Stockholm – Kako hitro je minilo 11 let od prvega slovenskega hokejskega druženja z elitno skupino, ko je tedaj četa Matjaža Seklja v Geoteborgu na zahodu Švedske kot novinka zelo zanesljivo obdržala mesto med elito. Tokrat so slovenski hokejisti z najboljšimi znova na Švedskem. Že nekoliko ostarela dvorana Globen pa bo od prve majske sobote naprej znova pisala zgodovino slovenskega hokeja. V februarju so se »risi« iz Skandinavije v domovino že vrnili kot veliki zmagovalci, tokrat pa jih čaka izjemno zahtevno delo, da potrdijo mesto med najboljšimi tudi za prvenstvo, ki bo naslednje leto prvič v Belorusiji.

 

17. marca, dober mesec po predolimpijskih kvalifikacijah je slovenska stroka, ki jo zdaj vodi nekdanji reprezentant Matjaž Kopitar v Kranju zbrala hokejiste, ki so merili na dres z risom na prsih. Ob zgodnjem zaključku tekmovalnega dela sezone se je kar lepo število čvrstih mladeničev odzvalo povabilo za skupno delo tudi v pomladanskem obdobju, Zasedba je bila tudi ob aprilski selitvi v Maribor še izjemno pisana. V teh šestih tednih priprav za Švedsko pa je ne glede na vse težave s katerimi se spopada slovenski hokej dobil potrdilo, da vse ni povsem črno. »Prav vsakemu med fanti, ki je bil v teh tednih z nami bi se zahvalil za njihovo sodelovanje, da smo na koncu lahko zbrali tiste, ki so v tem trenutku enostavno najboljši. To, da sem jim moral po napornem skupnem delu reči hvala je bilo v teh dneh zame nekaj najtežjega, ampak tako je delo selektorja. Prav vsi, ki so bili z nami so s svojim delom in pristopom potrdili njihov vpoklic na treninge in tekme, ki so jih odigrali z nami. V največji meri je bilo že na začetku jasno, da prav veliko prostih mest za pot na Švedsko ne bo, sploh zdaj, ko bomo tudi tu na severu Evrope zaigrali skorajda z enako zasedbo kot na Danskem. Vsak, ki je bil z nami pa je vgradil svoj delež k temu, da smo povsem pripravljeni za merjene moči z najboljšimi na svetu,« je že pred zaključnim treningom v sredo v Ledni dvorani v Mariboru pripovedoval selektor Matjaž Kopitar.

 

Logistika pri potovanju je pri hokejskih moštvih še dodatno težja kot pri ostalih kolektivnih športih. Tudi to so pri vodstvu HZS tokrat odlično načrtovali, ob vsem pa so bile tudi uvodne obveznosti na prizorišču zelo tekoče opravljeno. Slovenska vrsta je po ledeni ploskvi dvorane Globen prvič zadrsala v četrtkovem popoldnevu. Morda je vse skupaj potekalo nekoliko nenavadno, saj so vratarje prepeljali z nekakšnim vozičkom, ampak začelo se je. Še vedno ni bilo v izbrani vrsti bratov Rodman, Marcela in Davida, kar je nekoliko jezilo selektorja Kopitarja. Prav veliko pa se ni dalo spremeniti, oba člana drugega slovenskega napada in prvaka nemškega drugoligaškega prvenstva bosta z moštvom šele v petek popoldan. »Razumljivo je, da sem ju pričakoval že včeraj zvečer. Tudi če bi spustila uvodni trening nič za to, res pa sem si želel, da z nami zadrsata že na petkovem treningu. Ta je za nameček še dopoldne, saj se prvenstvo začne in prvič bosta na ledu na ogrevanju pred tekmo. To mi sicer ni všeč. ampak to so dejstva, ki jih moramo sprejeti. Kakšno bomo še rekli o tem, ampak mimo dejstva ne moremo. Kot vedno je zame samo to pomembno kako bomo namreč na igrišču delovali mi sami. Nasprotnik zna kar zna in tudi teži k temu, da bo pokazal največ od tistega kar zna. Mi smo tu, da mu to preprečimo in to je naša naloga. To, da ne bomo opravili niti enega skupnega treninga je vsekakor naš primanjkljaj, ampak za nazaj ne bomo več popravili nič. Norvežani so v zadnjem obdobju naredili ogromen korak naprej, v zadnjih petih letih so bili trikrat med osmerico in že to veliko pove o tem kdo nas čaka za uvod v prvenstvo,« je zaključil selektor Matjaž Kopitar, ki očitno ne bo pričakal niti prihoda Jana Muršaka, ki nastopa v končnici ameriške lige AHL.

 

Tomaž Razingar je bil del reprezentance, ki je na Švedskem že nastopila pred 11 leti. Spomini so izjemni. Tedaj je bil med najmlajšimi, zdaj je z napisom C na prsih starosta te reprezentance: “Za nami je zares dolg dan, saj smo vstali še sredi prejšnje noči. Seveda so noge nekaj težje, zato nam morda led ni ustrezal, ampak za vse bo tak kot je. Start bo izjemno pomemben, vemo kaj pomeni Norveška v zadnjih letih in da bo v soboto zagotovo v vlogi favoritov. Morda je to za nas celo prednost. Izjemno dolge in zanimive priprave so za vsemi nami. Poglejte Marcela in Davida, ki sta igrala vse do zadnjega in jima seveda čestitam za uspeh v ligi, kjer sem igral tudi sam. Obenem tudi trenerji nimajo lahkega dela, saj je v tem obdobju potrebno držati zelo visok ritem dela. Drugače ne gre. Naš reprezentančni hokej je februarja dosegal izjemen uspeh in tudi tu se bomo potrudili, da bomo končno lahko rekli, da je za slovenskim športom izjemno uspešni zimski del sezone. Tu nas čaka izjemno težki turnir s kar sedmimi izjemni nasprotniki. precej težje delo nas čaka kot v Vojensu, ampak pravim upam, da bomo še enkrat znova uspešni.”

Aleš Kranjc se je reprezentanci priključil šele v ponedeljek, ko sta pri Kölnu v Nemčiji sezono v ligi DEL kot podprvaka sklenila z Rokom Tičarjem. “Prepričan sem, da smo s tem treningom led prebili, saj zdaj nismo več ekipa, ki bi jo denimo preveč zanimal pogled na mogočno dvorano in bi denimo pozabili na druge stvari. Vse smo opravili kot je potrebno. Seveda so se nam prikradle tudi napake, ampak to je če ste spremljali tudi druge a uvod in prvo druženje z novim prizoriščem povsem razumljivo. Jutri bomo vse podredili tekmi z Norveško. Veliko njihovih oglednikov smo videli na tribuni, ampak to samo pomeni, da se nam posvečajo drugače kot so se morda še v Bratislavi. Uspeh z Danske je zelo odmeven, kar sem videl tudi v Nemčiji. Prepričan sem, da imamo trenutno več kvalitetnih igralcev kot smo jih imeli doslej. In vse te stvari se morajo ujeti in potem je vse lažje. Matjaž nas pozna dobesedno vrsto led. Pozna naše sposobnosti, tudi karakterne značilnosti in to prinaša uspehe. Ne morem reči, da bo karkoli šlo brez težav. V športu je to nemogoče, prepričan pa sem, da bomo prav vsi prispevali največ možno in upam, da bo dovolj, da bomo tudi naslednje leto zraven,” pa je zaključil eden stebrov ekipe, ki jo v naslednjih 11. dneh čaka boj za preživetje med resnično elito svetovnega hokeja, ki v svoj hokej vlagajo precej več kot pri nas. Toda podobno smo zapisali tudi pred začetkom Vojensa. Kako se je končalo pa že vemo, Slovenija je v Sočiju. Ali bo tudi v Minsku pa počakajmo dober teden dni.

Fotogalerija (foto: Drago Cvetanovič)

http://www.youtube.com/watch?v=MfmYCoEyV_o