14. december 2016, Budimpešta – Pred tretjim nastopom na svetovnem prvenstvu v Budimpešti je stroka v slovenski ekipi veliko delala na tem, da se mladi hokejisti ne bi prepustili mislim ob slabem rezultatu, ki so ga, kljub dobri igri, dosegli proti Poljski. Tekmovalno obarvan trening dan pred tem se je nadaljeval z druženjem, jutro pred tekmo pa v skupnemu sprehodu z nekaj gimnastike. Motivacijski prijemi so zbledeli sliko na poraz, odločeni poseči pred zmago pa so mladi risi tudi stopili na led v Jegpaloti. Pokazali so veliko, precej več od nasprotnika in zasluženo slavili.

Sreča spremlja hrabre

Sreča spremlja hrabre

Začetek je bil previden, risi so si vzeli čas, da so občutili led in plošček, nato pa se je tekma odvijala več ali manj v eni smeri. Že v tretji minuti je pred gol Italije prodrl Rok Macuh. Akcija je obetala, Roku pa je zmanjkalo prostora za dober in nevaren strel. Ampak že to je vneslo nemir v vrste nasprotnika in napadi Slovenije so se začeli vrstiti. Kmalu po akciji Macuha je močno ustrelil še branilec Luka Zorko, njegov strel pa je bil plen Simona Peitija v vratih Italije. V naslednjem napadu je udarni napad Slovenije odigral lepo akcijo, izkupiček pa je bil prvi power-play na tekmi. Ob igralcu več je najprej poskusil Nik Simšič, vendar je njegov strel vratar odbil visoko preko ograde. Napadi so se nadaljevali, pred golom je težave obrambi naših zahodnih sosedov povzročal Nik Petek, ki je tudi prišel do priložnosti. Ostalo je 0:0. Tudi v polni postavi Italija ni imela protiorožja za slovenske napade. Naslednji, ki je bil nevaren, je bil Luka Maver. Njegov strel je zadel vratarja Italije v glavo in sledila je kratka prekinitev. Po osvojenem sodniškem metu je z modre črte zvito poskusil še Andraž Zibelnik, Peiti pa je imel tudi nekaj sreče, da je uspel ubraniti še ta strel. V deveti minuti pa končno zadetek za Slovenijo. Italija ni mogla ubraniti vseh napadov risov. Z modre črte je ustrelil Nik Petek, kapetan Žan Jezovšek pa je strel preusmeril ravno toliko, da je plošček končal v mreži. Zasluženih 1:0. Italijanska reprezentanca je poskusila takoj odgovoriti, vendar je Mark Vlahovič pak odbil, nato pa so se nadaljevali napadi Slovenije. Poskusov res ni manjkalo, v 16. minuti pa je spet močno ustrelil Luka Zorko, sledil mu je nov poskus Zibelnika. V 18. minuti je Nik Simšič izsilil prekršek, kasneje pa tudi kaznoval napako nasprotnika. Hitra in natančna akcija je bila tudi lepa na pogled. Blaž Tomaževič je ostro podal skozi obrambo nasprotnika na nasprotno vratnico, Nik Simšič pa je plošček pospravil v gol in postavil izid prvega dela.

Nik Petek in Žan Jezovšek sta bila avtorja slovenskega vodstva

Nik Petek in Žan Jezovšek sta bila avtorja slovenskega vodstva

Prva minuta druge tretjine je napovedovala bolj izenačeno srečanje, saj so italijanski hokejisti takoj zapretili. Mark Vlahovič je nevaren strel ubranil, nato pa je sledil protinapad, kjer sta se iz oči v oči pomerila Simšič in Peiti. Nik je žal streljal mimo vrat, čeprav je bil italijanski čuvaj mreže nekako že premagan. Nekaj minut je trajala izenačena borba brez prave priložnosti, nato pa je Krištof Potočnik prišel do strela iz obrata in Slovenija je spet več napadala. Minuto kasneje je preko celega igrišča krenil Rok Macuh, na koncu tudi ustrelil, ni pa zadel cilja. Odbitek je v smeri gola poslal nato še Luka Ulamec, ostalo pa je pri 0:2. Slovenija je spet prevzela pobudo in vrstila akcije v podobnem ritmu kot v prvem delu. Branilec Luka Zorko, ki zna priti do priložnosti, je prejel podajo, zadrsal med kroga in mirno, v stilu izkušenega strelca zadel za 0:3. Sledil je nov power-play Slovenije, v priložnosti pa so se znašli naši nasprotniki. Vlahovič je mirno rešil situacijo. Ob polni postavi so naši zahodni sosedi še naprej poskušali priti do znižanja zaostanka. Pritisnili so na gol Slovenije, ki je obrambne naloge opravila kot je bilo potrebno. V protinapadu je priložnost zamudil Žan Jezovšek, ob koncu druge tretjine pa je na ledu malo tudi zavrelo. Italija se je zatekla k provokacijam in nekaterim udarcem, česar sodniki niso kaznovali. Nik Grahut se je potegnil za soigralca, zato je tudi prišlo do malo prerivanja.

Risi so bili hitrejši in odločnejši, stekla je realizacija in zmaga je bila prepričljiva

Risi so bili hitrejši in odločnejši, stekla je realizacija in zmaga je bila prepričljiva

Lepa prednost Slovenije je bila odlična popotnica za zadnji del, a ekipa se tudi ob takšni prednosti ne sme sprostiti. Italija je poskusila rešiti tekmo s pritiskom in Mark Vlahovič je reševal Slovenijo z lepimi obrambami. Italijani so več napadali in več streljali, Slovenija pa je igrala mirno. V 47. minuti so mladi risi prvič na tekmi igrali z igralcem manj. Ob branjenju se je Simšiču zlomila palica, tako da je bila naloga še težja. Italijanski napad je bil dober in nevaren, Mark Vlahovič pa že premagan, a od nekje je skočil orjak Zorko in preprečil zanesljiv zadetek. Na polovici zadnje tretjine so risi le usmerili sile tudi v napad. Poskusila sta Žan Jezovšek in Mark Čepon. V naslednji minute se je pokazalo, kako pomembno je vztrajati. Najprej je Žan Jezovšek priboril že izgubljen plošček za golom Italije, podal pred gol, Simšič je podajo le podaljšal na drugo stran, Matic Jeklič pa je zadel. Manj kot pol minute kasneje je bil Matic Jeklič znova strelec, to pot je vztrajal sam in ploščico, kljub veliki gneči pred golom nasprotnika, porinil v mrežo Italije. Vprašanje zmagovalca je bilo rešeno, apetitov po golu pa med risi ni zmanjkalo. Lepo akcijo je z novim golom zaključil Žan Markič. Sledila je italijanska igra z igralcem več. Dober poskus je dal veliko dela Marku Vlahoviču, ki je ploščico ustavil na golovi črti. Prerivanju, ki je sledilo, je sodnik naredil konec z obojestransko izključitvijo. Za piko na “i” so risi zadeli še sedmič. V zadnji minuti je pohod Slovenije končal Rok Macuh, ki je bil tako nagrajen za svojo vztrajnost skozi celo tekmo, Mark Vlahovič pa je svojo mrežo, kot prvi na tem prvenstvu, ohranil nedotaknjeno.

Luka Zorko je Marku Vlahoviču pomagal ohraniti mrežo nedotaknjeno

Luka Zorko je Marku Vlahoviču pomagal ohraniti mrežo nedotaknjeno

Z veliko mero samozavesti naša mlada reprezentanca čaka na jutrišnji dvoboj z Ukrajino. Zmaga bi zelo verjetno že prinesla medaljo. Tekma bo ob enakem času kot danes, ob 13.00.

Italija : Slovenija 0:7 (0:2, 0:1, 0:4)

Budimpešta, dvorana Jegpalota. Gledalcev: 100. Sodniki: Oskirko (RUS), Dahl (NOR), Seewald (AUT)

Strelci: 0:1 Jezovšek (Petek, Simšič, 9.), 0:2 Simšič (Tomaževič, Jezovšek, 19., PP1), 0:3 Zorko (Maver, Macuh, 32.), 0:4 Jeklič (Jezovšek, Simšič, 52.), 0:5 Jeklič (Glavič, Potočnik, 52.), 0:6 Markič (Ban, Ulamec, 53.). 0:7 Macuh (Tomaževič, Grahut, 60.)

Kazenske minute: Italija 8 (4, 2, 2), Slovenija 16 (0, 0, 6 + 10 (Simšič))
Streli na gol: Italija 27 (3, 6, 18), Slovenija 36 (16, 11, 9)

Slovenija: Vlahovič, Spreitzer, Čepon, Petek, Jezovšek, Tomaževič, Simšič, Grahut, Kuzman, Glavič, Potočnik, Jeklič, Zorko, Zibelnik, Maver, Orehek, Drozg, Jugovic, Markič, Macuh, Ban, Ulamec. Trener: Gorazd Rekelj.