9. december 2018, Tychy – Slovenska mlada reprezentanca do 20 let je drugi tekmovalni dan svetovnega prvenstva Divizije I-B prekrižala palice z izbrano vrsto Japonske. Slednja se je pred letom dni iz četrtega uvrstila v tretji kakovostni razred svetovnega hokeja v omenjeni starostni kategoriji. Kljub temu, da tekmovalni razpored ni bil na strani naših mladih risov, saj je bil počitek po včerjašnji zmagi proti Italiji kratek, pa so varovanci Aleša Burnika z vztrajnostjo uspeli streti japonsko obrambo ter tako vknjižili še drugo zmago na turnirju.

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Začetek današnjega srečanja za slovensko izbrano vrsto ni bil pretirano obetaven. Japonci so v 6. minuti zadeli prvi in mlade rise prisilili v lov za izenačenjem.  Priložnosti ni manjkalo, saj so si nasprotniki v nadaljevanju prislužili serijo malih kazni, a slovenski »power-play« v prvih dveh poskusih tega ni uspel zaključiti z zadetkom. Na srečo pa se je ob novi japonski izključitvi potrdil rek »v tretje gre rado«. Jan Drozg je na sredini ledene ploskve prestregel japonsko podajo in plošček popeljal v nasprotnikovo obrambno tretjino. Naši fantje so hitro postavil napad in s hitrimi podajami iskali priložnost za strel. V eni izmed njih je prav Jan Drozg plošček podal na palico Tinetu Klofutarju neposredno pred vratarjevim prostorom, ta pa je s strelom nazaj elegantno premagal japonskega čuvaja mreže. Žal pa na odgovor iz dežele vzhajajočega sonca ni bilo potrebno čakati dolgo. Japonski hokejisti so hitro izkoristili priložnost, ki se jim je ponudila z igralcem več na ledu ter ponovno povišali na 2:1.

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Drugi del srečanja so Slovenci začeli precej bolje. Tako so že v prvi minuti nadaljevanja po levi strani hitro prodrli v japonsko obrambno tretjino; Rok Kapel je pri tem plošček poslal pred vratarjev prostor, kjer je bil v pravem trenutku na pravem mestu Anej Kujavec, ta pa ga je lepo pospravil v japonsko mrežo. V nadaljevanju dokaj izenačena igra, ki je obema ekipama ponudila priložnosti na novo vodstvo, saj smo lahko videli kar nekaj izključitev v tem delu, a so »penalty-killerji« tokrat uspešno opravili svoje delo.

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

Foto: Michal Chwieduk / Fokusmedia.com.pl

V zaključnem delu se je ob poravnanem rezultatu tekma začela tako rekoč znova. Ponovno so prvi udarili Slovenci, ki so hitro izkoristili igralca več na ledu. Jan Drozg je japonsko mrežo z razdalje zatresel že s prvim strelom »power-playa«. Sledili sta po dve dveminutni slovenski izključitvi in nato še ena japonska, kjer so sta se ponovno izkazali obrambi na obeh straneh. Čas je neusmiljeno tekel in japonski hokejisti, ki so lovili rezultat, so bili pod vedno večjim pritskom. Svojo igro so bolj odprli in s tem povečali možnosti za napake. Eno takšnih so Slovenci izkoristili, ukradli plošček v srednji tretjini in v situaciji tri na enega pridrsali pred japonski gol ter rutinirano ukanili vratarja. Strelec je bil Aljaž Predan. Dve minuti pred koncem so Japonci poskusili z dodatnim napadalcem na ledu. Kaj kmalu so zagrešili napako, ki jih je stala nove izključitve in japonski čuvaj mreže je moral ponovno na led. Razigrani mladi risi so izkoristili ponujeno priložnost in zadeli še v peto. Tudi tokrat je piko na »i« postavil Aljaž Predan. Ob ponovnem začetku s sredine ledene ploskve so Japonci vendarle osvojili plošček in v hitrem prodoru pred slovenski gol pet sekund pred koncem premagali slovenskega vratarja Vala Usnika za končnih 5:3.

Jutri je na prvenstvu prost dan, v torej pa naše mlade rise čaka obračun z domačini – reprezentanco Poljske.

Slovenija – Japonska 5:3 (1:2,1:0,3:1)

0:1 – 05:03 Nakajima (Hanzawa)
1:1 – 15:37 Klofutar (Drozg, Urukalo) PP1
1:2 – 18:10 Hirota (Hanzawa) PP1
2:2 – 20:45 Kujavec (Kapel)
3:2 – 41:49 Drozg (Urukalo, Predan) PP1
4:2 – 55:12 Predan (Drozg)
5:2 – 59:45 Predan(Stojan, Drozg) PP1
5:3 – 59:55 Shimanuki (Nakajima, Yasuda)

Streli: SLO 29 (15,7,7); JPN 28 (9,7,12)
Kazni: SLO 24 (2,6,16); JPN 16 (6,4,6)