17. december 2016, Budimpešta – Zadnji dan svetovnega prvenstva v skupini B divizije I je prinašal vse odločitve o medaljah in o reprezentanci, ki bo napredovala rang višje in tisti, ki bo šla eno skupino nižje. Čeprav se je zdelo, da ima Poljska lahko delo in tlakovano pot do prvega mesta, je v tekmi z Italijo nekoliko nepričakovano izgubila, s tem pa se je odprla možnost za zlato tudi Madžarom. In tako je bila tekma Slovenija : Madžarska še bolj pomembna. Slovenija je nastopila v polni postavi, čeprav se je velik del reprezentance boril z vročino in slabim počutjem.

Srečanje preobratov

Srečanje preobratov pripadlo Madžarom

Zaradi razpleta na prvi tekmi je bilo pričakovati, da bodo Madžari še bolj napadli. To se je tudi zgodilo in Slovenija se je oprla na nekoliko bolj obrambno taktiko, Že v tretji minuti je imel Patrik Kiss lepo priložnost, Mark Vlahovič pa je njegovo namero prebral in strel ubranil. V naslednji minuti je z modre črte močno ustrelil slovenski kapetan Žan Jezovšek, nato pa je sledila domiselna akcija Marka Čepona in Gašperja Glaviča. Mark je nastreljal plošček čez celo igrišče, Gašper pa je bil seveda pri njem prvi, vendar ni uspel popeljati Slovenije v vodstvo. V sedmi minuti so Madžari poskušali z radzdalje, pred golom je bil plošček preusmerjen, Mark Vlahovič pa zbran in na svojem mestu. Po sodniškem metu v tretjini Slovenije pa so domačini povedli. Zadel je Andor Peter. Slovenija je takoj poskusila z napadom in izsilila prekršek. V dveh minutah so mladi risi sprožili nekaj strelov, noben pa ni bil dovolj natančen za izenačenje. Po izteku kazni Madžaru je bil v dobrem položaju za strel še Luka Maver. Še v isti minuti so si Slovenci privoščili grobo napako, Akos Nagy pa tega ni izkoristil. Madžari so še naprej vsako priložnost za strel izkoristili, da so plošček poslali proti Marku Vlahoviču, za Slovenijo pa je v zadnjih trenutkih prve tretjine obetavno prodrl Jan Drozg, ampak mimo strnjene domače obrambe vseeno ni šlo.

Borbeni kapetan je izsilil prekršek

Borbeni kapetan je izsilil prekršek

V drugi tretjini je bila Slovenija tista, ki je igrala in vodila igro. Madžari so poskušali z napadi, ampak zelo na silo, medtem ko so risi pa svoje akcije sestavljali počasi, preudarno, vendar so se izkazale kot dobre in učinkovite. V drugem delu so prvi zapretili domači, velikih težav za Marka Vlahoviča vseeno ni bilo. Potem je najprej poskusil Žan Jezovšek, njegov strel ni bil natančen in madžarski vratar ni imel veliko težav. V naslednjem napadu je Jezovšek odlično prodrl, bil v lepi priložnosti, vendar ustavljen s prekrškom. V power-playu so najprej domači poskusili s protinapadom, nato pa so udarili Slovenci. Matic Jeklič je prišel v lep položaj za strel, močan strel je zadel vratnico, odbito ploščico pa je v gol zabil Luka Zorko. Napadi Slovenije so mučili in begali Madžare, naslednji, ki je bil nevaren pa je bil Luka Maver. Njegova akcija ni prinesla slovenskega vodstva, veliko bolje pa je Luka to storil nekaj kasneje. Z natančnim strelom pod prečko je Slovenijo popeljal v vodstvo. Domača reprezentanca je storila novo napako, igrala s šestimi igralci in Slovenija je zopet imela igralca več. Plošček čez ogrado je pomenil še dodatno kazen in 37 sekund je imela Slovenija dva igralca več na ledu. V napadu petih proti trem uspeha še ni bilo, je pa ta prišel nekoliko kasneje. Najprej sta kombinirala Kuzman in Glavič, pa je plošček ostal v naročju domačega vratarja, nato pa se je Blaž Tomaževič odlično znašel pred madžarskimi vrati in odbitek pospravil v gol za lepo slovensko prednost.

Luka Maver za slovensko vodstvo

Luka Maver za slovensko vodstvo

V zadnjem delu je Madžarska napadla na vso moč. Še vedno je imela odprte vse možnosti za zmago na turnirju. Ob izrednem pritisku je slovenska obramba hitro popustila. V dveh minutah in pol je domača reprezentanca izid preobrnila sebi v prid. Prvi zadetek je dosegla po izjemni akciji, zadel je Marcell Revesz; drugega po strelu nekoliko z desne strani, ko je bil natančen Martin Stipisicz in tretjega po enajstih sekundah igre z igralcem več, ko je bil pred golom dovolj vztrajen Andor Peter. Ob tem zadetku so mladi risi protestirali, saj naj bi Peter oviral Marka Vlahoviča, a odločitev sodnika niso spremenili. Slovenski trener Gorazd Rekelj je vzel kratek odmor, nato pa so morali risi napasti in spet loviti prednost nasprotnika. Vendar je bil šok po hitrem preobratu enostavno prevelik. Malo je bilo pravih poskusov Slovenije, da bi lahko upali na spremembo izida. Niti igra štirih proti štirim, ki je bila posledica obojestranske izključitve, niti kasneje pritisk brez vratarja, spremembe izida nista prinesla. Slovenija je bila tako poražena, Madžari so se veselili zlata, mladi risi pa so z grenkim priokusom prevzeli bronaste medalje.

Risom bron

Risom bron

Najboljši posameznik tekme pri Sloveniji je bil Blaž Tomaževič. Za najboljšega pri Sloveniji, gledano skozi celotni turnir, je bil izbran Nik Simšič, Mark Vlahovič pa je bil izbran za najboljšega vratarja na turnirju.

Slovenija : Madžarska 3:4 (0:1, 3:0, 0:3)

Budimpešta, dvorana Jegpalota. Gledalcev: 1480. Sodniki: Garbay (FRA), Locans (LAT), Seewald (AUT).

Strelci: 0:1 Peter (Revesz, 10.), 1:1 Zorko (Jeklič, Glavič, 28., PP1), 2:1 Maver (Orehek, Ulamec, 34.), 3:1 Tomaževič (Drozg, Jezovšek, 40., PP1), 3:2 Revesz (Peter, Szandor, 42.), 3:3 Stipisicz (Garat, Kiss, 43.), 3:4 Peter (Revesz, Kiss, 45., PP1)

Kazenske minute: Slovenija 10 (0, 0, 4), Madžarska 10 (2, 6, 2)
Streli na gol: Slovenija 33 (9, 18, 6), Madžarska 39 (18, 5, 16)

Slovenija: Vlahovič, Spreitzer, Čepon, Petek, Jezovšek, Tomaževič, Simšič, Grahut, Kuzman, Glavič, Potočnik, Jeklič, Zorko, Zibelnik, Maver, Orehek, Drozg, Jugovic, Markič, Macuh, Ban, Ulamec. Trener: Gorazd Rekelj.