič, Rodman, Muršak, Urbas, Mušič, Goličič, Koren, Verlič, Kuralt, Koblar  . Selektor: Matjaž Kopitar

Belorusija: Koval, Belinskij – Antonov, Karev, Filičkin, Goroško, Nogačev, Jaskevič, Stasenko – Revenko,             Jefimenko, Dadonov, Kisli, Kitarov, Koviršin, Pavlovič, Platt, Zaharov, Stefanovič, Stepanov, Ugarov, Volkov. Selektor: Glen Hanlon.

Še izjave po tekmi:

MATJAŽ KOPITAR

MATIC PODLIPNIK

JAN MURŠAK