Maribor – Po dveh tednih neobveznega druženja v Kranju se je na prvi aprilski delovni dan v štajerski prestolnici zbrala članska hokejska vrsta Slovenije, ki jo v prvi polovici maja čaka naslednji izziv v tem letu. Po izjemno uspešnem nastopu na kvalifikacijah za olimpijske igre v Sočiju, ki so jih »risi« opravili v Vojensu na Danskem in si prvič priigrali nastop pod petimi krogi, je nova naloga še sedmo svetovno prvenstvo elitne skupine kjer bo zastopana Slovenija. Slovenija se bo vrnila na Švedsko kjer je pred 11. leti prvič okusila moč najboljših. Tedaj si je pod vodstvom Matjaža Seklja za nameček priigrala tudi obstanek v elitni skupini, to pa bo cilj tudi tokrat. Prvenstvo elite bo sicer potekalo po drugačnem tekmovalnem ustroju kot so ga slovenski hokejisti vajeni. Bolj pomembno kot to pa je, da bodo v Stockholmu dobro pripravljeni za izzive, ki jih čakajo v sedmih tekmah.

Po opravljenem v Vojensu bodo zdaj tudi nasprotniki na slovensko reprezentanco gledali drugače kot doslej. Prav zato se v izbrani vrsti nič ne prepušča naključjem in je skupaj že dva tedna. Uvodni del vadbe v Kranju je bil neobvezen, ampak fantje, ki so bili pristi niso razmišljali o tem, da se treningov ne bi udeležili. Prvi trening v Mariboru pa je opravilo že 21 igralcev, med katerimi so štirje vratarji, šest branilcev in enajst napadalcev. Na nekatere nosilce igre pa bo potrebno še počakati.“Enostavno sem se držal recepta iz prejšnjih let, da sem tudi tokrat že sredi marca zbral igralce, ki niso bili več v pogonu. To je enostavno potrebno, drugače na takem nivoju igranja ne gre. V Kranju smo opravili obilo dela okrog telesne priprave, kar bomo dopolnjevali še v prvih dneh štajerskega dela priprav. Zavedam se, da bo dolgotrajnost skupnega druženja tudi opravila svoje, zato bomo monotonost poskušali razbiti tudi s tekmami. Čakajo nas trije nasprotniki, ki ponujajo različne pristope. Morda se sliši, da za tako težko tekmovanje, kot je svetovno prvenstvo najboljših, ne bomo imeli pravih tekem, zahtevnih nasprotnikov, ampak sam menim, da je prav od nas samih odvisno kako bomo vse skupaj opravili. Kot vedno bom od fantov zahteval odgovornost in okrog tega ni nobenih težav. Če bomo vse naredili kot smo si zamislili in da ne bo poškodb sem prepričan, da bomo v Stockholm odšli odlično pripravljeni,” je ob začetku uradnega dela priprav povedal selektor Matjaž Kopitar. Za zdaj ga najbolj skrbi poškodba izkušenega Marcela Rodmana, težave s poškodbo pa ima tudi Robert Sabolič, ki bo v Maribor prišel v četrtek.

Selektor Matjaž Kopitar (foto: Martina Lunder)

Kar lepo število igralcev je še v svojih klubih, tako da jih najbrž niti za tekmo s Kazahstanom še ne bo v pogonu. Branilec Klemen Pretnar pa je na pripravah že od začetka: “Pomembno je, da se vsi zavedamo kaj nas čaka. In to dobro vemo, saj smo to potrdili tudi na Danskem. Smo skupina fantov, ki ves čas ve kaj si želi in kaj je naš cilj. Zdaj tudi številni mladi, ki so se vključili lahko spoznajo kakšen je red v naši reprezentanci. In na tem sloni tudi uspeh. Mlajši so izjemno odločni priti zraven in prav je tako. Zato ni nič narobe, če so poleg tudi ko že vadimo kakšne posebnosti, ki jih bomo potem igrali na prvenstvu. Prej bodo osvojili stvari, lažje jim bo. Tudi okrog uigranosti ne bi smelo biti nobenih težavm saj bo časa za vse skupaj še dovolj. Fino je tudi, da bodo tudi prosti dnevi, da ne pride do zasičenosti. Vsi in vsak zase pa vemo kaj nam je opraviti,” je pred prvim popoldanskim treningom v Ledni dvorani Tabor povedal izkušeni branilec beljaškega VSV-ja Klemen Pretnar.

Klemen Pretnar (Foto: Martina Lunder)

“Za nami je izjemno zahteven del priprav v Kranju, ki pa je seveda kot je poudaril selektor osnova za vse. Vadimo zares kvalitetno, iz dneva v dan nas je vse več in zagnanost pri delu je na res visokem nivoju. Drugače tudi ne more biti, če želimo doseči želeni cilj, da bomo tudi naslednje leto igrali med najboljšimi v Belorusiji. Zavedamo se, da nas po predstavah na Danskem zdaj vsi gledajo drugače. Zato nas po mojem čakajo izjemno zahtevne tekme in upam, da jim bomo kos. Ritem bo izjemen, zato bo tudi priprava, predvsem telesna izjemno pomembna. Vsekakor upam in si želim, da bo z nami tudi Marcel Rodman, saj dobro vemo kaj pomeni njegova prisotnost že v garderobi, kaj šele na ledu. Tudi sam upam, da se nas bodo poškodbe ognile, saj se morebitna odsotnost vsakega lahko precej pozna.” 

Jan Urbas (foto: MArtina Lunder)


Če kdo je prav Jan Urbas pravi naslov okrog tega, saj je zadnja večja tekmovanja moral izpustiti prav zaradi poškodbe. Na srečo pa je v Vojensu znova lahko potrdil svoje izjemno hokejsko znanje. V naslednjih dneh bo Slovenija v Mariboru odigrala štiri pripravljalne tekme. V petek (18.30) in soboto (18.00) z Italijo ter naslednji torek in sredo (18.30) s Kazahstanom. Vstopnina bo 5 EUR.

Foto: Martina Lunder