Člani avstrijske reprezentance so pred tekmo precej tarnali nad zdravstvenimi težavami, saj je peterica že prvotno ostala v hotelu zaradi želodčnih težav. Napadalne peterke so v gostujočem taboru tako sestavili dobesedno tik pred zdajci, selektor Viveiros pa se je za postavitve odločil šele po ogrevanju, ko je v garderobi za nameček ostal še Geier.

 

Ob vseh težavah, ki so jih imeli rdeče-belo-rdeči pa jih je domača vrsta želna tekme po 12. napornih treningih napadla dobesedno na samem začetku. Risi so se nad Avstrijce spustili kot roj čebel in sredi 8. minute že vodili s 3:0. Še pred uvodnim golom izjemno zanesljivega branilca Blaža Gregorca, ki je izkoristil odlično Saboličevo podajo nazaj  je imel lepo priložnost drugi slovenski napad. Žiga Pance po desni strani pa je bil za uvod celo prehiter za nasprotnike in tudi za plošček. Drugi gol je pripevala kombinacija tretjega in četrtega napada. V njavečji meri gre za fante, ki odločno trkajo na vrata reprezentance, največ izkušenj z mednarodnimi tekmami med vsemi pa ima Gašper Kopitar, ki je s svojo čvrstostjo še enkrat znova povsem opravičil vlogo v izbrani vrsti. Tokrat sta mu odlično sledila še Luka Bašič in Celjan Rok Leber, ki je vsekakor med tistimi, ki si želi eno od dodatnih dveh vozovnic za nastop v Stockholmu. Le dobro minuto za tem pa so bili v glavni vlogi znova člani udarnega napada, kjer se je namesto Roka Pajiča, ki še igra v finalu lige DEL, odlično znašel Jan Urbas, ki čaka svoja »Nemca« brata Rodman. Takoj po tretjem glu so imeli Avstrijci minuto odmora in do prvega odmora Rene Swette ni več prejel gola.
 

Tudi v nadaljevanju pa so bili domačini pred tokrat precej bolj polnimi tribunami bolj aktivni. Z goli pa se jim vendarle ni več pretirano mudilo. Avstrijci pa so bili tudi precej bolj zanesljivi v njihovih obrambnih nalogah. Nedvomno pa velja omeniti strele Saboliča, Panceta in Leberja, ki pa so bili za las nenatančni. Nekaj pa je svoj odstotek obranjenih strelov povišal tudi vratar avstrijskih prvakov iz Celovca. Proti koncu druge tretjine je imel svojo priložnost tudi Jeglič, pa tudi branilec Tošič bi ob zavrnjeni podaji Kuralta lahko bolje reagiral. Gašper Kopitar je nato poskusil še z desne in leve, Svette pa je obakrat odlično pokril svoj bližnji kot. Še pred koncem so Avstrijci le presenetili Kristana, ki pa je tik pred koncem dobil udarec v nogo in je v zadnji tretjini slovenski gol prepustil Gašperju Krošlju.

Tudi v zadnjem delu je bila Slovenija izjemno razpoložena. Odlično pokrivanje prek celotnega igrišča je prineslo povišanje na 5:1 v 47. minuti, ko sta se na seznam strelcev vpisala še Pajič in Mušič, ki sta na teh pripravah prvič zadela. Predvsem jo svojo razigranost v petkovem večeru kronal zdaj drugi slovenski napad, saj je gol padel v slogu hitropotezne igre. Nato velja omeniti še lepo potezo Leberja v 51. minuti in poskus Jegliča minuto kasneje, gostje pa so izid ublažili ob prednosti igralca več le pet sekund po izključitvi Aleša Mušiča, ki pa je bil na koncu izbran za najboljšega igralca v domači vrsti. Jutri ob 17.30 bodo Slovenci z Avstrijci sklenili pripravljalne tekme na Štajerskem, kjer bodo ostali tudi v naslednjih dveh tednih do začetka prvenstva na Švedskem.

SLOVENIJA  :  AVSTRIJA    5:2  (3:0, 0:1, 2:1)

 

Maribor – Ledna dvorana Tabor, gledalcev 600, sodniki: Trilar in B. Lešnjak  – glavna, A. Lešnjak in Pahor – linijska (vsi Slo).
Strelec: 1:0 Gregorc (Sabolič  3.,), 2:0 Leber (Bašič, Kopitar 7.,), 3:0 Sabolič (Gregorc, Urbas 8.,), 3:1 Schiechl (Iberer 38., SH), 4:1 Pajič  (Pavlin, Bašič 45., PP1), 5:1 Mušič (Pance, Kovačevič 47.,), 5:2 A. Lakos (Unterluggauer, Kaspitz 60., PP1)
Izključitve: Slovenija 10 , Avstrija 16
Slovenija: Kristan, Krošelj, Robar, Gregorc, Jeglič, Sabolič, Urbas, Pretnar, Kovačevič, Goličič, Pance, Mušič, Tavželj, Pavlin, Kopitar, Bašič, Pajič, Podlipnik, Tošič, Leber, Kuralt, Koren.
Selektor: Matjaž Kopitar.
Avstrija: Swette, Starkbaum, Schumnig, Unterluggauer, Kach, Latusa, Iberer, Altmann, A. Lakos, Oberkofler, Peintner, Herburger, Lukas, Klimbacher, Welser, Schuller, Schiechl,P. Lakos, Reichel, Schlacher, Baumgartner, Kaspitz.
Selektor: Manny Viveiros.

Fotogalerija: Gregor Krajnčič