Dvoboj s Švico je pomenil uvod v drugi reprezentančni premor v sezoni. V četrtek se bo v Ljubljani začel turnir serije Euro Challenge s Slovenijo, Norveško, Francijo in drugo rusko ekipo, Švicarji pa so se v Tivoliju ustavili na poti na podoben turnir v Celovcu.

Selektor Matjaž Kopitar je na drugo reprezentančno akcijo v sezoni poklical nekaj več igralcev, saj bodo imeli na sporedu štiri tekme v prav toliko dneh, vsi pa ne bodo na voljo na vseh dvobojih. Današnjega je v vratih začel Robert Kristan.

Švica se je že takoj na začetku pokazala kot trdna in močna ekipa. Slovenija je v prvem delu imela le eno priložnost, ko je takoj na začetku Mitja Šivic meril mimo vrat. Nato so gostje prevzeli pobudo in vratar Kristan se je moral ob nekaj nevarnih strelih izkazati. Manj dela je imel na drugi strani Martin Gerber, pa čeprav so imeli Slovenci v prvem delu trikrat številčno prednost. Vendar je niso znali izkoristiti, po nezbranostih v obrambi pa so bili v protinapadih Švicarji zelo nevarni in bližje prvemu golu na tekmi.

Druga tretjina je prinesla bolje enakovredno igro Slovenije. Švicarji so sicer zadeli vratnico, na drugi strani pa se je v 25. minuti Aleš Mušič sam znašel pred vratarjem Gerberjem, a je bil slednji uspešnejši. Mušiču se je sredi tekme ponudila še ena priložnost, ko je prišel do ploščka pred vrati, tudi takrat pa je bil zmagovalec švicarski vratar. Minuto pozneje je Švica povedla, odbiti plošček je iz neposredne bližine za hrbet Kristana spravil Ivo Rüthemann. Slovenski vratar je imel do konca drugega dela nato spet precej več dela kot švicarski, saj so gostje stopnjevali pritisk, Slovenci pa so imeli še dve številčni prednosti, ki pa sta tako kot prve tri ostali neizkoriščeni, na drugi strani pa niti Švicarji kljub pritiskom niso premagali Kristana ob prednosti 5-4.

Slovenija je ob začetku zadnjega dela zdržala ob dveh zaporednih izključitvah, nekajkrat je spet dobro posredoval Kristan. Podobno kot v prvih dveh tretjinah so Švicarji spet prevzemali pobudo, najlepši priložnosti sta si ustvarila Severin Blindenbacher in Martin Plüss, povsem brez priložnosti pa ni bila niti Slovenija. Eric Pance je v 51. minuti meril le malo nad prečko, Edo Terglav pa je v 53. krenil v hiter protinapad, a je Gerber plošček ustavil. Švica je še enkrat silovito pritisnila ob prednosti igralca več, drugega gola pa ni dosegla. Zato pa ga je Slovenija minuto in pol pred koncem, ko je izkoristila šesti ″power-play″, v polno pa je zadel branilec Blaž Gregorc.

V podaljšku je imela vsaka stran po enkrat igralca več na ledu, a prednosti ni nobena izkoristila, tako da so o zmagi odločali kazenski streli. Za Slovenijo je zadel le Eric Pance in zmago iz Tivolija so odnesli Švicarji.

Izjavi po tekmi

Selektor Matjaž Kopitar
“Moram reči, da sem zadovoljen. Na začetku je bilo sicer prisotne preveč nervoze, tako da smo nekaj časa potrebovali, da smo se sprostili. Sama tekma pa je bila hitra, ostra na dvobojih in poraz po kazenskih strelih ni tragedija. Nekaj preveč izključitev je morda posledica prehoda s klubov na reprezentanco, saj sodniku tu piskajo več prekrškov kot so fantje navajeni.”

Napadalec Eric Pance
“V prvi tretjini smo bili premalo samozavestni, zato so bili Švicarji tudi boljši nasprotnik. Drugo in tretjo tretjino smo odigrali samozavestnejše, imeli smo priložnosti, a plošček ni želel v nasprotnikovo mrežo. Dober znak za naprej je, da nam je ob koncu uspelo izenačiti.”

Turnir Euro Challenge se bo v četrtek popoldne začel s tekmo med Rusijo II in Francijo, zvečer ob 19.15 pa se bosta pomerili še Slovenija in Norveška.

 

Slovenija – Švica 1:2 KS (0:0, 0:1, 1:0, 0:0, 0:1)

Ljubljana, Hala Tivoli
Gledalcev: 1000
Sodniki: Dremelj, Lešnjak B., Hribar, Lešnjak A.

Strelci:
0:1 ŠVI Rüthemann (Plüss M., Loeffel)/30:40
1:1 SLO Gregorc (Jeglič, Tičar)/58:29 PP1
1:2 ŠVI Sprunger/ 65:00 KS

Kazenski streli:
1:1 ŠVI Sprunger
1:1 SLO Tičar
1:2 ŠVI Christen
1:2 SLO Gregorc
1:2 ŠVI Rüthemann
2:2 SLO Pance E.
2:2 SLO Pance Ž.
2:2 ŠVI Christen
2:2 SLO Sabolič
2:3 ŠVI Sprunger

Kazenske minute:
Slovenija: 14 (2, 2, 6, 4)
Švica: 16 + 10 (Plüss M.) (6, 4, 2, 14)

Najboljša igralca:
Slovenija: Sabahudin Kovačevič
Švica: Martin Gerber

Slovenija:
Kristan, Hočevar A.; Gregorc, Robar, Sabolič, Tičar, Jeglič; Kužnik, Tavželj, Šivic, Terglav, Razingar; Kovačevič, Dervarič, Pance Ž., Mušič, Pance E.; Grahut, Selan, Dolinšek, Hočevar M., Ropret

Švica:
Gerber, Berra; Bezina, Blindenbacher, Ambühl, Berger, Christen; Chiesa, Furrer, Moser, Pestoni, Plüss B.; Hirschi, Loeffel, Plüss M., Rubin, Rüthemann; Seger, Wellinger, Sprunger, Trachsler, Steiner, Suri

{image-gallery album=5686269949789555617}