Slovenska hokejska reprezentanca se je v okviru priprav na elitno svetovno prvenstvo na Češkem še drugič srečala z Japonci. Po treh pripravljanih zmagah, so Risi računali še na četrti uspeh. To pot so na led stopili v nekoliko močnejši zasedba kot na zadnjem jeseniškem obračunu, saj so se ekipi priključili nekateri pomembni členi reprezentance.

Risi so takoj napadli proti vratom Japoncev in si že v uvodu pripravili nekaj lepih priložnosti. Japonci so se hitro zatekli k prekršku in domači reprezentanci omogočili prvi power play na tekmi. Ta ni bil izkoriščen, pritisk pa je ostajal še naprej. V sedmi minuti je Jan Muršak, eden tistih, ki so se izbrani vrsti priključili v zadnjih dneh, pospravil odbit plošček za hrbet vratarja Japonske. Slovenci so ostajali še naprej napadalni. Ob koncu tretjine so napadali tudi z dvema igralcema več. Napad ni bil uspešen, ob igralcu več pa je z razdalje zadel Sabahudin Kovačevič.

Jan Muršak in vodstvo Slovencev

Jan Muršak in vodstvo Slovencev

V drugi tretjini so Risi naredili hitri prekršek in nasprotniku podarili igro z igralcem več. Japonska je to izkoristila. Po strelu je Robert Kristan plošček odbil ravno na palico Ryo Tanake, ki je zadel za znižanje. Kmalu za tem so Japonci spet imeli podobno priložnost, Risi pa so to pot vzdržali. S klopi za kaznovane je jan Urbas takoj krenil v protinapad, vendar ni zadel. Ob izključitvi Japonca je prišlo do menjave v vratih Slovenije, Kristana je zamenjal Gašper Krošelj. Menjavo vratarjev so izvedli tudi Japonci. Slovenci v power playu niso zadeli, enako je bilo tudi nekaj minut kasneje. Proti vratom Japoncev je letelo z vseh strani. Slovenci so bili prehitri za azijske hokejiste in nekaj pred koncem druge tretjine je sledila nova izključitev pri Japonski. Izid se ni spremenil, Sloveniji pa je pred zadnjim delom ostal gol prednosti.

Gol Japoncev za znižanje

Gol Japoncev za znižanje

Tretja tretjina je bila podobna pretklima dvema. Slovenci so bili razred boljša ekipa na ledu, ki je vrstila napad za napadom. Japonci so težko držali korak s slovensko reprezentanco. Hitro storjen prekršek Japoncev Slovencem še ni dal prave priložnosti za gol, v drugem poskusu, nekaj minut kasneje, pa je bil prvi slovenski napad preveč hiter in preveč natančen, da bi Japonci to znali ustaviti. Rok Tičar je povišal na 3:1. Minute, ki so sledile, so bile minute napadov Slovenije, tri minute pred koncem pa je sledila akcija uigranega slovenskega tria Jegliča, Tičarja in Saboliča, Rok Tičar pa je še drugič na srečanju premagal japonskega vratarja. Zmaga Slovenije je bila povsem zaslužena, je četrta pripravljalna zmaga v zaporedju. Moč Slovencev na svetovnem prvenstvu bo izredna.

Rok Tičar je povišal na 3:1, kasneje pa še na 4:1

Rok Tičar je povišal na 3:1, kasneje pa še na 4:1

Izjava po tekmi – Rok Tičar, strelec dveh zadetkov: “Začetek tekme ni bil tako, kot smo se želeli. Preveč smo komplicirali. Plošček smo hoteli pripeljati v gol. Sicer smo dvakrat zadeli in celo tekmo kontrolirali igro, vendar smo šele v drugi in tretji tretjini pričeli igrati bolj enostavno in več streljati. To nas je vodilo do boljših, lepših priložnosti, iz katerih smo kasneje še dvakrat zadeli. Lahko bi zadeli še precej večkrat, ampak sta njihova vratarja svoje delo dobro opravljala. Vemo, da nas čaka še veliko dela, lahko igramo še precej boljše. Moramo poenostaviti svoje akcije, še posebej v power playu.”

Slovenija : Japonska 4:1
(2:0, 0:1, 2:0)
Zapisnik tekme v živo

Jesenice, dvorana Podmežakla. Gledalcev: 600. Sodniki: Trilar, Bulovec, Hribar, Čamdžić.

Strelci: 1:0 Muršak (Kovačevič, Urbas, 7.), 2:0 Kovačevič (Kranjc, Muršak, 20., PP1), 2:1 Tanaka (Hashiba, 25., PP1), 3:1 Tičar (Sabolič, 49., PP1), 4:1 Tičar (Jeglič, Sabolič, 57.)

Kazenske minute: Slovenija 4 (0, 4, 0), Japonska 16 (6, 6, 4)
Streli na gol: Slovenija 46 (13, 16, 17), Japonska 15 (4, 5, 6)

Slovenija: Kristan, Krošelj, Gregorc, Robar, Jeklič, Tičar, Sabolič, Kovačevič, Kranjc, Urbas, Muršak, Pance, Vidmar, Štebih, Razingar, Rodman, Verlič, Pavlin, Pretnar, Kuralt, Goličič, Ograjenšek, Leber, Ankerst. Selektor: Matjaž Kopitar.

[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/109735500980310894305/albumid/6139094957693324849?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]