6. maj 2017, Pariz – Slovenska hokejska reprezentanca je 81. svetovno prvenstvo elitne divizije in deveti svoj nastop med najboljšimi dočakala z veliko mero optimizma in upanjem na tretji obstanek med najboljšimi. Švica je bila prva ovira na poti do izpolnitve cilja, srečanje pa se je na drugi dan svetovnega prvenstva v Parizu in Kölnu začelo ob 12 uri in 15 minut.

Foto: International Ice Hockey Federation

Foto: International Ice Hockey Federation

Naši hokejisti so začeli slabše od nasprotnika, ki je takoj postavil nevarno cono okrog Gašperja Krošlja, ki se je že v uvodnih minutah moral kar nekajkrat izkazati. Kljub pritisku Švicarjev pa so prvo igro z igralcem več dobili naši fantje, ko je na klop po prekršku moral Raphael Diaz. Naši so zadihali, a ne za dolgo, saj je v 11. minuti kot prvi kazen za Slovenijo dobil Jan Urbas. Razigrani Švicarji so zadeli le po 29 sekundah igre z igralcem več, ko je Krošlja z backhandom z leve matiral Andres Ambuhl. Veselje se še ni dodobra poleglo, že so Švicarji znova dvigovali roke v znak veselja. Dvanajst sekund kasneje je Krošlja z razdalje matiral še Gaetan Haas. Sledilo je nekaj obetavnih slovenskih poizkusov in nevaren strel Roberta Saboliča s sredine, a žal brez uspeha. Ob izteku 17. minute pa lepa akcija Švice in natančen izstrelek Romaina Loeffela, ki je od leve vratnice matiral Krošlja. Krizne sekunde so bile znova kratke, saj so Švicarji četrtič zadeli že čez 48 sekund. Tokrat je bil po manjši gneči pred vrati natančen še Simon Bodenmann.

Foto: International Ice Hockey Federation

Foto: International Ice Hockey Federation

Po slabem uvodu so risi v drugo tretjino zadrsali odločnejši in z Matijo Pintaričem v vratih. Švicarji so dobivali vse manj dvobojev, tudi podaje pa niso več tekle, kot v prvi tretjini. Že v 24. minuti so naši dobili novo prednost igralca več, ki pa je žal znova niso izkoristili. Prekršek za švicarsko priložnost je v 29. minuti storil Sabolič, a tudi brez uspeha. Ob napadih naše reprezentance je bilo tudi malce smole, saj je strel Mihe Verliča zletel v vratnico. Sledila je še ena naša prednost igralca več na ledu, a žal neučinkovita, nato pa je tik pred iztekom kazni Retu Schappiju prekršek storil Sabahudin Kovačevič v 37. minuti tekme. Naši so igrali zelo dobro, Švicarji so bili v težavah. Hitri Jan Muršak jim je po dobri minuti igre ušel in skoraj že matiral Jonasa Hillerja, ki je poizkus zaustavil, nato pa je z modre črte sprožil še Andrej Tavželj, slovenski kapetan pa je uspešno podstavil palico in Hiller je bil premagan. Švicarjem se je takoj za tem v situaciji 2-1 ponudila lepa priložnost, Pintarič, ki je branil zelo dobro, pa je ravno prav oviral nasprotnega napadalca, da je plošček zletel v prečko.

Foto: International Ice Hockey Federation

Foto: International Ice Hockey Federation

Več kot očitno je zadetek z igralcem manj našim fantom dal krila, sploh po tem, ko so uspešno ubranili še kazen zaradi spotikanja. Na klop je odšel Matic Podlipnik, odličen pa je bil Matija Pintarič. Manj kot minuto po povratku Podlipnika je prodor po sredini naredil Žiga Jeglič, ki je ustrelil z backhandom, Hillerju pa je plošček ušel med nogama. Po veselju v 46. minuti tekme je sledilo živčno obdobje na švicarski strani, kazni so si sledile ena za drugo in naši so kmalu imeli igro 5-3. Po daljšem kombiniranju so jo kronali s super akcijo na začetku 55. minute, ko je po podajah Klemena Pretnarja in Kena Ograjenška s sredine pod prečko zadel Jan Urbas. Naši so še naprej imeli igralca več in kar čutilo se je, da bo padel tudi zadetek za izenačenje. Nanj ne bilo potrebno počakati le dobro minuto, ko je Hillerja za popoln povratek premagal še Robert Sabolič. Švicarji so bili na tleh, naši pa so priložnost za zmago dobili dobri dve minuti pred iztekom rednega dela, ko je na klop moral še Philippe Furrer. Kombinatorna igra razigranih risov je skorajda prinesla nov zadetek, a žal se tokrat ni izšlo in tekma je odšla v podaljšek.

Foto: International Ice Hockey Federation

Foto: International Ice Hockey Federation

Naši so želeli osvojiti dve točki, kar so nakazali takoj na začetku podaljška. Nevaren je bil Žiga Jeglič, Jan Muršak je krožil okrog švicarskega gola in ko se je zdelo, da je zadetek čisto blizu, so slednji zdrveli v protinapad, Luka Vidmar pa je dobil kazen zaradi oviranja pred golom. Borbeni risi so igro 4-3 mirno pripeljali do konca in na odločitev o zmagovalcu je bilo potrebno počakati do kazenskih strelov. Kot se je izkazalo kazneje, je že v prvi seriji tekmo odločil izkušeni Damien Brunner, ki je s hitrim preigravanjem ukanil Pintariča, pri naših pa so bili žal neuspešni Sabolič, Rok Tičar in Muršak.

Foto: International Ice Hockey Federation

Foto: International Ice Hockey Federation

Za najboljšega igralca tekme je bil razglašen branilec Mitja Robar. Že jutri ob 12.15 uri naše čaka nova tekma proti aktualni dvakratni zaporedni svetovni prvakinji Kanadi.

Švica – Slovenija 5:4* (4:0, 0:1, 0:3, 0:0, 1:0)
* po kazenskih strelih

1:0 – 10:49 Ambuhl (Suter) PP1
2:0 – 11:01 Haas (Praplan, Genazzi)
3:0 – 16:59 Löffel (Hollenstein, Praplan)
4:0 – 17:47 Bodenmann (Brunner)
4:1 – 38:31 Muršak (Tavželj) SH
4:2 – 45:50 Jeglič (Kranjc, Sabolič)
4:3 – 54:02 Urbas (Ograjenšek, Pretnar) PP2
4:4 – 55:23 Sabolič (Tičar) PP1
5:4 – 65.00 Brunner PS

Streli: SUI 32 (15, 8, 8, 1); SLO 23 (5, 8, 9, 1)
Kazni: SUI 16 (2, 4, 10, 0); SLO 10 (2, 4, 2, 2)

SLOVENIJA: Krošelj/Pintarič, Robar, Kovačevič, Jeglič, Tičar, Sabolič, Vidmar, Kranjc, Urbas, Muršak, Verlič, Pretnar, Gregorc, D.Rodman, Ograjenšek, Goličič, Tavželj, Podlipnik, Mušič, Pem, Kuralt; Selektor: Nik Zupančič

Zapisnik tekme
Posnetek tekme
Vrhunci tekme